Skocz do zawartości

E46 320d Jaki olej do silnika???

Robert32

Rekomendowane odpowiedzi

Np. nie posiada aprobaty BMW co jest szczególnie istotne w nowoczesnych dieslach.

Twój tds należy jeszcze do starszej generacji silników diesla więc ma zupełnie inne wymagania co do oleju.

Nawet sama firma Mobil nie zaleca tego oleju do tych silników (do sprawdzenia na ich stronie).

Zresztą do Twojego modelu też nie jest to zalecany olej.

IMHO jest to bardzo kiepski olej i raczej odradzam go dbającym o swój silnik.

Polecam oglądnąć jego kartę produktową, olej ten nie posiada nawet najniższej aprobaty BMW, generalnie ma mało aprobat a to świadczy o tym jaki to jest olej.

Wg mnie jest to olej mocno przereklamowany.

Podkreślam, że to jest moja własna opinia i nie mam zamiaru z nikim polemizować.

Pozdro

Pablo

• 2 miesiące temu...

Mam 99r 320d przebieg 125tys, (kupiony u handlarza wiec moze byc kolo 180tys), bez ksiazki serwisowej ale ladnie wyglada :wink:

Wlalem Castrol GTD 10W40, zadnej kartki na silniku, z ostatnim wlascicielem zadnego kontaktu, wiec nie kombinowalem...

• 2 lata później...

Witam

Podłącze sie pod temat.

Mam autko z silnikiem 2,0 136kM, przebieg 250tys, nie bierze oleju, w niemczech zalany był Castrolem Prosesional (czy jakoś tak) txt 5W30 szukałem tego oleju w Polsce ale bez powodzenia, na oleju mam przejechane 10tys

Mam zamiar zmienić olej własnie po 10 tys na Castrol EDGE 5W 40, prosze o wasze opinnie sugestie :8)

• 3 miesiące temu...

Witam!

Ja również polecam olej Castrol EDGE Turbo Diesel 5W/40.

Pozdrawiam

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Takie "szybkie" pytania:

Na opakowaniu oleju Aral SuperTronic 0W-40 (dzisiaj wreszcie go zdobyłem z DE :)) widnieje tekst:

"No use in BMW gasoline engines outside EU" - jaki jest powód że nie można lać tego oleju do benzynowych silników BMW poza Unią Europejską :?: :?:

Generalnie jaką trwałość ma olej w opakowaniu?...

Edytowane przez silbergrau

Zapewne ma to związek z czystością benzyny sprzedawanej poza EU... Albo z innymi materiałami wykorzystanymi w silnikach produkowanych np. na USA...

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png