Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

trudne nie jest.

samochód na lewar zdejmujesz koło, odkręcasz amortyzator od dołu , ja jeszcze pomogłem sobie rurą którą opuściłem wahacz wtedy sprężyna powinna dać się wyjąć ,pamiętaj o gumach na sprężynę.

powodzenia..

E36 325i
Opublikowano
czy mowisz o gumach wkladanych w sprezeny (miedzy zwoje) czy o jakis innych? bo ja sadzilem ze je sie stosuje tylko gdy sprezyna juz siądzie i chce sie podniesc lub usztywnic nieco zawieszenie zeby nie dobijało....
Zbir
Opublikowano

nie, chodzi o gumy ktore mocuja sprezyne do wachacza i budy (to takie podkladki wchodzace w gume - bo jakby nie patrzec sprezyna nie moze lezec bezposrednio na metalu bo dziweki bylby nie mile), ja mam zalozone tuningowe gumy ktore dodatkowo nie pozwalaja autu za bardzo siadac na nierownosciach.

takie:

http://www.fmw-onlineshop.de/large/jfwb528-s+40+.jpg

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano

http://www.fmw-onlineshop.de/frame.htm

ja wszystko kupowalem w tym sklepie - tzn podeslal mi to znajomy ktory mieszkal w RFN zeby czasem nie bylo problemow z clem.

ale w E34 takiego czegos nie zalozysz - z tylu masz McPersona (inna konstrukcja zawieszenia) ale na pewno znajdziesz jakies mocniejsze elementy niz seryjne...poszukaj w tym sklepie.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
Czy ktoś kiedyś sam wymianiał sprężyny z tyłu w E-36, czy to jest mocno trudne. Może krótka instrukcja :lol:

Tyl wyjac latwo, z przodu dobrze jest uzyc kompresora sprezyn, zaoszczedzi to troche nerwow.

http://www.randgraphics.org/PT_Cruiser/images/spring_compressor.jpg

Opublikowano

LukaszPL ma rację (w E34 np. bardzo łatwo zdejmuje się z tyłu sprężyny, z przodu trzeba założyć ściągacze), ale nie wiem czy to pomoże MISZI'emu :D

W e36 zdaje się nie ma z tyłu mcphersonów :reading: .

Pozdrawiam, Michał
  • 1 rok później...
Opublikowano
Co racja to racja 25 min i po zabiegu .Dziecinnie latwe przy wsparciu drugiej osoby , ktora podsadzi nam sprezyne w momencie jak naciagniemy POZADNA RURA wachacz.
Bad toys 4 Bad boys
Opublikowano
tez czeka mnie wymiana sprezyn ale w e46 bo pekly dobrze ze tylko 1/1/4 i druga 1 zwoja to nie narobilo balaganu (troche sie zawiodlem na ich jakosci ale pewnie jakosc naszych drog zrobila swoje). Ale wracajac do tematu to wedlug TIS powinno sie odkrecic polosie od dyfra bo zbyt duzy kat moze uszkodzic przeguby. Wiec troche jestem zdziwiony ze ktos uzyl jeszcze sily zeby bardziej odchylic wahacz. Moze w e36 tak mozna...
  • 4 tygodnie później...