Skocz do zawartości

ile trzeba dac za dobre coupe 325 w skorze z klima?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zeby skora byla w dobrym stanie, nie przetarta, z klima

na ile musze sie przygotowac?

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano
Za '94 od 4 tys euro w gore

http://img237.imageshack.us/img237/9199/avako1.png

Przedni napęd jest dla dziewczynek. . . :twisted2:

Opublikowano
Z tymi niemieckimi stronami to wcale nie jest tak do konca hop siup. Tez sobie znalazlem w necie auta jak jechalem po swoje obecne. Wreszcie wyszlo na to że nie kupilem zadnego z nich, chociaz zdjecia i opisy byly sliczne. W jednym rzęził silnik, drugi nie mogł przejsc przegladu, trzeci byl klejony itd. itp. Wiec jak bedziesz tam szukal to nie szukaj "okazji" tylko patrz na średnie ceny.
Opublikowano

I radze brac od prywatnych sprzedawcow.

Handlarze to w 90% rzeznicy, ktorym wszystko jedno czy handluja autami czy burakami.

Moglbym opowiedziec pare historii jak kupowalem swoje 328...

W skrocie.

Handlarz 1.

Rosjanin.

Przebieg mial byc 115 i ksiazka serwisowa. Auto bylo wytarte w srodku jakby mialo z 500 tkm. A ksiazka byla, ale miala z 4 wpisy i skonczyla sie na 96 tkm w... 2003.

Handlarz 2.

Zniemczony Polak.

Auto bylo musniete, wiedzialem o tym ale mialo miec super silnik. Niestety po odpaleniu (byly problemy, aku padl, przy okazji znalezlismy basen z woda w bagazniku) klekotalo jak stary diesel. Na co handlarz zaczal pilowac zimny(!) silnik twierdzac, ze jak sie rozgrzeje przestanie. Po pilowaniu wpadl na pomysl, ze moze oleju brakuje. Faktycznie, bylo ok cm. pod minimum...

Ucieklem stamtad jak z koszmaru, szkoda mi tylko bylo tej beemki bo moze i ten silnik byl dobry jak ktos ja wstawil do tego buraka. Ale kilka takich pokazow moglo dobic silnik.

Itd...

W koncu kupilem od prywatnej osoby.

Zaplacilem z 1000 € wiecej niz "okazje" ale przynajmniej wiem za co. Zadbana, garazowana, serwisowana w BMW.

-- Just --

E36 328 '97 sedan, manual

lekko dlubniete, 211 KM 273 Nm

Fotki i opis:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=51993

E30 S50B32 swap

ok 320 KM i 340 Nm... wkrotce zmierze.

Opublikowano
Just i takie podejście do tematu jest prawidłowe a nie sytuacja że ktoś kupi rzęcha za parę euro i po zakupie jest rozczarowany i rozpowszechnia opinie że z bmw są same problemy.
Opublikowano
Z tymi niemieckimi stronami to wcale nie jest tak do konca hop siup. Tez sobie znalazlem w necie auta jak jechalem po swoje obecne. Wreszcie wyszlo na to że nie kupilem zadnego z nich, chociaz zdjecia i opisy byly sliczne. W jednym rzęził silnik, drugi nie mogł przejsc przegladu, trzeci byl klejony itd. itp. Wiec jak bedziesz tam szukal to nie szukaj "okazji" tylko patrz na średnie ceny.

no i dlatego pytam ile trzeba dac za dobre, z ladna skora w dobrym stanie :) np w polsce a nie w de

bo tam to trzeba sie zjezdzic zeby cos znalezc ladnego

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano

Tak na prawde trudno powiedziec ile trzeba dac za takie autko ale jedno jest pewne - w obecnej sytuacji taniej u nas niz u zachodnich sasiadow...

Bardzo duzym problemem jest obecnie juz samo znalezienie dobrego egzemplarza E36 2.5 lub 2.8 z odpowiednim wyposazeniem, ktory nie bedzie w niemczech kosmicznie drogi - automatycznie szanse znalezienia sie takiego auta w kraju maleja prawie do zera chyba ze prywatny import i nie do odsprzedarzy bo sytuacja na rynku i mentalnosc 90% "potencjalnych kupcow" uniemozliwila by jego zbycie.

Obecnie mam e36 325i za ktora "zrobilem" z reka na sercu ponad 7000km po kraju i w niemczech i wcale nie byl to ideal w momencie zakupu ale spelnial dwa warunki - byl bezwypadkowy oraz dobrze wyposazony - poszukiwania trwaly 6 miesiecy i wcale po okazjach samych nie jezdzilem a wrecz po pewnym czasie ich unikalem jezeli nie byly "po drodze"...

Udalo mi sie kupic:

sedan 93rok, 1 wlasciciel, pelna elektryka, szyber, klimka, asc+t, pdc, 2 poduszki, srodek m-technic (oprocz podsufitki) siedzenia reg. elektrycznie z M-pakietu, harmann-kardon, zawieszenie m-pakiet, najwiekszy bordcomputer, grzane zamki, spryskiwacze, alarm, felgi alu od e46 17'', nowe opony, pozmieniane oleje, uszczelki, plyny, paski, rolki, swiece, pompa wody, termostat, zawieszenie tyl, sonda lambda, wszystko nowe dobrych firm, nowe 4 tarcze i klocki - w takim stanie samochod kosztowal mnie okolo 18500-19500zl bo w pewnym momencie przestalem liczyc... - a to jak by nie bylo 14 letnie autko

druga to 328i w na prawde idealnym stanie blacharskim i lakierniczym oraz silnikowym z 95r - duzo biedniej wyposazona ale sa standardowe 2 poduchy, abs, el. lusterka i szyby, klimka oraz w pelni udokumentowane 150 000km przebiegu do grudnia 2006 (ostatni serwis) no i jest szpera :D - tu mysle ze moge mowic o prawdziwej okazji gdyz autko "do rejestracji" w takim stanie wyszlo mnie okolo 14 000zl co po ostatnich kilku wypadach do niemiec na ktore stracilem ladne kilka tys. zl. uwazam za wielka okazje jak za bezwypadkowe 2.8 z malym udokumentowanym przebiegiem gdyz stan tego autka ma sie nijak do wszystkiego co obejrzalem u nas i w niemczech do 20-22kzl.

Reasumujac - w 99% przypadkow albo trzeba pojsc na kompromis jezeli chodzi o stan 10-15 letniego autka a zwlaszcza o jego powypadkową/pokolizyjną przeszłość, albo uzbroic sie w anielska cierpliwosc i przygotowac na wydatek przynajmniej 30-40% wyzszy niz sugerowala by to "cena rynkowa" danego modelu + stracony czas i pieniadze na poszukiwania - chyba ze ktos ma wyjatkowe szczescie.

Pozdrawiam

Opublikowano
nie zawsze okazje to rzechy.Przechandlowalem ze sto beemek i nigdy nie mozesz sie kierowac cena.Dwie beemki prawie takie same,cena identyczna,ale wlasciciele inni i jedna to cacy auto a drugie to szrot. Aby kupic dobra fure musisz szukac.
te gusta conducir? BMW
Opublikowano

no i dlatego pytam ile trzeba dac za dobre, z ladna skora w dobrym stanie :) np w polsce a nie w de

bo tam to trzeba sie zjezdzic zeby cos znalezc ladnego

W polsce to naprawde już jest Ciężko. W polsce są same "ładne" i same "okazje". Ciekawe jak to sie dzieje że polowa jest sprowadzonych z niemiec i ceny są niższe niż w niemczech. Każda ma ma po 160tkm a w niemczech maja po 200-300ktm i sa drozsze. Ciekawe skad oni biora te samochody? Po kupnie dopiero wychodzi szydło z worka. I jeszcze handlarz który go sprowadzić musial jeszcze na nim zarobic... Ja swojego kupilem za granica i pomimo że nie był w swietnym stanie, to wiem że jezdzila nim jedna osoba i miał przy kupnie 145tkm, bo wiem że to było auto do podskoczenia na miasto i widac to od razu. Ja raczej malo jezdze w dlugie trasy i robie rocznie ok 30 000 km w sumie tak nawet nie wiadomo gdzie, wiec ciekawe skad te wszystkie auta np 15 latnie biora przebiegi po 150tkm?

Opublikowano

zeby skora byla w dobrym stanie, nie przetarta, z klima

na ile musze sie przygotowac?

Spójrz tutaj http://www.autoscout24.pl/home/index/detail.asp?ts=6514977&id=2s3n4x1dmn4&sc=&make=13&eurofrom=0&euroto=0&zip=

Ja swojego szukałem blisko rok.Szerokim łukiem omijałem handlarzy.Tylko od osoby prywatnej(nie Turka).Telefon,powazna rozmowa i w droge.Kosztowal mnie wiecej niz polskie propozycje handlarzy,ale mam pewnosc czym jezdze.Powodzenia :P

Nie jest to ,co prawda coupe,ale wyglada b.dobrze.Na ten bym sie chyba zdecydowal-oczywiscie po obejrzeniu.

A ten jest zajebisty,zobacz http://www.mobile.de/SIDAdbGi3-xobZMDa8.GyVUKw-t-vaN%E3Dex%E9DlCsAsCsK%F3P%F3R~BmSB11LsearchPublic%82G-t-vAUCaCiCoHsMiMkMoPESeTUTsZikWkmrD~BCDA1G2008-05A3ITann%FF%AFRh%F6nADA5B13D3500N325tds%FF%A0touringD4450CCarG2008-05C561E36142C105F180000G1996-10J1175967501%82G-t-vAUCaCiCoHsMiMkMoPESeTUTsZikWkmrD~BCDA1G2008-05A3ITann%FF%AFRh%F6nADA5B13D3500N325tds%FF%A0touringD4450CCarG2008-05C561E36142C105F180000G1996-10A1LsearchPublicD1100CCarX-t-vctpLtt~BmPA1A1B20B14%82A-t-vAtCaMIMiMkQuSeUnVb_X_Y_x_yaCdcrdsO~BSRA6JPrivatOnlyD1100F200000B13D3500BGNCPKWA0HinPublicA2A0E3c400A0NKlimatisierungA4D1994A0/cgi-bin/da.pl?bereich=pkw&sr_qual=GN&top=2&id=11111111251852282&

chociaz nie tani.Milych poszukiwan

• Moderatorzy
Opublikowano

I ja doloze cos od siebie.

Pierwsza sprawa to ceny maja sie roznie w DE. Jedna sprawa ze w tej czesci blizej PL sa o 20% mniejsze. Ale drogi maja duzo gorsze, mniej kasy na serwis, itp. Ja mieszkam w Bawari i szukam sobie coupe juz od paru miesiecy. Zjedzilem wiele okazji i normalnych do 5-6kEuro i jeszcze nie widzialem samochodu ktory by mi spasowal. Albo mialo slabe wyposazenie (bez klimy) albo bylo bite mniej lub wiecej. Kiedy mam wydac 1/2 roku oszczednosci raczej jestem ostrozny.

Popieram poprzednie wypowiedzi omijac wszelkich handlarzy nie rodowitych niemcow. Napis gewerbe oder export odrazu traktowac jako samochod szmelc.

Mnie tez bardzo dziwi jak te samochody wyjezdzajac z niemiec maja po 200tys przebiegu i stoja 5kEuro a u nas ma 150 i stoi 3kEuro.

Przyklad z dnia wczorajszego. Turecki sprzedawca 95 318is, 130tys przebiegu. Pierwsze przekrecenie kluczykiem samochod gasnie, zegary nie wsataja. Drugie to samo. Trzecie z gazem, 2 minuty zegary wstaja. Samochod ogolnie z widoczna rdza. Rozmowa z gosciem:"No jakie ladne wnetrze pan popatrzy, a motor to marzenie, serwisowany, itp itd. Ja na to do goscia przebieg to chyba wczoraj pan ustawial, motor brzeczy i pali jak chce, klima to chyba od 5 lat gazu nie widzala, a rdza to wpi.. cale auto. Gosc mi na to ale to najlepszy motor jaki mamy :jawdrop: (samochod ogladalem z czystej ciekawosci bo stal nie daleko). A w ogloszeniu serwisowany, bezwypadkowy (co ku mojemu zdziwieniu moglo byc prawda - lub nie szpachlowany na tanich zamiennikach, nie znalazlem szpachli nigdzie :duh: ).

Drugi przypadek. 320i, pierwszy wlascicel(kobieta) 120tys przebiegu, serwis w bmw. Ogolnie laleczka. Cena 7,5kEuro. Jeden telefon, pierwsze pytanie bez wypadkowy? ( w koncu cena wysoka) odpowiedz w zasadzie tak ale mala stulczka na parkingu. Samochod stal u dealera BMW. Sam sie zastanawiam skad cena auto, co jakby nie bylo wypadkowe, taka wysoka.

Za dobry model z 97-98 z klima trzeba dac okolo 8tysEuro w Bawari. W Frankfurcie nad M ceny te spadaja do 7kEuro.

Radze uzbroic sie w cierpliwosc. Powodzenia.

P.S. jeszcze pare miesiecy i wiecej smrodow to wyjdzie ze kupie opla.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Odgrzałeś kotleta. :wink:

Co do kupna auta to zależy czego się szuka. Moje miało być konkretne - E36 Coupe 325 z klimą, ciemny kolor (najlepiej czarny), ogólnie dobrze wyposażone w odpowiedniej dla mnie cenie i ŻADNE INNE. Nie wyobrażam sobie szukać czegoś przez pół roku, oglądać kolejne egzemplarze, wciąż grymasić i w końcu kupić coś z silnikiem 1.8 bez klimy, bo jest niby bezwypadkowe, nieprzeciętnie zadbane i serwisowane w ASO... Prędzej czy później w każdym aucie zacznie się coś psuć, a wolę żeby działo się to w Beemce, o której zawsze marzyłem i chciałem mieć, niż w jakieś taczce kupionej z rozsądku.