Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czytając Wasze posty postanowiem stwożyć odrębną rubrykę na temat mojej 850 co się zepsuło co do niej dokupiłem i za ile .

Myślę że będzie to ciekawa lektura dla wszystkich chcących kupić 850 ,a także dla posiadaczy BMW aby porównać ceny jak i częstotliwość napraw.

A więc : Kupiłem swoje auto z Allegro właściwie to ono mnie znalazło a nie ja ją ( ale to opowieść na inny post) 01.03.07

Koszt samochodu nie był dość wysoki około 12500zł czyli niewiele jak na rocznik 1992 wersję ci z manualną skrzynią biegów.

Auto jest jako czwarte w mojej rodzinie i nazwane przez moją żonę kochanką bo ostatnio więcej spędzam z nią czasu niż z żoną.

A i finansowo również ciągnie jak kochanka .

Po kupnie wymieniłem ,świece,olej,filtry,co zamknęło się w kwocie 650,00zł

Po tygodniu wymieniłem klocki ,przednie i tylne oraz filtry paliwa. 550,00zł

Po następnych 10 dniach przyszła pora na uporanie się z mankamentami elektrycznymi,czyli;

- brak podtrzymania opuszczonej szyby przy otwieraniu i zamykaniu drzwi.

- nieotwierający się szyberdach

- brak podświetlenia bagażnika

- naprawa silniczka opuszczania siedzenia kierowcy .

Całkowity koszt wraz z częściami 870,00zł

-wymiana klosza lamp drogowych 304,00zł ASO

Obecnie pracuję nad oryginalnymi felgami ( prostowanie ,malowanie ,polerowanie) i tu mam już koszty około 500,00zł

Robocizny nie liczę bo wykonuję większość sam poza elektrycznymi sprawami więc można jeszcze doliczyć jakąś kwotę dla pana mechanika :mrgreen: :mrgreen:

Dalsze posty pózniej jak coś znowu zrobię.

Edytowane przez Robert-Lesiu BMW
  • Odpowiedzi 358
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

:duh: wielkie rzeczy

ja ci moge wypisac co w zrobilem w e36 po kupnie

-rozrzad jedyne 450zł

-amortyzatory przednie 500zł

-nowe bebny , szczeki, klocki przednie jakies 700zł

-lozysko tyl 200zł

-wymiana lkacznika elatsycznego walu 200zł

-sworznie przod 250zł

wizyty na na diagnostyce dwa razy 200zł

wczoraj wymiana sprzegla razem 740zł

pomijam wymiany plynow i filtrow

wszystko w ciagu 4000 tys km. ( jezdze spokojnie i mało-ale lubie jak wszytsko jest jak byc powinno-jednak chyba nei da sie takiego stanu nigdy osiagnac)sadze ze ten temat jest zbedny bo kazdy wie ile co kosztuje i kazdy jak zacznie pisac co i za ile zrobil w samochodzie ( pomijaj zajechane auta ktore ktos doprowadza do stanu uzywalnosci-bo to bankructwo)

Opublikowano
Pawel, mysle ze jednak inni chetnie bede czytac ten watek :wink:
Opublikowano
:duh: wielkie rzeczy

ja ci moge wypisac co w zrobilem w e36 po kupnie

-rozrzad jedyne 450zł

-amortyzatory przednie 500zł

-nowe bebny , szczeki, klocki przednie jakies 700zł

-lozysko tyl 200zł

-wymiana lkacznika elatsycznego walu 200zł

-sworznie przod 250zł

wizyty na na diagnostyce dwa razy 200zł

wczoraj wymiana sprzegla razem 740zł

pomijam wymiany plynow i filtrow

wszystko w ciagu 4000 tys km. ( jezdze spokojnie i mało-ale lubie jak wszytsko jest jak byc powinno-jednak chyba nei da sie takiego stanu nigdy osiagnac)sadze ze ten temat jest zbedny bo kazdy wie ile co kosztuje i kazdy jak zacznie pisac co i za ile zrobil w samochodzie ( pomijaj zajechane auta ktore ktos doprowadza do stanu uzywalnosci-bo to bankructwo)

ten post dotyczy serii 8 więc po co zaśmiecasz go człowiekowi.

Opublikowano

A ten temat ma za zadanie pokazanie wszystkim jakie koszty i usterki występują w BMW e31 .Np . dla porównania .Ponieważ jest to dość mało spotykany egzemplarz

Jeśli bym chciał pisać o usterkach i wymianach e36 to pisałbym w dziale o serii 3 ,bo i taką mam w swojej stajni ale tego nie robie bo to popularny model i większość zna ceny i wady tego modelu

Opublikowano
Paweł Sitek to gość który pisze wszystko i wszędzie niewiem po co ?

To już któryś raz go spotykam na wątkach które Go nie dotyczą .Samotny jakiś? Czy co?

to nie sa usterki tykajace tylko i wylacznie tego modelu, i to nie sa zabiegi , ktore stosuje sie tylko do tego modelu. KAzdy posiadacz bmw , ktory ma na celu poprawienie tego co inni zaniedbali przechodzi tego typu zabigi......Tak wiec......no dobrze, mnie sie bardzo podoba ten samochod-nie bede Wam tu "brudzil" jesli tak to odbieracie.

Opublikowano

no powiem tak, jak słysze że ktoś dał za manuala 11 tysi plnów to nie wierze. Usterki które mnie spotkały - brak podświetlenia w podsufitce,pod osłonami przeciwsłonecznymi. Brak podświetlenia cześci pokręteł od klimy i nawiewu w konsoli środkowej. Głośna praca rolety z tyłu, przy składaniu. Mechaniczne to tylko wymiany eksploatacyjne.

Z e31 jest tak, że bardziej potrzebuje ona dobrego elektryka/elektronika niż mechanika.

Opublikowano

dla mnie ten post jest jak w morde strzelil. zastanawiam sie nad kupnem 8 bo jest piekna. ale jak ostatnio poczytalem co sie z tymi maszynami dzieje i ile kosztuje ich naprawa, i dostepnosc czesci zamiennych to sie troche ostudzilem. zastanawiam sie nad 730 ale tesknie skrycie do 8.

napisz kolego jakie sa koszty amortyzatorow ( w programie ,zakup kontrolowany, na tvn padla kwota 20tys na dwa tylnie elektrycznie regulowane) czy sa jakies zamienniki?

bende sledzil twoje przygody z seria 8 na biezaco. pozdrawiam.

i tak mimo chodem. znalazlem strone firmy bojar, ktora robi repliki kazdego auta, mysle zadzwonic i zapytac o 8. jaki koszt i takie tam... tak mysle ze seria 8 z silnikiem 3.0 to by byla piekna sprawa.

Opublikowano
tak mysle ze seria 8 z silnikiem 3.0 to by byla piekna sprawa.

no to wyobraź sobie, że powstało oryginalne 830i w ilości 16 sztuk :idea:

jeśli pytasz o EDC to rzeczywiście w ASO to wychodzi niewyobrażalna kwota. Można EDC wywalić jak padło i zamontować nieEDC z innej e31, albo wydać 4 tys PLNów i wsadzić sobie gwinty :twisted:

Opublikowano

Więc przygód ciąg dalszy:

Pan lakiernik popieer..... felgi myslałem że go uduszę .Cała praca z polerowaniem poszła z dymem bo muszę ponownie je polerować gdyz porysował całe ranty.(ale to akurat może spotkac każde auto)

Natomiast ja dziś chciałem wyjechac z warsztatu i tu niespodzianka .Auto osiąga prędkość 20km/h i zapala sie kontrolka ABS EDC ,sprawdziłem już czujniki ABS,u oraz gruchę ciśnieniową i nic .Ale mój elektryk nadworny stwierdzil że przyczyna nie leży w mechanice ale w instalacji elektrycznej.

Znowy musimy rozebrać połowe wnętrza aby znaleść usterkę.

Jedyny pozytyw to naprawiony szyberdach (oraz zamówione elementy w ASO do prowadnic szyberdachu) ponieważ się nie uchyla jeszcze :mrgreen:

cena za kilka trybików oraz prowadniczek 360,00zł

A i najważniejsze wymieniłem połamane prowadnice fotela kierowcy oraz linki naciągu wysokości siedziska fotela kierowcy. cena za kpl naprawczy 480,00zł.

Mankamentem serii 8 myślę że nie są ceny ale czas oczekiwania na części

czas w ASO od 2-21dni i nie mamy co liczyć na to że znajdziemy potrzebne części w zamienniku czy gdzieś na szrotach , bo to co będziemy potrzebować to napewno jest już wymontowane.

Co do amortyzatorów i cen to w TVN Turbo podawał cenę z ASO i za kpl 4sztuk .Natomiast można je zamienic z modelu e 32 750 z małą przeróbką i wtedy zmkniesz się w kwocie 2400 za kpl 4szt.

Jutro ponownie zabieram się za instalację .Muszę pojeżdzić przez Święta.

Opublikowano

Zrób sobie ten test ASC który podałem to znajdziesz moze o co chodzi a najlepiej test na podstawie błyśniec kontrolki ChECK ENGINE!Jest to darmowa i trwajace sekundy opcja odzczytu wszystkiego co komputery pokładowe zapisaly jako bład!U mnie po resecie np ''wyszla'' sonda lambda nr 1, bez jechania na skany i placenia po 5 dych co najmniej za te usługe!Jedyna rada to wciskac dokladnie pedał gazu do konca i odpuszczac do konca w tempie co sekunda nie za szybko. Z tym mialem spory problem zanim znalazlem własciwa predkośc naciskania na pedał gazu ale gdy juz to wyczułem trafiam właśćiwie za każdym razem!

Co do felg to wyrazy współczucia z powodu partaczy...

Opublikowano

Dięki za radę ale ja mam kompa ,więc mam wszystko czarno na białym.

Niestety to nie usterka elektryczna lecz jednak akumlator cisnienia .

Zamówiłem juz nowy w ASO koszt 1050,00zł.

Pomijam że znalazłem używkę na Allegro za 120zł ale jak długo pociągnie?O ile jest sprawna.

Dziś zakończyłem pracę ,wrócę do niej po świętach .A wszystkim śledzącym mój temat życzę spokojnych i pogodnych Świąt Wielkanocnych :cool2: [/url]

Opublikowano
Dięki za radę ale ja mam kompa ,więc mam wszystko czarno na białym.

Niestety to nie usterka elektryczna lecz jednak akumlator cisnienia .

Zamówiłem juz nowy w ASO koszt 1050,00zł.

Pomijam że znalazłem używkę na Allegro za 120zł ale jak długo pociągnie?O ile jest sprawna.

Dziś zakończyłem pracę ,wrócę do niej po świętach .A wszystkim śledzącym mój temat życzę spokojnych i pogodnych Świąt Wielkanocnych :cool2: [/url]

..MUTHA F..CKA....drogo!Na wzajem..!Lesiu...a jak to wykryłeś?W jaki sposób zdiagnozowałeś,że to akumulator ciśnienia?

Opublikowano
Kom pokazał błąd elektryczny właśnie na aku. ale zawory są sprawne więc założyliśmy inny akumlator którego nie byliśmy pewni (czy sprawny ,walał się po warsztacie) i nie było poprawy.Więc wniosek przyszedł sam . :mrgreen:
Opublikowano (edytowane)
Ja ten sezon zapoczatkowalem kupnem dwoch nowych opon za 1500zl :) Za to spalanie mam nawet znosne, ostatnie 500 kilometrow przejechalem ze srednim zuzyciem paliwa 15,9L/100km :D Edytowane przez MArcin 850i
Opublikowano

Wlasnie odkopalem temat o kosztach eksploatacji E31 ktory kiedys zalozylem:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=19089&highlight=koszty+e31

Od tamtego czasu leje tylko paliwo do baku i dopieszczam szczegoly :roll2:

Jak mi sie uda to go przeciagne do tego dzialu :wink:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

zaplanowalem se tak:

kupie 8 za jakies 25 do 30 tys, ale przedtym odloze sobie jakies 20 tys zeby wszystko zrobic na tip top i miec spokoj na jakies 5 lat.

auto planuje uzywac tylko latem, zima odpada. max 15 tys kilometrow rok.

dobry plan??

Opublikowano

TO MASZ sporo kaski na zbyciu :wink:

Dziś nastąpił ciąg dalszy zabawy z moją kochanką .

Porzychodzily mi części pozamawiane jeszcze przed Świętami ,więc należało je zamontować :kilka elwmentów do szyberdachu,linka wraz z mechanizmem klapy silnika,oraz kilka drobiazgów do bagażnika. Koszt części to tylko 470zł :mrgreen:

Ale nadal walka trwa z hamulcami oraz z instalacją o zgrozo :mad2:

Narazie mój wspaniały :cool2: elektronik wymontował 4 różne instalacje alarmowe które nie działały .Chcę odbudować oryginalny system alarmowy+ kilka własnych rozwiązań.

Doprowadziliśmy do stanu używalności system twardości amorków :dance:

Jestem na dobrej drodze aby napisać pracę magisterską na temat mojego auta :lol:

Bo jak narazie jest to 4 tydzień pracy i wychodzą to coraz różniejsze ciekawostki ale jak skończę to będę mógł powiedzieć że mam e31 w najlepszym stanie w Polsce :roll2: (może)

A jeszce zapomniałem że zostało złożone zamówienie na parę drobiazgów :worried: na łączną kwotę 1370żł

(dokładka z Mpower do tylnego zdeżaka ,zbiornik spryskiwaczy do bagażnika,amorki maski ,bo padły już obecne od ciągłego otwierania)

Opony mam nówki na tył Pirelli 255/40/17 i przód Pirelli 225/45/17

więc tego nie doliczam do kosztów auta ale to jakieś kilka tyś zł za kpl.

Piszę bo odebrałem felgi od lakiernika i efekt jest super :dance:

Opublikowano

TO MASZ sporo kaski na zbyciu :wink:

Dziś nastąpił ciąg dalszy zabawy z moją kochanką .

Porzychodzily mi części pozamawiane jeszcze przed Świętami ,więc należało je zamontować :kilka elwmentów do szyberdachu,linka wraz z mechanizmem klapy silnika,oraz kilka drobiazgów do bagażnika. Koszt części to tylko 470zł :mrgreen:

Ale nadal walka trwa z hamulcami oraz z instalacją o zgrozo :mad2:

Narazie mój wspaniały :cool2: elektronik wymontował 4 różne instalacje alarmowe które nie działały .Chcę odbudować oryginalny system alarmowy+ kilka własnych rozwiązań.

Doprowadziliśmy do stanu używalności system twardości amorków :dance:

Jestem na dobrej drodze aby napisać pracę magisterską na temat mojego auta :lol:

Bo jak narazie jest to 4 tydzień pracy i wychodzą to coraz różniejsze ciekawostki ale jak skończę to będę mógł powiedzieć że mam e31 w najlepszym stanie w Polsce :roll2: (może)

A jeszce zapomniałem że zostało złożone zamówienie na parę drobiazgów :worried: na łączną kwotę 1370żł

(dokładka z Mpower do tylnego zdeżaka ,zbiornik spryskiwaczy do bagażnika,amorki maski ,bo padły już obecne od ciągłego otwierania)

Opony mam nówki na tył Pirelli 255/40/17 i przód Pirelli 225/45/17

więc tego nie doliczam do kosztów auta ale to jakieś kilka tyś zł za kpl.

Piszę bo odebrałem felgi od lakiernika i efekt jest super :dance:

Opublikowano
Robert ile kosztuja te silowniki maski :?: U mnie niestety jak temperatura spada do kilku stopni na plusie, to juz slabo trzymaja :)
Opublikowano

Witam wszystkich

Mam problem z moim samochodzikiem(jeszcze nie jest mój bo nie mam prawka, ale już niedługo)

Otóż gdy się pociągnie klamkę by otworzyc drzwi od strony pasażera okno sie w cale nie uchyla i mam problem bo to mnie bardzo denerwuje(a mojego tate nie).Marcin ty dałeś nam ten swój stary moduł ale i on też nie działa po wymianie, co by tu zrobic?