Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przez kilka miesięcy niemiałem klaksonów,stare działały fatalnie głównie buczały i "stekały".Kupiłem używane podobno sprawne,niestety przed ściągnięciem zderzaka niesprawdziłem ich sprawności "na sucho" przy akumulatorze.I wziołem się za ich wymiane, po zamontowaniu niestety działały bardzo podobnie, więc w nerwach zdemontowałem je i tak jeżdziłem aż do dzisiaj,kupiłem nowe wziołem sie za montaz i prawie sukces trąbiły jak talala ale niestety tylko przz chwile,przestały przy kolejnej próbie.Cóż się mogło stać

-po pierwsze klaksony sa sprawne,sprawdzałem przy akumulatorze

-po drugie niema prądu na przewodach ani przy prawym ani przy lewym

-po trzecie styki w kierownicy sprawdzone są Ok

-po czwarte gdy się wciska klakson słychać jak pracuje jakiś przekażnik

-po piąte przekażnik nr5 jest OK

Tak sobie pomyślałem że to może przekażnik ale niemoge go zlokalizować niby gdzieś go słychać za bezpieczniami,albo za poduszką ...

może ktoś wie na pewno gdzie jest albo co innego mogło sie stać...

Prosze serdecznie o pomoc

Z góry dzięki

Krzysztof

Opublikowano
Z tego co sie orintuje to przekazniki powinny miec swoje miejsce razem z bezpiecznikam. Jak nie mozesz zlokalizowac odpowiedzialengo za klakson to zdemontuj wszystkie i kazdego pojedynczo przemierz miernikiem i bedzie oki.
Opublikowano
Też mam problem z klaksonem, mianowicie wydaje mi się że jest jakiś ochrypły, w związku z tym pytanie - jak się w ogóle do niego zabrać ? gdzie on jest w e46 ? i czy można go jakoś wyregulować ? a może po prostu działa tylko jeden ? bo są chyba dwa tak ?

Były:

E30 324d '87

E36 325td '91

E36 318tds '96

Passat B5 1,9 TDI '97

E46 320d '00

Audi A4 1,9 TDI Multitronic '03

Mazda 6 1,8 '05

E46 320d '03

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W E46 są dwa klaksony- nisko i wysokotonowy i jeśli dobrze pamiętam (a musiałbym zejść do auta by sprawdzić rozpiskę bezpieczników) to są również dwa bezpieczniki. Z klaksonami w E46 chyba jest jakiś probem, bo sam miałem wymieniany na gwarancji :duh:

pozdrawiam

Paweł

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
bezpiecznik Nr5 chyba że jest jakiś jeszcze,ten jest sprawny,

ale jest problem bo niedziałają oba klaksony

U mnie nr 5 i 55 (15A) właśnie sprawdziłem.

pozdrawiam

Paweł