Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Wie ktoś moze jak wyciagnac panel climatronica z E39 97' gdyż z niewiadomych mi przyczyn pękły mi 2 przyciski (od zwiekszania i ujmowania temperatury) równo na strzałkach :cry2: :cry2:

Chce kupić jakis uszkodzony, rozwalony climatronic dla tych przycisków i przelozyc... bo klejem to mozna usmarowac wszystko..

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

wiem, ze niektorzy podwazaja panel jakos od gory czyms srubokretopodobnym, tak aby oskoczyl

ja sie balem, ze farba mi zajdzie, po lewej stronie wlozylem w szpare kawelek plastiku (cos takiego jak karta kredytowa, ale chyba ciensze), mniej wiecej na srodku jest zaczep i on musi puscic

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
Ja też kiedyś wyjmowałem panel climatronica podważając czymś cienkim. Oczywiście trzeba zachować dużą ostrożność żeby go nie porysować ale jak już uda sie go trochę podważyć to wychodzi bez problemu.
Opublikowano
Cześć

Wie ktoś moze jak wyciagnac panel climatronica z E39 97' gdyż z niewiadomych mi przyczyn pękły mi 2 przyciski (od zwiekszania i ujmowania temperatury) równo na strzałkach :cry2: :cry2:

Chce kupić jakis uszkodzony, rozwalony climatronic dla tych przycisków i przelozyc... bo klejem to mozna usmarowac wszystko..

Witam

Miałem podobny problem z przyciskami w klimatroniku. Co prawda u mnie nie było kilku ale wszystko jest już złożone.

Żeby najprościej wyjąć panel nie uszkadzając go w żaden sposób, można najpierw wysunąć panel pomiędzy klimatronikiem a uchwytami na napoje. Otworzyć oba uchwyty i palcami przez powstałe szczeliny wypchnąć panel. Później podobnie wysunąć panel klimatronika. Trzeba użyć trochę siły choć zależy to od sprawności sprężynek po obu stronach panelu klimatronika.

Ja znalazłem ten sposób metodą prób i błędów i rozebrałem kawałek konsoli, bo wyjąłem też całkowicie panel z uchwytami, ale ten sposób powinien być szybszy.

Jak juz wysuniesz panel to będą tam 3 kostki z czego jedna z charakterystyczny zapięciem.

Na pewno dasz radę.

Jeśli chodzi o przyciski to kupiłem panel z przyciskami w sklepie BMW i po prostu wszystkie przełożyłem. Za panel zapłaciłem ok. 50 zł.

A i ważna rzecz jak oddzielisz panel od reszty to uważaj na maleńkie blaszki na plastykowych kołeczkach przekazujących napięcie na stykach, lubią się przekręcać i przyciski nie działają.

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem.

Pozdrowienia :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
najłatwiej wyjąć radio i wypchnąć od środka panel, wtedy na pewno nic sie nie porysuje

...chyba, ze masz navi...

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam

Miałem podobny problem z przyciskami w klimatroniku. Co prawda u mnie nie było kilku ale wszystko jest już złożone.

Żeby najprościej wyjąć panel nie uszkadzając go w żaden sposób, można najpierw wysunąć panel pomiędzy klimatronikiem a uchwytami na napoje. Otworzyć oba uchwyty i palcami przez powstałe szczeliny wypchnąć panel. Później podobnie wysunąć panel klimatronika. Trzeba użyć trochę siły choć zależy to od sprawności sprężynek po obu stronach panelu klimatronika.

ja wlasnie chcialem wymienic uszkodzone uchwyty do napojow, ale sie cholerstwo zblokowalo i nie moglem ich w ogole ruszyc, podejscia do panelu klimatronika nie mialem przez uchwyty, wyjecie panelu klimatronika umozliwilo wymiane uchwytow na napoje

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Witam

Dziś wyjmowałem panel klimatronika, w celu zlikwidowania brzęczenia wentylatora. Prosta sprawa. Bierzesz starą kartę np. kredytową lub podobną, tniesz kawałek około 2 cm szerokości. Wsuwasz z boku na środku, jak wskoczy, to wyciągasz i odblokowuje się zaczep, robisz to samo z drugiej strony. Żadnego podważania śrubokrętem, można uszkodzić. Wyjęcie zajęło mi ok 15 sek.

Podaje namiary na rozebranie klimatronika, (było już podane) bardzo fajne zdjęcia, ale tekst po szwedzku. Po samych zdjęciach można się połapać. Wyczyszczenie i nasmarowanie, łącznie z wyjęciem i montażem zajęło ok 15 min. Nie trzeba wyciągać radia.

Montujesz przez wepchnięcie.

http://www.mekartips.se/?module=13&file=display&tipsID=4&carID=7&modelID=7&catID=1

PS. nie podważajcie jak na zdjęciach, tylko jak pisałem (lepszy i szybszy sposób wyciągnięcia)

Opublikowano
Witam

Dziś wyjmowałem panel klimatronika, w celu zlikwidowania brzęczenia wentylatora. Prosta sprawa. Bierzesz starą kartę np. kredytową lub podobną, tniesz kawałek około 2 cm szerokości. Wsuwasz z boku na środku, jak wskoczy, to wyciągasz i odblokowuje się zaczep, robisz to samo z drugiej strony. Żadnego podważania śrubokrętem, można uszkodzić. Wyjęcie zajęło mi ok 15 sek.

Podaje namiary na rozebranie klimatronika, (było już podane) bardzo fajne zdjęcia, ale tekst po szwedzku. Po samych zdjęciach można się połapać. Wyczyszczenie i nasmarowanie, łącznie z wyjęciem i montażem zajęło ok 15 min. Nie trzeba wyciągać radia.

Montujesz przez wepchnięcie.

http://www.mekartips.se/?module=13&file=display&tipsID=4&carID=7&modelID=7&catID=1

PS. nie podważajcie jak na zdjęciach, tylko jak pisałem (lepszy i szybszy sposób wyciągnięcia)

KOlego pomozesz mi ??? :) tez mi brzeczy ten klimatronic

Opublikowano
Jeśli tylko chcesz wyciagnac przyciski lub je posklejać (też kleiłem, widzę że to jakaś ich wada) to pod żadnym pozorem nie rozbieraj i nie wyciągaj tego panelu, ciężko go potem poskładać! Przyciski wszystkie wysiągasz podważając je lekko od dołu, wychodzą pięknie, po co wyciągać cały panel? Ja posklejałem i prawie nie widać.
Opublikowano

Jak już pisałem wszystko jest na zdjęciach:

Wyjąć panel za pomocą kawałka plastiku np. karty kredytowej. Rozebrać jak na zdjęciach. Wyjąć całą płytkę. Wyczyścić pędzelkiem. Wyjąć wiatraczek wentylatorka, wyczyścić i nasmarować kroplą oleju do smarowania maszyn, ja użyłem olej do smarowania elektrycznej maszynki do golenia.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam

a po co tak sie meczyc z tym wyjmowaniem calego klimatronica, zeby wymienic albo posklejac przyciski sterowania wystarczy je wyjac lekko je podwazajac od dolu jakim malutkim srubokrecikiem a potem wcisnać.

a jesli chcecie wyciagnać calosc bez uszkodzenia, porysowania elementow to uchyl uchwyt na napoje gdzies do polowy i w srodku bedzie srobka po jednej na uchwyt. wykrec, lekko odciagnij za uchwyty jednoczesnie naciskajac z gory i wyciagnij do konca. nastepnie przez ten otwor wlozcie palce o wypchnijcie panel do foteli, pdc, podgrzewania itp, nastepnie tym samym sposobem klimatronic. no i dostep do radia jest i cd. mi zajmuje to 15 sekund.

ja podjaczylem nowy klimatronic i nic nie m usialem kodowac, wszystko dziala..:))

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie rozebrałem climatronic przeczyściłem i nasmarowałem wiatraczek zmontowałem w ten sam sposob co złożyłem i lipa.

Nie działa nie da sie włączyć ! Miga tylko podswietlenie ale nic poza tym się nie dzieję.

Pomóżcie co zrobiłem nie tak?

Może kolejnośc rozłączania przewodów ma jakieś znaczenie ewentualnie kolejnośc podłaczenia?

kompletnie nie wiem co dalej zrobić mam nadzieję ze nic nie zepsułem?

• 1 rok później...
Opublikowano
...rozebrałem climatronic przeczyściłem i nasmarowałem wiatraczek zmontowałem w ten sam sposob co złożyłem i lipa.

Nie działa nie da sie włączyć ! ...Może kolejnośc rozłączania przewodów ma jakieś znaczenie ewentualnie kolejnośc podłaczenia?...

Lubię grzebać w starych śmieciach i stąd odkopuję temat z przed 2 lat. Prośba o wyjaśnienie czy kolejność podłączania/odłączania ma znaczenie na późniejsze działanie sterownika klimy?? Co takiego źle zrobił kolega marcin.monia.bmw?

Prowadzę swoje życie, a nie BMW
Opublikowano

Ja dwukrotnie wyjmowałem panel, dokładnie w tym samym celu (smarowanie wentylatorka) i nigdy nie było problemów.

Nie wiem co użytkownik marcin.minia.bmw zrobił, że panel się uszkodził.