Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niedawno kupiłem bemcie e46 1.9benz ma dwie sprawy które mnie drecza, 1. dosysc czesto mam problem z lekkim wrzuceniem 1 biegu pomaga w tej sytuacji wrzucenie 4 biegu który wchodzi lepiej a nastepnie 1 wchodzi lekko, czy to spegło?,skrzynia? czy cos innego jak to zdiagnozowac bez serwisu, 2. SPrawa to klekot jakby troche z dizla dochodzacy z prawej strony auta prawie z podszybia patrzac na samochód z przodu co o tym myslicie??? acha i przy odpalaniu auta tez to jkaby slychac taki krotki trekocik nie wiem czy to to samo.

ps. autko ma 130tys przejechane i wyglada naprawde ładnie w srodku jak nówka wiec mnie to zastanawia takie rzeczy w tak malym przebiegu?,

ps2 patrzylem w postach byly podobne problemy z biegami ale doradzcie cos co najpierw zrobić : wymiana oleju(jaki jest w orginale?? i na jaki wymienic jak cos bo sa różne propozycje mineral,półsynt,syntetyk) spr. wszystkie poduszki skrzyni itd?, sprzegło

Opublikowano
to terkotanie jak to nazwałeśto najprawdopodobniej zawory radziłbym pojechać i je wyregulować tylko co to za pojemność 1.9???? z tego co mi wiadomo to były wersje z silnikami 1.8 lub 2.0 druga sprawa pod skrzynia nie masz poduszki bo jest ona na sztywno przymocowana do podwozia śrubami a wszystkie wibracje idą na poduszki pod silnikiem bądź na podporę wału a jeżeli chodzi o biegi to niestety ci nie doradze bo nie wiem co to może być jeżeli chcesz go zalewać syntetykiem to nie wiem co o tym myśleć ja kupiłem auto z przebiegiem 146 tyś. i zalewam go mineralnym mimo że nie ma żadnych wycieków ale lepiej dmuchac na zimne nie potrafie ci powiedzieć jakie masz zawory bo nie wiem jaki masz model silnika aniz którego roku bo jeżeli masz 318 z powiedzmy 90 lub młodszą to jedynym ratunkiem na ten klekot może byc wymiana hydropopychaczy zaworów ale jeżeli masz 2.0 to wystarczy je normalnie wyregulować
Opublikowano
Co do wrzucania jedynki Gdy skrzynia jest zimna to ma prawo ciezko wchodzic.Pomaga wrzucenie dwujki a pozniej jedynki nie wiem czemu wrzucasz 4?Silnik klekocze bo olej i wszystko serwisowe w niemczech bylo robione prawdopodobnie co 25-30 tys kilometrow a to napewno za dłogo.Zalej silnik dobrym olejem najlepiej takim co byl czyli full syn lub semi syn.Olej w skrzyni tez mozesz zmienic napewno nie zaszkodzi.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
adamskwidzyn nie pisz takich głupot bo tylko ludzi w błąd wprowadzasz!! Wszystko co napisałeś jest nie prawdą!! Najpierw poczytaj i dowiedz się czegoś na 100% a nie wypisujesz głupoty!! I czytaj ze zrozumieniem, a co do głównego meritum postu, to mogą być właśnie popychacze lekko stukające, wynika to ze starego oleju najprawdopodobniej więc wymień go na syntetyczny olej taki jak zaleca producent.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam serdecznie mam podobny problem z swoja bmka E46 318i 1.9 benzyna z 1999 chodzi o tak zwane "terkotanie" jak to okreslił Pan adamskwidzyn jestem młodym kierowca 18 letnim i bacznie czytam wszytskie wypowiedzi urzytkowników. Wiec zalałem nowy olej wymieniłem wszystkie filtry powietrza oleju i paliwa lecz przy uruchamianu auta "terkotanie" pozostało, takze nie wiem o co chodzi mieszkam na podkarpacu a Tu trudno o dobrego mechanika ktory zetelnei podejdzie do sprawy. Drugi moj problem to ze auto nei chcialo wchodzic na wyzsze obroty poprosty tzw sie mulilo wyczytałem na forum ze to wina przepływomierza ktory wymieniłem i owszem zmiana o 180stopni lecz wczoraj zauwazyłem ze przy uruchoneimiu silnika na zimno wskazówka obrotomierza czasami skacze od 800 do 1000 obrotów tylko przez chwile a pozniej ustawia sie na 1tys czy to normalne. Wiem ze pyatnia moga byc banalne ale dla mnie to nowosc dlatego zwracam sie do Was. Za pomoc bardzo dziekuje!!!
Opublikowano
Co do terkotania to jest ono dosyć specyficzne przy każdym rozruchu silnika je słychać przez chwile ale może tak ma być, co do biegów byłem u jednego gościa mówi że raczej sprzęgło nie wysprzęgla i dlatego problem występuje . pozdr.