Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich nie długo planuje wyjechać na pół roku i moją bmw 520 24v z 92 r. bede musiał zostawic i wzwiazku ztym mam pytaniee

jak ją zakonserwowac by wszystko było po powrocie ok czy pozostawic ja ze zlanym olejem czy lepiej jak od czasu do czasu ktos ja przepedzi aby nie zastygła tzn pordzewiały elementy w silniku i zawieszeniu

Opublikowano

Hejka

Nie wiem jak to wygląda od strony teoretycznej (niech mechanicy się wypowiedzą) ale w praktyce wiem, że trzeba czasem przepalić auto i przez to odrdzewić tarcze, podładować akumulator itp itd. Pierwszy raz jak postawiłem auto w lato na 2 miesiące to nie mogłem po tym okresie go odpalić, natomiast jak mnie nie było 3 miesiące w zimę to kolega średnio raz w tygodniu przejechał się autem i po moim powrocie wszystko było OK. Tak więc proponuję zostawić betę w rękach zaufanej osoby zdrowiej to wyjdzie dla auta.

Pozdrawiam

Bi Em DabylJu :P
Opublikowano

mucha88

chetnie wzialbym ja na przechowanie , gdyby miala wiecej kucy:twisted2:

a tak powarznie to rzeczywiscie lepiej ja przepedzic od czasu do czasu

Opublikowano
popsikaj tarcze wd40 lub innym tlustym prepearatem, nie powinno zardzewiec, potem po powrocie zmujesz specjalnym preparatem do czyszczenia tarcz, dobrze aby auto nie stalo na kolach, tylko bylo uniesione chocby na cegly, opony tez sie lubia trwale odksztalcic, naladuj i odepnij aku
Opublikowano

Zalać auto pod korek paliwem - żeby nie rdzewiał zbiornik, wyjąć akumulator i odstawić w ciepłe miejsce, pokryć uszczelki drzwiowe silikonem, podpompować koła pod 3 atm, optymalnie przykryć auto pokrowcem, pokryć chromowane i stalowe elementy pianką zabezpieczającą przed rdzą, etc.

Tarcze pokryją się rdzą, ale jedna przejażdżka i będą jak nowe. Amortyzatory? Niby dlaczego mają się psuć, skoro nikt im krzywdy nie robi? Pół roku to chwila dla samochodu. Nie panikować.

pzdr

http://img484.imageshack.us/img484/852/logo04cq1.jpg

BMW E39 525 TDS, BMW E10 2002' 1972

Ducati 900 Monster, KTM 520 EXC Racing

Opublikowano
U nas na parkingu stoi zabrana przez policję E30 z 1984 ,stoi tak od sierpnia,teraz komornik będzie ją sprzedawał ,próbowaliśmy ją odpalić, zapaliła od razu bez żadnego zająknięcia,tylko,że drugi akumulator trzeba było wstawić,tak samo kiedyś po roku stania jakiś tam Polonez też zapalił,tylko,że tracze hamulcowe to powoli rdzewieją,ale jak się pojedzie i przy hamuje to będzie dobrze.
Opublikowano

dzięki wszystkim za odpowiedz

moja becia ma 330tys przejechane ale kupiłem ja od goscia 47rocznik ktory tylko do polski nia latał od poczatku jej kupna tj.92 roku w srodku jak zdjełem pokrowce to fotele jak nowe a z tyłu nie używane .....dlatego tak zalezy mi aby przez te pół roku nie skapciała mi. zonie boje się ją zostawić :)

więc chyba poprosze kumpla i zostanie w garazu i przepędzi ja co jakis czas. pozdrawiam