Skocz do zawartości

Rewelacyjne spalanie w 318is Coupe !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj prowadzilem do Polski BMW E36 318is Coupe 94'. Moge powiedziec , ze jestem w szoku. Samochod ten spalil na odcinku 395 km 25 litrow paliwa ! ! !

Zeby bylo smieszniej , to jechalem z szybkoscia 160 km/h, a chwilami 180km/h

Samochod ma przejechane niecale 90 tys. km.

Czy komus udalo sie uzyskac takie spalanie ? To jest 6,25 litra na 100km :shock:

Jechalem oczywiscie autostrada caly czas. Mam na to jeszcze dwuch swiadkow.

Mysle , ze nowy wlasciciel tego samochodu sam to potwierdzi na Forum juz niedlugo ;)

Opublikowano
500 kilometrów - 30 litrów, silnik 1,8, średnio między 90 a 100 km/h, ale nie bardzo mi się chce w to wierzyć, chyba mnie licznik paliwa okłamał...
Opublikowano

Nie wiem(jeszcze :) ) jak to jest z BMW ale......1.5 roku temu (luty 2003) byłem z przyjaciółmi na nartach we Włoszech.W jedną strone jechaliśmy przez Czechy,Austrie i kawałeczek Szwajcarii jak Pan Bóg i przepisy pozwalały(ojjj nie lubi policja czeska i austriacka Polaków nie lubi :evil: ),natomiast wracaliśmy przez Niemcy.Troche dalej (130 km) ale za to jak wiesz duuuuużo szybciej :P .Póżno wyjechaliśmy i ciężkie warunki w Alpach więc na autostradach darliśmy ile wlezie:).Ja Laguną 2.0 115 KM natomiast kolega Fordem Thunderbirdem 4.8 litra V8 205 KM.Obydwa autka miały po 4 osoby na pokładach,pełne bagażniki i narty na dachach.Po drodze były 3 tankowania z czego 2 w Niemczech.Jakież było moje zdziwienie gdy przy dystrybutorze okazało się że Lalunia spaliła 7.8 litra na autostradzie.Jeszcze bardziej zszokowany był przyjaciel ; jego wynik to 8.9 :shock: .Tajemnica tak rewelacyjnie niskich wyników polegała chyba na tym że na autostrade wjechaliśmy ok 23.30 i jechaliśmy ciągle do 4.30 rano.Droga była pusta i hamulca użyłem bodajże 2 czy 3 razy.Laguna ma długi nadbieg więc przy 200 km/h jest 4400 obr/min.T-bird wiadomo.......amerykaniec z wolno obrotowym V8 i

momentem obrotowym jak w czołgu :P.Praktycznie jechaliśmy stale ok 180-200 !!!,tylko dym szedł z oponek(zimówek :D ).Mimo tej prędkości czułem się jak Jeremi Clarkson prowadzący Bentleya :lol: :lol: :lol:

(kto śledzi program Top Gear ten wie o czy mówie :)).Moja 2 połowa musiała być rano w pracy ,żona kolegi również (pracują razem cholera :D ) więc naprawde jazda szła ile fabryka dała ale za to bez niepotrzebnych hamowań i przyspieszań.Myśle że 6,25 litra to wynik do uzyskania w aucie lżejszym i lepszym konstrukcyjnie :).Chyba bardzo wiele zależy od warunków i stylu jazdy.

Może ktoś z Kolegów miał podobne doświadczenia i zechce się podzielić gdyż ten temat dość mocno mnie interesuje :).Pozdrawiam

P.S.

Marc ....nie chce zapeszać ale już chyba niedługo.......:):):) :P :lol:

Opublikowano

oby , oby Jarus :D

juz myslalem ,ze wyjde na glupka opisujac to spalanie w 318is .

Ja sam jestem fanem minimum 6 cylindrow i chyba bym sobie nie kupil 318is. Spalanie super ! Ekonomiczny jak ,,maluch,, .

Ja jednak juz cenie sobie swiety spokoj w srodku i przestrzen.

Sportowe auta oczywiscie przerabialem juz w zyciu i i wiem jak to jest. Jezdzilem dosc dlugo Pontiac Trans Am GTA 5.7 - wersja jubileuszowa z silnikiem Corvette.

Bylo bardzo fajnie. Ale w drodze do Kolonii i spowrotem tankowalem 6 razy :lol:

Pod tym wzgledem marne to bylo auto. Ktos zapomnial o wiekszym zbiorniku. Kto tam w USA mysli o takich przyziemnych problemach :lol:

• Członkowie klubu
Opublikowano
Czy komus udalo sie uzyskac takie spalanie ? To jest 6,25 litra na 100km :shock:

Chyba jestem w większym szoku niż Ty :wink: dobrze, że masz świadków, bo mi się wierzyć nie chce :twisted:

Ostatnio jechałem do Krakowa - w obie strony 660 km.

Wyszło mi jakieś 7.7 - z obliczeń, nie z komputera !

Ale ja jechałem 120-140 km/h bardzo płynnie, bo docieram silnik...

Cholera... jakoś mi się wierzyć nie chce w te 6.25 przy 160-180 km/h...

Chyba obniżenie auta i koła 16" z oponą 225x50 nie wpływają aż tak na spalanie ? A może do tego jeszcze "jakość" paliwa ? Sam już nie wiem...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Autko bylo na seryjnych oponkach 205x15x... Benzynka oczywiscie Super 95 ( niemiecka ) . Poza tym zadnych cudow. Poprostu spieszylismy sie do domu a Autobahn byl w miare przejezdny.

Obliczenia te tez nie sa z komputerka , a ze zuzycia ( tankowanie ). Ten model nie mial akurat komputera ;-(

Mysle , ze nowy wlasciciel bedzie bardzo zadowolony. Toz to jest na poziomie jakiegos malucha czy Matiza. Dla mnie BOMBA :lol:

• Członkowie klubu
Opublikowano
Mysle , ze nowy wlasciciel bedzie bardzo zadowolony.

Zadowolony z auta będzie - ale czy będzie miał takie spalanie ? hmm... :twisted:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
przy naszej benzynce i naszych drogach moze wskoczyc na 7 litrow. To jednak tez jest bardzo dobry wynik. Zycie pokaze jak to bedzie wygladalo w Polsce.
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Jasne... ale ciężko mu będzie mieć nawet te 7 litrów...

Ja jeżdżąc do pracy z Grodziska do W-wy (nie liczyć tego jako "trasa" bo korki straszne) i jeżdżąc po W-wie i po Grodzisku mam średnie spalanie z komputera zawsze powyżej 10 litrów. Ze dwa razy miałem chyba 9.8.

I tak niestety będzie... :wink:

Z resztą - jak polata, to pewnie sam napisze jak jest. Ja chetnie sobie porównam.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

witam

Ostatio z racji urlopu robiłem troche dluzsza trase.

Wejherowo - Praga (czeska :lol: ) i z powrotem, troche krecenia sie

po Pradze tez było. W sumie przejechałem ponad 2500 km .

Autko e30 1,8i spaliło średnio 7,3 l na 100 km. Czyli wynik nie najgorszy.

Przy jezdzie miejskiej spala

Opublikowano

silnik 2.8 '84 opony 235/17/45.. ponad 1200km przejechane (od lampki do lampki liczone), wiekszosc trasa, a troche korkow, miasta i szalenstw po lesie bylo, w trasie bez oszczedzania przesadnego... wydalem 450pln na paliwo, co przy 98 daje mniej wiecej pelny bak - 100l...

czyli ~ 8.3 l/100

tez bylismy w milym szoku jak ladnie sie spisal.. jechalismy w 3 osoby z bagazem

Opublikowano

Moja 318 is Coupe (rocznik 1994) po miescie przy mojej dosc ciezkiej nodze pali rowno 10l/100 km. W trasie (polskiej, za granica nia jeszcze nie bylem)

spalanie wynosi 7,5l/100 km. I przy tym wszystkim ani grzdyla oleju po 10 tys km :D . Takze spalanie rzedu 6,25/100 km jest moim zdaniem trudne do osiagniecia, ale wszystko mozliwe :)

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Piknie

Na autostradzie może i osiągalne ,ale w Polsze?

moje pali 13 litrów gaziora a cisnę czasami do 6,7 tys obrotów.

Kum w mieście pali 11 benzyny i też sobie nie żałuje nóżki.

ja jestem za błędami w liczniku ;-) 6 to przesada jak na 318 is m42

Pozdrawiam i Życzę Miłego Dnia.

Sebastian.

>>>>Zapraszam na swoją stronę!!!!<<<<

Opublikowano
Tez jezdze IS-em i uważam ze jakość paliwa ma tu wielkie znaczenie , a jaka jest benzyna u nas a w niemczech to chyba nie musze komentować. Ale i tak nie uwieże w to 6,5l . 8 litrów to jest minimum nawet przy jezdzie 120km/h

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano
328 wg komputera w miescie 9.8 - 11 na trasie jadac m.in. autostada do Krakowa pokazalo 8,7 przy czym na autostardzie rzadko kiedy chodzilo ponizej 160 nie wiem jak w rzeczywistosci bo nie liczylem
http://img270.imageshack.us/img270/6336/imageshack7qh.jpg