Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wskaznik od temperatury poprostu wariuje mi do góry i znów w dół, dlatego chciałem odpowietrzyć dokładnie układ chłodzenia w BMW 318 tds. Nie mogę znalezć żadnej śruby odpowietrzającej od chłodnicy. Nie mam zbiorniczka zintegrowanego razem z chłodnicą tylko zbiorniczek wyrównawczy mam osobno połączony dwoma wężykami. Znalazłem tylko śrubę pod zbiorniczkiem jak ją odkręce to wypłynie mi cały płyn ze zbiorniczka.

Jak mam odpowietrzyć ten układ, starczy tylko odpowietrzenie poprzez otwarty zbiorniczek, na maxa ogrzewanie i zapodanie mu większych obrotów do 2 000??

Gdzie na tym obrazku znajduje się ta śrubka odpowietrzająca?

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CC52&mospid=47440&btnr=17_0090&hg=17&fg=05[/url]

Edytowane przez seagate
Opublikowano
Dałem ogrzewanie na maxa i zapodałem obtoty ponad 2000 i nadal wskazówka nie może nigdy dojść do połowy tylko zatrzymuje się na pierwszej kresce. Tylko jak daje gazu to ona spada a jak jest na biegu jałowym na swoich obrotach to się podnosi i stoi , nie podchodzi do połowy.
Opublikowano
Z tego, co piszesz, wnioskuję, że masz cały czas otwarty termostat. Poptaj jeszcze na ten temat, bo ja bym się zabrał za jego wymianę.
Kai
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Masz zaznaczone na górze zbiornika gdzie jest poziom, jest to dokładnie na tej różnicy kolorów że tak sie wyraże :) i ten poziom należy sprawdzać tylko na zimnym silniku. a to ze nie dochodzi Ci temp do środka to tak jak pisał Kai masz najprowdopodobniej uszkodzony termostat i płyn cały czas się chłodzi :)
Opublikowano

U mnie wskaznik temperatury znajduje się dokładnie o połowę wskazówki za kreską, która wskazuje środek. Wskazówka w połowie dotyka kreski, a w połowie jest za nią.

Czy takie położenie wskazówki jest normalne, że wskazówka jest za kreską o milimetr czy raczej powinna ona być dokładnie w połowie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Też tak i mam, z tego co wiem to są termostaty 88 stopni i 92 stopnie, jak masz ten chłodniejszy to masz przed kreską a jak ten cieplejszy to masz za kreską :) Tak jest w benzynowych może w dieslu tez tak jest ale nie jestem pewien. Jak nie masz wachań temp i sie nie wychyla dalej to sie nie martw.
Opublikowano
U mnie też wskazówka jest za środkową kreską 1-2 mm. Wsadziłem nowy termostat na 88 st. i nic się nie zmieniło. Taką temperaturę pokazuje niezależnie od tego czy stoję w korku czy jadę trasą. Chyba nie będę nic z tym robił.
Opublikowano
U mnie wskaznik temperatury znajduje się dokładnie o połowę wskazówki za kreską, która wskazuje środek. Wskazówka w połowie dotyka kreski, a w połowie jest za nią.

Czy takie położenie wskazówki jest normalne, że wskazówka jest za kreską o milimetr czy raczej powinna ona być dokładnie w połowie?

Normalne, wymieniłem termostat i też wskzówka jest mimalnie na prawo od środka, niezaleznie od tego jaką temperaturę nawiewu mam ustawioną.

BMW 316ti N46B18A '04 - sprzedane

BMW 318ti M44B19 '98 - sprzedane

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Po dłuższej jezdzie gdy stałem w korku na swiatłach troszkę czasu to wskazówka temperatury zaczęła wskazywać tą trzecią kreskę za pionem, a gdy normalnie jechałem to temperatura dokładnie była na środku.

Czy takie zachowanie wskaówki jest normalne??

Opublikowano
Mozesz tez miec uszkodzony czujnik temepratury. Ja tak miałem jak auto było na wolnych obrotach to ładnie pokazywał a wystarczyło ruszyc i juz wskazówka spadała do zera. Dojezdzałem do skrzyzowan i znowu pokazywało. Myslałem ze cos zapowietrzone, potem ze cos z głowicą no i remont. Po poskładaniu wszystkiego znog dalej to samo. Viskoze nową dałem. Remont robiłem dlatego ze gubiłem płyn. Okaząło się ze czujnik winny spadania temperatury a co do glubienia płynu to korek miałem walniety i nie tworzuło się cisnienie w układzie i jak tylko ostrzej się jezdiło to korkiem tryskało.