Skocz do zawartości

Problem z pracą silnika

a_b_a

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Jestem nowy na forum. Mam problem z moją Zetką i postanowiłem przedstawić go wam, bo z doświadczenia wiem że na forumerach mądrzy ludzie przesiadują:) Otórz problem polega na tym, że rok temu kupiłem z3 (1996rok, 1.9 poj., 140kM) i koleś od którego ją zakupiłem delikatnie mówiąc przyciął totalnie bo miała zrypaną całą elektryke. W chwili obecnej po wydaniu kilku tysięcy (wymiana czujnika położenia wałka rozrządu, czujniki pedału gazu, czujniki odpowiedzialne za mieszanie paliwa itd itp...) auto nadal chodzi dziwnie i wydaje mi się że nie osiąga pełnej mocy. Innoś polega na tym, że np telepie autem kiedy jest włączone. Wiadomo że podczas jazdy nie można tego odczuć ale bardzo dobrze czuć jak się stoi. Czy ktoś kiedyś spotkał się z czymś takim? Jakieś sugestie? Z góry dzięki za podpowiedzi.

• 3 miesiące temu...

Witam,

Znalazłem zapytanie co do problemu pracy silnika, u mnie jest podobnie, w czasie jazdy wszystko ok, a jak stanę np. na światłach czy ogólnie to zaraz samochód dostaje wibracji (drgań), moim zdaniem od silnika na całą budę.

Wymieniłem świece, chcę wymienić kable wysokiego napięcia (ponoć ma to pomóc). Moje pytanie jest takie, czy użytkowniku "a_b_c" znalazłeś, na to już jakiś sposób ?? Proszę o odpowiedź i Pozdrawiam...

• 4 tygodnie później...

Witam ponownie,

Po wymianie świec i kabli wysokiego napięcia, wibracje przenoszące się na bude samochodu dalej występują. Po doradzeniu 4 mechaników o wymianie kabli, nic nie ustąpiło. Zauważyłem również, że wydech lekko również wibruje i co jakiś czas lekko prycha, jakby były przerwy w zapłonie. Oczywiście wszystko dzieje się na luzie, jak stanę to przez chwilkę obroty stoją ok 1000 potem nagle spadają do ok 600 i wtedy zaczyna przenoszenie wibracji z silnika. Pomocy nie mam na to pomysłu :mad2:

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
witam!! u mnie pojawiło się to samo, z tym że u mnie jeszcze przy wysokich obrotach( ok.6,5tys.) silnik wibruje i występuje zanik mocy. i jak? Poradziliście sobie z tą usterką?? co to było?? elektryk mi powiedział, po podłączeniu komputera, że na którymś przewodzie występuje zanik iskry czy coś takiego...

• 3 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...
Problem może stanowić silniczek krokowy lub przepływomierz, przerabiałem temat przy innym autku, te same objawy czasami tylko jeszcze gasł. Stawiam na przepływke, to bardziej prawdopodobne. :twisted2:

• 4 tygodnie później...
Niedawno kupiłem Zetkę (zdjęcia jak się tylko troszkę ładniej zrobi) i również mam "nieprzyjemność" odczuwania drgań - tyle, że silniczek pracuje równiutko, trzyma obroty, nic nie pryka :D. A skoro tak to jakie mogą być przyczyny ewentualnych drgań (stojąc na światłach nie występują one cały czas - powibruje z kilka sekund i się uspokaja :D)

• 3 miesiące temu...

Sorki za post pod postem ale dość znaczny odstęp czasu.

U mnie przyczyną wibracji (patrz post wyżej) okazało się delikatnie krzywe koło sprzęgła wiskotycznego. Podczas pracy po prostu nie kręciło się równo i powodowało drgania. Nie pytajcie jak do tego doszedłem :D