Skocz do zawartości

Jak zaświeci sie rezerwa to jak dlugo mozna jeszcze jechac??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mi sie raz zdażyło ze samochod stanal na drodze z braku paliwa, ale wczesniej bylo slychac ze pompa glosno chodzi. Na rezerwie zrobilem 117 km spokojnej jazdy. Niestety pompa chodzila coraz glosniej az przestala pracowac calkiem. Teraz mam nowa i nie mam zamiaru doprowadzac do calkowitego braku paliwa. Pozdrawiam
Opublikowano
we fiacie cc mojej matki płynnie pokazuje ilość paliwa w baku, dobrze ze nie ma tam pompki w baku bo ona ma zwyczaj ze jak rezerwa świeci to jeszcze sobie pomyka z 50 km i dopiero tankowanie
Opublikowano
a jak sprawdzic czy wogole dziala kontrokla ??? ja mam na wskazniku prawie na zerowej kresce i nie swieci ale jak zaleje 20 l to mam ponad 30 ( moze wskaznik szaleje) 524 td

Spoko, u mnie tez jest taki sam objaw, ja jak mam na krescr z R to jest tak jak piszesz z 10 l, rezerwa zaswieca sie dopiero jak wskazuje jakies 3 - 4 mm ponizej R :)

Wiem to bo akurat teraz sprawdzam ile mi pali i juz mi ladnie na pomaranczowo swieci :D

U mnie rezerwa = ok 70 km.

a wiec ja jezdze nadal mimo ze juz dawno bym w normalnej sytuacji ( bez testu ) tankowal.

oto gdzie jest u mnie wskazowka:

http://www.kiko.cwaniak.pl/nawww/bmw1.jpg

a tak jest ustawiona wskazowka jak jest wyciagniety kluczyk ze stacyjki:

http://www.kiko.cwaniak.pl/nawww/bmw2.jpg

moze ze mam cos nie tak ze wskazowka i niech ktos mi powie czy nie powinno sie cos na desce swiecie na uruchomionym silniku bez swiatel

http://www.kiko.cwaniak.pl/nawww/bmw3.jpg

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

Opublikowano
U mnie jest praktycznie tak samo jakna zdjeciach. Ja jednak nie polecam jazdy z tak mala iloscia paliwa, raz na jakis czas dla sprawdzenia ile pali nie zaszkodzi ale przy ciaglym eksploatowaniu moze to byc nieoplacalne. Gdzies na forum czytalem ze skrapla sie woda w baku, wyciaga wszystkie syfy z dna itp. a co za tym idzie - wymiana filtra paliwa, a moze nawet czyszczenie wezykow doplywowych :)
Opublikowano

U mnie lampka sie zapala jak wskazowka jest mniej wiecej na 1/8 podziałki. Wtedy komp pokazuje, ze moge zrobic jeszcze ok. 90km, ale to oczywiscie w duzej mierze zalezy od stylu jazdy. Z nogą w podłodze raczej tak daleko nie zajade. :)

Przewaznie staram sie tankowac jak tylko zaswieci sie lampka, bo paliwo chlodzi pompe, wiec jak jest go zbyt malo, to pompa sie przegrzewa.

Co do pochlaniania syfow z dna baku, to nie jestem pewien jak to jest. Wydawalo mi sie, ze paliwo i tak jest zasysane ze spodu baku, wiec jak sa jakies syfy, to nawet jak by zbiornik byl pelny, to i tak te syfy zostana zassane i tak.

Opublikowano

jak jest komputerek to sam pokaze , chyba ze nie ma :)

ale nie proponuje sprawdzac jak dlaeko zajedziesz bo mozesz sie pozniej zmeczyc pchaniem :norty:

Opublikowano

jak sprawdzic czy czujnik rezerwy w baku dziala??

wtyczka ma 5 przewodow

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano

Wg instrukcji rezerwa zapala sie dokladnie przy 8 l lub przy 10l w 540.

Ja jeżdże najcześciej z włączoną funkcją komputera gdzie pokazuje mi ile jeszcze przejadę, a oblicza to na podstawie drugiej funkcji- średniego spalania. Macie tak skomputeryzowane auta a zadajecie niepotrzebne pytania "ile zajade na rezerwie?", nie lepiej kliknąc parę razy w komputerek? Przeciez po to to wymyslili!

Opublikowano
ja nie mam skomputeryzowanego auta

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

Opublikowano
Wg instrukcji rezerwa zapala sie dokladnie przy 8 l lub przy 10l w 540.

Ja jeżdże najcześciej z włączoną funkcją komputera gdzie pokazuje mi ile jeszcze przejadę, a oblicza to na podstawie drugiej funkcji- średniego spalania. Macie tak skomputeryzowane auta a zadajecie niepotrzebne pytania "ile zajade na rezerwie?", nie lepiej kliknąc parę razy w komputerek? Przeciez po to to wymyslili!

Komputerki oszukuja i to czasami jak cholera, wg mnie nie da sie zmierzyc dokladnie spalania auta. Poza tym widzac na zdjeciach zalaczonych przez kolege kiko, ze nie ma on zadnego komputerka na liczniku :]

PS. Wlasnie sobie przypomnialem ze jak mam full w baku to pokazuje mi wskaznik jakies 65 l a nie 80 :)

Opublikowano

jezdzilem az wskazowka po przekreceniu stacyjki nawet nie drgnela.

w koncu musialem dalej jechac i zatankowalem 20 litrow

a na wskazniki pojawilo sie troszke wiecej niz 20

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl