Skocz do zawartości

Jak zaświeci sie rezerwa to jak dlugo mozna jeszcze jechac??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

interesuje mnie dokad moze opadac wskazowka gdy zapali sie pierwszy raz rezerwa, u mnie zapala sie pomiedzy 0 a 15 litra ( tzn ze jest jeszcze 7, 5 lita tak na oko?) i pozniej opada ale nigdy nie wiem kiedy tak naprawde skonczy sie paliwo czy wskazowka moze opasc calkiem w dol i oprzec sie na ograniczniku?? czy wtedy to juz koniec?:) hhehe a moze kolor lampki zmienia sie na inny jak faktycznie jest juz malo? pytam z ciekawosci a nie z tego powodu ze wciaz jade z dusza na ramieniu ze mi sie skonczy paliwo heheh wlasnie wrecz przeciwnie jak dochodzi do 0 to jade tankowac ale jestem ciekaw co dzieje sie dalej

pozdrawiam (523 autom.)

:))))))))
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak daleko opada to nie wiem,wiem tylko tyle że masz 8 litrów rezerwy od zapalenia sie kontrolki i pchanko :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a nie masz mozlliwosci ustawienia komputara na ilosc km do przejechania?
Opublikowano
Jak sie nie myle to w dieslu masz 8L a w benzynie 10L a ile mozesz przejechac to nie wiem u mnie jeszcze nigdy nie swieciła sie rezerwa :D
na volta core el can na volta core el lievore
Opublikowano

a jak sprawdzic czy wogole dziala kontrokla ??? ja mam na wskazniku prawie na zerowej kresce i nie swieci ale jak zaleje 20 l to mam ponad 30 ( moze wskaznik szaleje) 524 td

jak sprawdzic czy swieci i czy dziala ale nie czekajac az ubedzie ropy bo moze sie okazac ze nei swieci i auto mi stanie !

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

Opublikowano
ale diesla pewnie ciezko odpowietrzyc !

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
przy wlaczeniu kluczyka w pozycje zaplonu, czy po prostu odpalanie u mnie sie zaswieca na moment kontrolka i dzieki temu wiem ze dziala, ale mam E39, w E30 tego nie było i pewnie w E34 tez nie ma
Opublikowano
a jak sprawdzic czy wogole dziala kontrokla ??? ja mam na wskazniku prawie na zerowej kresce i nie swieci ale jak zaleje 20 l to mam ponad 30 ( moze wskaznik szaleje) 524 td

Spoko, u mnie tez jest taki sam objaw, ja jak mam na krescr z R to jest tak jak piszesz z 10 l, rezerwa zaswieca sie dopiero jak wskazuje jakies 3 - 4 mm ponizej R :)

Wiem to bo akurat teraz sprawdzam ile mi pali i juz mi ladnie na pomaranczowo swieci :D

U mnie rezerwa = ok 70 km.

Opublikowano

Witam!

U mnie komputer oprócz rezerwy pokazuje odległość jaką jeszcze przejadę na paliwie w baku. Przypuszczam ze jest tak w każdym e39. Z tego co czytałem (nie pamiętam już gdzie, ale to było po niemiecku, a tego języka nie znam za dobrze :? ) wynikało, że komputer zapala rezerwę zależnie od stylu jazdy. Czyli oblicza średnia ze zuzycia paliwa i porównuje to do ilości w baku. Wtedy zapala naszą pomarańczową kontrolkę. Nigdy nie testowałem tego, ale kontrolka u mnie zapala sie dośc wysoko (chodzi mi o położenie wskazówki) a jeżdżę dosyć ostro. Wiec wydaje mi się to logiczne. W każdym razie teoretycznie wydaje mi się dość łatwe sprawdzenie ile mamy litrów w baku gdy zapala sie kontrolka, jeśli komuś to spędza sen z powiek. Pojemnośc baku jest znana, wiec wystarczy zatankować zaraz po zapaleniu sie rezerwy do pełna, odjać pojemność baku i wyjdzie nam, w jakimś przybliżeniu, ilośc litrów od rezerwy, do zera.

Pozdr.

Respekt.
Opublikowano

zalecenia serwisowe BMW:

w przypadku spadku zasięgu ponizej 50km należy koniecznie zatankować w przeciwnym wypadku mogą wystąpic uszkodzenia

Pozdrawiam

Opublikowano
Mi sie trafilo ze komp wskazywal ze moge przejechac 76 km.a tu stop.silnik zgasl wyskoczyl komunikat ze trzeba sprawdzic uklad zasilania.okazalo sie ze trzeba tankowac.Od tej pory staram sie trzymac wskazowke poziomu paliwa po stronie max...to zdrowo dla pompy nerwow i mozna zaoszczedzic pare euro bo mandat za brak paliwa na autostradzie to chyba 90 euro.

Pozdrawiam faraon72

aujourd'hui, demain, toujours BMW

http://images29.fotosik.pl/57/241caa6004072ad7.jpg

Zobacz moja Bunie http://bmw5er.pl/viewtopic.php?t=223

Opublikowano

witam

wczoraj miałem taki przypadek leciałem sobie po trasie do domu po dordze zaświeciłami rezerwa pomyślałem zrobie test spalania (może mało wiarygodny ale...)przejechałem 5km o dmomentu zaświecenia do stacji benzynowej i tankowania załałem za 50 zeta jakieś 13.4 litra i dalej w droge,

zanim znowu zaświeciła rezwrwa zrobiłem 206 km (525 TDS tempomat 100km/h non stop) miałem jeszcze jakieś 10 do domu więc pomyślałem podjade na rezerwie(i tak wystarczy na jakieś 50km) i zatankuje rano. Rano wsiadam przejechałem jakieś dosłownie 30m i silnik stop brak paliwa, z pomocą sąsiada i karnistra 20l do stacji benzynowej i spowrotem wlałem 20l (troche zassał powietrza ale odpowietrzyłem kręcąć dłużej)i wskaźnik pokazał ok 30l przejechałem sie pomieście jakieś 7-8km i opadł, ale troche powyżej 20 więc nie wiem czy mi sie przycina czy jak. Podleciałem do stacji benzynowej zalałem równo 20 i mam ok 50 w baku z tego co pokazuje

Pozdrawiam

Opublikowano
prawdopodobnie pompa paliwa juz niedomaga, to sa skutki jezdzenia na rezerwie, ja swoja tez tak zalatwilem i teraz jak jest rezerwa musze odrazu tankowac bo w najmniej oczekiwanym momencie moze stanąć. Narazie nie chce wymieniac pompy wiec staram sie zawsze miec paliwo.

Konrad

http://www.maxmotors.pl

SKLEP MOTOCYKLOWY

Opublikowano
ale pompa w baku nie ma chyba nic wspólnego ze wskazaniami wskazówki bo przecież wskazówka pokazuje poziom paliwa w baku? zazwyczaj nie dopuszczam do rezwerwy ale nie wiem jak eksploatował autopoprzedni włąściciel :|
Opublikowano
to chyba wyglada w ten sposob ze jak masz malo paliwa (swieci Ci sie wtedy rezerwa) to w baku jest paliwo juz tylko na dnie, wiec gdy przyhamujesz paliwo przemieszcza sie do przodu, gdy dasz gazu , paliwo leci do tylu i napewno wystepuja momenty gdzie pompa zasysa powietrze zamiast paliwa i pracuje na sucho co nie jest dla niej zdrowe.

Konrad

http://www.maxmotors.pl

SKLEP MOTOCYKLOWY

Opublikowano
Wg instrukcji w mniejszych silnikach powinno byc ok. 8l, w silnikach V8 ok. 10 l PB, ale chyba nie warto jezdzic az do zapalenia sie rezerwy!

Tomek

Marzenia się spełniają...

Opublikowano

wotam ponownie

wczoraj jezdziłem autem kolegi w benzynie i zauważyłem fakt, ze wyjezdzająz z osiedlowej uliczki mam skręt w lewo pod kątem prostym jak skręcałem jego autem mrygneła mi rezwrwa mimo że miał nie całe pół baku, doszedłem do wniosku że jak jechałem swoją Bunią po przejechaniu ok 10km na rezerwie pokonując ten sam zakręt paliwo w baku sie przelało na drugą strone i zassało powietrze dlatego mi zgasło auto mimo że w baku było coś ok 6-7 litrów, dlatego też po zalaniu 20l z karnistra wskażnik wskazywał ok 30l. Nie wiem czy myśle dobrze ale takie są moje wnioski, spostrezgłęm też jeszcze jedną sprawe a mianowicie po zatankowaniu do pełna i przejechaniu ok 100km w mieście wskaźnik pokazywał nadal pełny bak, przejechałem jeszcze kilka km z postojami i jak odpaliłem pokazywał już ok 70l, czy on nie powinien pokazywać płynnie ilości paliwa w zbiorniku?