Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dzisiaj pojechałem wymienić sobie sprężyny w mojej bawarce, które oczywiście wcześniej zakupiłem i co się okazało że sprężyny u mnie nie występują :?: dlaczego bo mam jakieś pneumatyczne zawieszenie :cry2:

Może ktoś z was spotkał się z czymś takim i podpowie mi z czym to się je jakie mogą być koszty wymiany czegoś takiego itd.

Na chwile obecną nie mam z nimi kłopotów ale wydaje mi się że auto jest lekko przechylone na lewo i dlatego właśnie zamierzałem wymienić sprężyny :duh:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Masz coś takiego:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DL71&mospid=47545&btnr=33_0520&hg=33&fg=50

Część oznaczona numerem 4 masz pod kołem zapasowym,a część oznaczona numerem 1 zastępuje zwykłą sprężynę i amortyzator.Koszta to część nr 1-około 400 euro

część nr 4-około 590 euro.Oczywiście są to ceny serwisu.A działa to na zasadzie pneumatyki,czyli bardzo fajna droga i wygodna sprawa.

Opisałem e39,bo nie wiem o którą ci chodzi,ale w e38 zasada ta sama.

Opublikowano
mnie właśnie chodzi o E39, a wiesz cos na temat awaryjności ?? jak to się sprawuje bo szczerze mówiąc jak dzisiaj usłyszałem ca ja tak przez przypadek mam to mi wszystko opadło :mad2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Spokojnie,BMW nie stworzyło tego żeby sie psuło,tylko żeby poprawić jeszcze bardziej niż to możliwe komfort resorowania.Niestety ja nie mam takiego czegoś u siebie,ale może odpowiedzialny jest za to sterownik nr 11,lub 12 czujnik poziomu-cena około 65 euro,który reguluje dopływ powietrza.Co do awaryjności to nie słyszałem o tym nic,żeby stwarzało problemy.Nazywa to się po prostu zawieszenie pneumatyczne.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Spokojnie,BMW nie stworzyło tego żeby sie psuło,tylko żeby poprawić jeszcze bardziej niż to możliwe komfort resorowania.

wg. mnie nivo nie poprawia komfortu resorowania

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

właśnie sprawdzałem u siebie i sprawa wygląda następująco:

mam pod kołem zapasowym coś co przypomina kapelusz i od tego odchodzą wężyki powietrzne do czarnej skrzynki pod akumulatorem no i oczywiście dalej do prawej i lewej poduchy czyli nie jest to nivo!!

Wszystko jest super nic nie mam do tego zawieszenia tylko cały czas męczy mnie ten przechył na lewo nie moge na to patrzeć :cry2: :cry2: :cry2:

Opublikowano

Witam!

Masakra, masz NIVO (co byś tam na to za nazwy nie wymyślił to jest to właśnie taki system zawieszenia). I koniec z nazewnictwem - nie czytaj i nie kombinuj dalej.

Przechylony lekko w lewo - lekko tzn ile jest różnicy w [mm] w szczelinie jaką tworzy górna powierzchnia koła i nadkola na jednej osi?? Jeśli jest duża - ok. 10 i więcej mm to zapewne jest jakaś nieszczelność w poduszce lewej i ucieka z niej powietrze. Wcale nie musi być jakieś "dziury", wystarczy że guma (bo jak wiadomo za sprężynę tradycyjną w Twoim samochodzie pracuje tzw poduszka gumowa napompowana sprężonym POWIETRZEM - przypatrz się naczepom ciężarówek - tam najczęściej podobne urządzonka zobaczysz) jest sparciała i wtedy też będzie puszczała powolutku powietrze, ale że zapewne często jeździsz swoim BMW, więc nie zdąży siąść całkiem na amorku, bo jak odpalisz silnik wówczas zaczyna pracować kompresor zawieszenia pneumatycznego, który widząc różnicę ciśnień i wysokości zawieszenia wyrównuje te wielkości pompując powietrze.

Jak tak dalej będziesz jeździł z uszkodzoną poduszką powietrzną wówczas szlag Ci trafi kompresor.

Ja na Twoim miejscu skakałbym pod sufit jakbym miał pneumatykę w zawieszeniu - jest to o niebo trwalsze niż tradycyjne zawieszenia i lepiej się z czymś takim prowadzi samochód.

Pozdrawiam

Darek