Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam od nie dawna 525d i moje zdziwienie jest o tyle duze jak i jej spalanie !!

głównie smigam po miescie i pali mi ona gładko 12literków ,dodam ze to automat , jazda bez zadnych szalenstw,spokojna ,zreszta we wrocku nie da sie w dzien poszalec :)

zastanaiam sie czy jest cos z nia nie tak ,a może nie wyczailem jeszcze automata i nie umiem nim jeżdzic ??

Pomocy ,liczyem na troche mniej

Opublikowano
spalanie w normie

na mieście w mojej 530d 10-12 l - zależy jak duży ruch :)

nie sądze ...

moje 530d przy normalnej jezdzie po zakorkowanym miescie pali srednio 9 litrow (dzisiaj pokazuje 9.1)

na trasie 7,5 litra przy normalnej i 8l przy ostrej jezdzie

proponuje wybrac sie na diagnostyke

Opublikowano

sprawdzilem na pelnym baku mialem mieszane spalanie 9.5-10 l

ale tez 200 km/h pare procent z tego mialo.

wczesniej jezdzilem na benzynie i przywyczajony bylem do gazowania, tu widze nacisniesz mocniej na gaz to spalanie momentalnie maksymalne,

dziekuje za rade - niedlugo przeglad bedzie :)

u mnie na trasie - ekonomicznie 6.5 l

normalnie (120/160 - 7.5 l

więc mysle że jest ok.

Opublikowano
Witam.To chyba w normie nie dziw sie to BMW.Ja mam 325tds i moja po mieście też tak spali{ok 12l} .Teraz jestem w Irlandii i miałem okazje sprawdzić moją BUNIE na trasie i tak:bagażnik na dachu,cały tylny bagażnik naładowany[nie mało],4 dorosłe osoby i spalanie 8l przy prędkości 140-150km/h to jak na ten silnik to jest mało.Teraz wracam do Polski w dwie osoby pustym autem.Zamierzam ją DOBRZE przetestować.Będzie sie działo.POZDRAWIAM[/b]
Opublikowano
mnie 2,5tds automat palił w mieście 10-11 litrów a na trasie niecałe 8 . a od kumpla w mieście nie schodzi poniżej 12
Opublikowano

po waszych opiniach wyciagajac srednią to spalanie jest w normie.

moim zdaniem to zalezy od miasta i o d czasu podruzowania.

rano wyjezdzam z domku trafiam na korek ,jezdzilem na tiptroniku

to tylko 1 lub 2 od czsu do czsu 3 wiec spalanie najwieksze ,

wracam do domku kolo godziny 16 korki !! i znow ta sama historia 1.2

zatem chyba nie ma sie czego dziwic . jak czasami sie zdarzy (bardzo rzadko) ze mozna gdzies sie rozpedzic to spalanie od razu eci w dół a 11.2

ale zaraz szybko wzrasta :)

Opublikowano

ostatnie 300 km na cyklu mieszanym 50/50 śmignełem ze średnią 7.9 l/100km

predkosc maksymalna jaka jechalem ok. 160 :D

Opublikowano

dzisiaj wrocilem z trasy (jezeli mozna to nazwac trasa ) wroclaw -swidnica

przy spokojnej jezdzie do 130 spalil mi jakies 6.1 wiec jestem zadowolony ,a miasto no coż pai bo to bmw :lol:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jezdze ta trasa czasami i pali mi ok 8 l/100 km, 520i, wiec ok 2 litry wiecej, a we Wrocławiu 12 - 13 l/100, wiec nie widze sensu kupowania diesla póki co...tnz. nie mówie, ze zrobiłeś bez sensu, ale zastanawiam sie na 525d, ale póki co to raczej nie prędko
Opublikowano

E39 525d 2003 skrzynia manualna

wg. komputera

Miasto - 9.8

Poza - od 6.8 do 7.5-8.0 w zależności od chęci zmiany proporcji w parametrach "czas i odległość" :lol:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hmm....

To ja mogę coś robić źle - chyba jeżdżę na zbyt niskich obrotach...

2003r E39 525TDI:

Miasto średnio jakieś 9l/100 km ale udaje mi się zejść poniżej tych 9 litrów bez większego wysiłku...

Trasa (320km): 7,5l /100kb ale trochę cisnąłem myślę że przy bardziej spokojnej jeździe było by jakieś 7l/100 km

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
A jak u was ze wskazaniami komputera? U mnie srednie spalanie w mieście to 10-10,5 litra/100km - wg moich wyliczeń, a wg komputera 7,9!!!!! Czy u Was tez sa takie rozbieżności? Co moze powodowa takie odchylenia?