Skocz do zawartości

POMOCY!!! Niemam juz sił;-( CO JEJ DOLEGA!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!!

Jestem od ponad roku posiadaczem bmw E46 328i z 2001roku,autko ma przejechane 142tyś.km,zrobiłem nim juz ok 18tys km, autko cały czas sprawowało się wzorowo!!!

Od około miesiąca mam straszny problem-tzn. auto jak jest zimne ciężko pali, a jak odpali przebiera na obrotach, czasem delikatnie strzela, i tak jest przez ok 5 minut po odpaleniu. Jesli chodzi o rozgrzany silnik-to autko niema tej mocy co miało-i czasem lubi sie delikatnie zadusić jak jej wciskam na maxa. :cry: aaaa-i od czasu do czasu zapala się "check"

Byłem na komputerze-który wskazuje błąd mieszanki rzędu 1 i 2, wymieniłem do tej pory; świece z cewkami, przepływomierz, sondy lambda, filtr paliwa, i zmian niema... :cry:

Czy ktoś jest w stanie mi doradzić-POMÓC-co moze być tego przyczyną :?:

Opublikowano
Sprawdz gumowe weze .Jak check sie wlancza i wylancza sygnalizuje niestaly blad.Prawdopodobnie lapie dodatkowe powietrze i dlatego wskazuje zly sklad mieszanki.Zdejm pokrywe silnika i posluchaj czy nie syczy,poruszajac wezami.
te gusta conducir? BMW
Opublikowano
Rowniez podejzewam ze przyczyna moga byc wtryski. Na poczatek moze zwykly "fuel cleaner" wlany do zbiornika paliwa wystarczy?

wlewałem to kolego-i również zero jakielkolwiek reakcji.

aaa-zapomniałem dodać , że przez pewien okres jeżdziłem z filtrem stożkowym..., może on coś zaszkodził :?:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Autko naprawione-chodzi lala :mrgreen: ,przyczna-POMPA PALIWA :mad2: , dawała za małe ciśnienie(ok 1bar, a powinno być min 3bary).
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Podepnę się pod temat, bo mam podobny problem jak koledzy. Jednak nie do końca.

Kiedy jeżdżę tylko na benzynie jest ok, ostatnio przeprowadziłem 300 kilometrowy test (silnik normalnie odpala, bez względu czy zimny, czy ciepły). Problem pojawia się gdy zaczynam korzystać z instalacji lpg: wiadomo, odpalam na benzynie. Falują obroty, a nawet jeśli nie to i tak autko wcale nie ma mocy. Nie mogę wyjechać z garażu, czekam przelącza sie na lpg i jest w miarę dobrze. Jeżdżę sobie ale między 2-3 tys obrotów jest taka jakby dziura (zamula) potem w miarę ok, przełączam na benzynę żeby sprawdzić, zachowuje się nawet gorzej niż na gazie. Czasem przerzuca na benzynę powyżej 5 tys.

A tak jak mówiłem na wstępie, kiedy tylko na paliwie jeżdżę (cały dzień, odstawiam i następnego dnia też na benzynie) wszystko ok.

(cewka, świece, przewody zmieniane) Co mam robić?? Gazownik sam też do końca nie wie o co chodzi, bo na kompie jest wszystko ok

Proszę o rady

Opublikowano
Podepnę się pod temat, bo mam podobny problem jak koledzy. Jednak nie do końca.

Kiedy jeżdżę tylko na benzynie jest ok, ostatnio przeprowadziłem 300 kilometrowy test (silnik normalnie odpala, bez względu czy zimny, czy ciepły). Problem pojawia się gdy zaczynam korzystać z instalacji lpg: wiadomo, odpalam na benzynie. Falują obroty, a nawet jeśli nie to i tak autko wcale nie ma mocy. Nie mogę wyjechać z garażu, czekam przelącza sie na lpg i jest w miarę dobrze. Jeżdżę sobie ale między 2-3 tys obrotów jest taka jakby dziura (zamula) potem w miarę ok, przełączam na benzynę żeby sprawdzić, zachowuje się nawet gorzej niż na gazie. Czasem przerzuca na benzynę powyżej 5 tys.

A tak jak mówiłem na wstępie, kiedy tylko na paliwie jeżdżę (cały dzień, odstawiam i następnego dnia też na benzynie) wszystko ok.

(cewka, świece, przewody zmieniane) Co mam robić?? Gazownik sam też do końca nie wie o co chodzi, bo na kompie jest wszystko ok

Proszę o rady

Mysle, że to źle wyregulowana instalacja sprawia ci tyle problemu.

Opublikowano

Pewnie tak, ale ile można to ustawiać?? :mad2: Wiem, że było o tej sprawie na forum ale może ktoś mógłby mi polecić naprawdę super szpeca od gazu na mazowszu?

A i jeszcze zapomniałem o jednym, ten mój problem staje się większy wówczas, gdy pada desz. Może jest to związane z wilgocią :?: Czytając forum natknąłem się na sugestie sprawdzenia sondy lambda, bo może się do niej dostawać woda, po tym jak gazownicy się do niej podpinali, czy to prawda :?:

Np dzisiaj (słońce, całkiem ciepło i sucho) zrobiłem sobie przejażdżkę, wyjechałem normalnie. Na benzynie miałem małą "dziurę" między 2-3tys obrotów. Rozgrzał się, pojeździłem na gazie. Było ok. Może ta wilgoć może mieć wpływ :?:

Tak czy siak to muszę się ponownie wybrać do gazownika, bo spalanie też wydaje mi się za duże, ok 3-3,5 litra więcej niż wskazania komputera.

Opublikowano
Gdzies wyczytałem ze sonda po 160 tys km moze stracic swoja zywotnosc .Jak masz wiekszy przebieg jedz na kompa i w razie potrzeby zmien ja.Jezeli bylo cos grzebane w kablu od sondy to moze dostawac sie wilgoc i sonda nie dziala prawidłowo ,osobiscie miałem taka sytuacje.Co do regulacji to jak sie dowiadywałem w Autoryzowanym Serwisie AC Białystok wstawienie instalacji do Bmki E46 trwa dwa dni :1 dzien wstawiaja wszystko a drugi regulują zeby nie było takich przypadłości ze pali za dozo albo nie idzie jak trzeba.Wiec musisz walczyc o swoje.
Opublikowano

Będę walczył i zasugeruję sprawdzenie tej sondy. Mam co prawda niecałe 120 000 przebiegu (zbliża się inspekcja) ale jak gazownik się podpinał to pewnie coś nie do końca zrobił jak należy.

Widzisz, Ty robiłeś gaz u profesjonalistów. Ja niestety. Co prawda warsztat z tak zwanego polecenia, ale wydaje mi się, że gość z BMW nie miał wcześniej do czynienia.

Instalkę mam od sierpnia zeszłego roku i ciągle się z nią bujam. Raz jest lepiej, raz gorzej. Poczekam aż deszcz popada, bo wtedy wszystkie negatywne objawy się wzmagają i pojadę do szpeca.

Dzięki za porady