Skocz do zawartości

e32 730 LPG m30b30 88r problem z silnikiem..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jak w temacie. Mam problem z tym silnikiem, mianowicie chodzi tak jakby miał odkręcony korek wlewu oleju, tak jakby łapał gdzieś fałszywe powietrze..

Uszczelniłem już cały dolot od przepustnicy aż do filtra powietrza i nic, nadal kuleje..

Prosze o sugestie i przemyslenia co to może być..

Dodam,że najbardziej kuleje i rzuca silnikiem na wolnych obrotach, przy 2tys obr/min jest już dużo lepiej..

Przy gwałtownym dodawaniu gazu silnik lekko sie dusi, i telepie silnikiem..

Kopułka i palec w idealnym stanie, korek wlewu oleju również szczelny, dolot powietrza uszczelniony...

Proszę o rady lub kontakt pod nr 513397356. Pozdr.

Opublikowano
Witam.

Jak w temacie. Mam problem z tym silnikiem, mianowicie chodzi tak jakby miał odkręcony korek wlewu oleju, tak jakby łapał gdzieś fałszywe powietrze..

Uszczelniłem już cały dolot od przepustnicy aż do filtra powietrza i nic, nadal kuleje..

Prosze o sugestie i przemyslenia co to może być..

Dodam,że najbardziej kuleje i rzuca silnikiem na wolnych obrotach, przy 2tys obr/min jest już dużo lepiej..

Przy gwałtownym dodawaniu gazu silnik lekko sie dusi, i telepie silnikiem..

Kopułka i palec w idealnym stanie, korek wlewu oleju również szczelny, dolot powietrza uszczelniony...

Proszę o rady lub kontakt pod nr 513397356. Pozdr.

Przy gazie wystepuje wiele dziwnych "tematow" ktore w wiekszosci jak napisales sam juz wyeliminowales. Nie mialem doswiadczenia z gazem wiec specjalnie nic nie zasugeruje.

Czysciles reduktor od gazu z syfu ?

Dawno wymieniales swiece i kable ?

Opublikowano

Właśnie nie o to chodzi. On kuleje i na benzynie i na gazie, wiec to nie jest nic z gazem zwiazane, lecz ogólnie z silnikiem...

Świec i kabli nie zmieniałem nigdy, e32 mam jakieś 2 miesiace, wlasnie jestem na etapie wymiany świec, lecz kupiłem tylko 4, bo wiecej nie mieli na stanie i czekam az dowiozą mi następne 2...

Kable nie sa takie tanie, i musialbym miec 100% ze to ich wina to bym je wymienił...

Niestety jeszcze nie pracuje, więc narazie mnie nie stać na wymianę kabli tak w ciemno.. :)

Dodam,że moje kable nie świecą w ciemnościach..

Opublikowano
Właśnie nie o to chodzi. On kuleje i na benzynie i na gazie, wiec to nie jest nic z gazem zwiazane, lecz ogólnie z silnikiem...

Świec i kabli nie zmieniałem nigdy, e32 mam jakieś 2 miesiace, wlasnie jestem na etapie wymiany świec, lecz kupiłem tylko 4, bo wiecej nie mieli na stanie i czekam az dowiozą mi następne 2...

Kable nie sa takie tanie, i musialbym miec 100% ze to ich wina to bym je wymienił...

Niestety jeszcze nie pracuje, więc narazie mnie nie stać na wymianę kabli tak w ciemno.. :)

Dodam,że moje kable nie świecą w ciemnościach..

wczoraj kumpel mial podobny problem jak Ty w Hondzie Civic 1997 rok.

kable nie mialy wyraznego przebica ale doradzilem ze to moze byc przyczyna przerywania jego silnika.. dodatkowo u niego powolnie wkrecal sie na obroty i nie dochodzil do maxymalnych wartosci obrotowych.

dzis rano wymienil kable i swiece i po klopocie.

Hondzia smiga mu jak szalona i kolega zadowolony.

moze u Ciebie jest to samo - ale pewnosci niestety nie ma !

Opublikowano
Od przepustnicy do filtra powietrza to polowa sukcesu, zacznij teraz uszczelniac w druga strone tzn. od przepustnicy do glowicy .Sprawdz trzy przewody podcisnieniowe ktore wchodza pod kolektor ssacy,a pozniej spryskaj (najlepiej samostartem do diesla) polaczenie kolektor-glowica,byc moze wydmuchalo uszczelke.Sprawdz jeszcze ten zawor- http://img232.imageshack.us/my.php?image=pic1sw7.gif czy aby sie nie zawiesil.

"________ 730iA

/________\

(0o=[][]=o0)

[_]/'''''''''''\[_]

Opublikowano

Świece wymienie jutro, najpóźniej pojutrze...

Gorzej będzie z tymi kablami, bo to już 200zł... :cry:

Najpierw wymienie te swiece, potem zdejme kolektor dolotowy, może gdzieś ciagnie lewe powietrze, wszystko dokładnie uszczelnie, jeśli to nadal nic nie da to jeszcze raz luknę w palec i kopułkę, jak wszystko już wszędzie będzie OK, to wymienie te kable, ale wątpie, żę to ich wina...

Opublikowano

No własnie, widze że ktoś zaczyna myśleć tak jak ja.. :D

Tak jak pisałem, kolektor zdejme już jutro i mam nadzieje,że będzie tam coś nie tak, bo inaczej chyba pozostanie mi tylko... :mad2: :mad2: :mad2:

:)

Aha,a za co jest odpowiedzialny ten zawór o którym piszesz i w jakim miejscu on sie znajduje?

Opublikowano
Znalazlem twoj drugi temat o kiepskich hamulcach!!! Wiec na 100% masz nieszczelnosc podcisnienia.Slabe podcisnienie to brak sterowania serva i slaby hamulec.Odepnij przewod od serva i go czyms zaslep,pozniej odpal i zobacz czy rowno chodzi silnik.Byc moze ze servo padlo! A ten zaworek to- elektrozawor oczyszczania pochlaniacza par paliwa,znajduje sie pod kolektorem ssacym,obok miarki poziomu oleju.

"________ 730iA

/________\

(0o=[][]=o0)

[_]/'''''''''''\[_]

Opublikowano

Witam.

Dzisiaj zdjąłem kolektor, z niego, z dołu wychodzą 3 wężyki, 2 cienkie i 1 gruby. U mnie jeden cienki był zaślepiony śrubą, reszta była podłączona.

Wiecie może gdzie ten weżyk powinien być? Chodzi o ten od strony szyby (albo linki od gazu). Kolektor trzymał mocno a po jego uszczelkach nic nie widać żeby gdzieś puszczał. Proszę o podpowiedzi. Pozdr

• 2 tygodnie później...
  • 3 lata później...
Opublikowano

Witam

ten od szyby-jak u mnie jest wlasnie podpiety do gruby przewodu od serwa hamulcow.Mam jeszcze pytanie czy chodzi nie rowno po nagrzaniu czy nawet na zimnym?