Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam problem. Obrotomierz skaka mi jak szalony 1000 na 1500 na 2000 potem spada rosnie spada i tak caly czas, zimny czy cieply wszystko jedno. Na wolnych obrotach (z racji tego ze jedzi na gaz) lubi strzelic w okolicy przeplywomierza ale przeplywka dziala, rozkrecilem ja wszystko chodzi zmian zadnych. Dodatkowo do tego wskazowka temperarury silnika tez skacze przerywa . Przerywanie wystepuje na benzynie i na gazie. Bylem ostatnio u mechanika stwierdzil jedno ze to bedzie wina jakiegos czujnika a on czyms takim sie nie zajmuje (ogolnie w mojej okolicy na chaslo BMW to prawie kazdy mechanik mowi ze niechce go robic). Wskazal mi jeden taki przy kopulce od palca rozdzielacza ( chyba czujnik polozenia walu) taka czarna wtyczka z boku , lub moze byc to wina cewki, albo jeszcze jakas tam wina elektryki. Czy moze ktos mial cos podobnego albo umie mi pomoc ? HELP!
Opublikowano

witam

jak widze odpowiedzi typu "jakiegos czujnika" to normalnie szału dostaje.

stawialbym albo na przeplywke, albo sonde, ale najlepiej podpiac sie gdzies pod kompa i dokladnie sprawdzic, bo tak to sobie tylko kosztow narobisz i dalej nie bedziesz wiedzial co jest grane

pozdr

Opublikowano

Mam coś podobnego ale nie zawsze sie tak dzieje.

Np jade sobie i obrotomierz dziala ok az to cos mu strzeli i w przedziale od 0 do 2300 dziala plynnie i tam staje a pozniej jak osiagne 3000 obr wskazowka skacze na 3000. Tak jakby obrotomierz mial martwe pole w przedziale 2.3 - 3 tys.

I na gazie strasznie mi falują niskie obroty, az prawie przygasa, łapie 1000 obr znow przygasa itd az po kilkunastu sekundach sie ustabilizuje, Moze jedo z drugim ma jakies powiazania hmmm

Silniczek krokowy czyscilem juz kilkukrotnie i to nic nie daje a w wakacje była wymiana przeplywki bo poszedł wystrzał gazu i rozwaliło klapke w srodku. Po wymianie przepływki było przez jakies 2 tygodnie OK i pozniej sie znow zaczęło.

Da rade sprawdzić to na kompie?

Płyń pod prąd, z prądem płyną same śmieci...
Opublikowano
jezdzilem po wszystkich elektrykach w miejscowosci, normalnie nikt niechce sie tym zajac. Kazdy twierdzi ze widzi takie cos pierwszy raz i niema pojecia. Pod kompa moze i da sie podlaczyc ale oczywiscie niema nikt porogramu do takich bmek, pewnie jesli ma ktos skode fabie albo astre to nie niema problemow, ale jak podjedziesz bmw to widze tylko zmarszczone brwi i ze te auta ogolnie sa do d.... Przeplywomierz jest sprawny, sonde mam coprawda odlaczona ale czy to by mialo jakis wplyw na takie dzialanie? Poprostu niewiem co robic nikt nie chce sie tym zajac masakra! moze zna ktos mechanika co chetnie by pomogl HELP!!!!!
Opublikowano

Tak to jest w Polsce u naszych "fachowców"

Czegoś na poziomie sie nie tykają, żeby nie popsuc. Najchetniej robiliby same golfy i to conajwyzej do III generacji :twisted2:

Wcześniej miałem Alfe 146, napewno dużo bardziej ,,egzotyczna" od BMW 318i :) to spławiam mnie każdy jak tylko zobaczył samochód który widział conajwyżej kilka razy w życiu...

Płyń pod prąd, z prądem płyną same śmieci...
Opublikowano

HELP!!!

kto mi pomoze?

co za dziadostwo chyba pomalu dojde sobie sam co to jest bo widze ze mala lampka nad lusterkiem nie swieci moze tu gdzies jest jakis powod no ale bym sie zdziwil jakby to bylo glupie zwarcie. Jezdzic w sumie idzie ale co to za jazda z nierowno pracujacym sielnikiem i mala moca gdzie to 105 km? jestem wq....y na maxa. Lubie to autko choc ma juz nie pierwsze lata ale zawsze wolalem ta klasyczna linie niz nowe oble futurystyczne ksztalty podobne do odkurzacza czy zelazka:)

Opublikowano

proponuje sprawdzić mase na silniku.

poprostu przyłożyć kabelek od ramy lub akumulatora do silnika.

mysle ze to wina słabej masy.

Pozdrawiam