Skocz do zawartości

ZMIANA SILNIKA Z 1.6 NA 1.8 M40 BMW E30 CZY WSZYSTKO PASUJE

kristof

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM MAM PYTANKO CZY KTOS WIE CZY PRZY ZMIANIE SILNIKA Z 1.6 NA 1.8 M40 TRZEBA ZMIENIAC PRZEPŁYWOMIERZ I KOMPUTER.

CZY ZMIANA ZEGAROW Z ZEGARKIEM NA ZEGARY Z OBROTOMIERZEM WYMAGA DODATKOWEJ JAKIEJS PRZEROBKI CZY INSTALACJA JEST TAKA SAMA

Podpinasz i dziala a co do silnika to najlepiej wymienic na 1,8 is 140km te same przerobki co na 1,8 m40 a przyjemnosc z jazdy duzo wieksza. Do e 30 is-y sa tanie ok 1000zl wiec te same pieniadze co trzeba dac za m40. Nie wiem tylko czy poduszki pod silnik pasuja w e36 sa takie same ale w e30 moga byc inne.

Pieknie by było gdyby ktos wyczerpująco omówił SWAP z M40 1,6 lub 1,8 na jakiegos 1,8 w 16 zaworkach . Sam jestem zainteresowany takim tematem a szukałem i nigdzie nie ma napisane co tak naprawde potrzeba a co pasuje od A do Z :roll:

Jazda BMW to podobnie jak jazda TIRem tylko zapas miejsca zostawiam po stronie zewnetrznej

http://img389.imageshack.us/img389/8589/obraz037editedeg8.jpg

Pieknie by było gdyby ktos wyczerpująco omówił SWAP z M40 1,6 lub 1,8 na jakiegos 1,8 w 16 zaworkach . Sam jestem zainteresowany takim tematem a szukałem i nigdzie nie ma napisane co tak naprawde potrzeba a co pasuje od A do Z :roll:

Mówisz masz ;)

http://forum.beemka-klub.pl/viewtopic.php?t=5031&start=0

bagor

Dzieki , znam tamto forum ale tematu nie obczaiłem. Troche mi sie zaraz rozjasniło .

Jazda BMW to podobnie jak jazda TIRem tylko zapas miejsca zostawiam po stronie zewnetrznej

http://img389.imageshack.us/img389/8589/obraz037editedeg8.jpg

z tego co wiem is mial hample i zawias taki jak m20b25 poprawcie jesli jestem w bledzie i nie wiem czy nie mial abs w standardzie..... poza tym mysle ze wielkiej roznicy nie ma w koncu to tylko ok 30% mocy wiecej a w vmaksie wiele sie nie rozni, z reszta i tak zbyt szybko sie tym nie jezdzi wiec powinny wystarczyc, a dla upartych zawsze pozostaje wymiana klockow i tarcz na brembo, ew cos wiekszego z 2.5litrowki.

a propos, kiedys slyszalem ze da sie wrzucic z serii 7...?? co wtedy trzeba zmienic jak z piasta itd czy jest z tym wiele przerobek???

POSZUKAJ ZANIM ZAPYTASZ, NIBY NIC A TAK WIELE!!!!!!!!!!!