Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
wie ktos moze co moze byc przyczyna tego ze jak przekrecam kluczyk w stacyjce to samochod nie odpala tylko kluczyk kreci sie ''w miejscu''?
Opublikowano
Może to banalne, ale spróbuj ustawić lewarek zmiany biegów na "P" lub "N"! pozdro.
Opublikowano
najprawdopodobniej to wina wkładki

Niekiedy po spotkaniu ze stalowym łamakiem na klucz 17, nikt czasem nie chciał sobie pojeździć twoją beemą bez twojej wiedzy :?: :?:

Opublikowano
najprawdopodobniej to wina wkładki

Niekiedy po spotkaniu ze stalowym łamakiem na klucz 17, nikt czasem nie chciał sobie pojeździć twoją beemą bez twojej wiedzy :?: :?:

widziałem taki zestaw do "awaryjnego otwierania samochodu" na otomoto za chyba 2 tyś ,ogloszenie szybko znikło.

Miałem podobne problemy w E-32 ,na szczęście samo przeszło w polonezie winna była kostka która była przykręcona do stacyjki

• Członkowie klubu
Opublikowano

Czy jeszcze czasami załapuje i odpala ?

W końcu stanie i będzie kłopot

Czeka Cię wizyta u stacyjkowca - poszukaj dobrego w okolicy .

Przy mocno używanej wkładce / kluczyku zamek traktuje Twój kluczyk jako wroga - i włącza się mechanizm antykradzieżowy ( wyrobiły się - nie wiem jak to nazwać.. metalowe trzpienie )

Wprawny zamkowiec zrobi Ci to w 2-3 godziny - choć jest przy tym trochę zabawy .

Ja zapłaciłem ok 300 zł za taką naprawę ale w Wa-wie i po godzinach dlatego gdzie indziej będzie pewnie taniej

Pozdro

:D Mario

Opublikowano
naszczescie(odpukac) zdazylo mi sie to tylko ze 4 razy ale boje sie ze moge go nie odpalic kiedys. narazie brak funduszu na jakies naprawy:( wiec musze sie przemeczyc jeszcze kilka tygodni do wyplaty i podjechac do jekigos''stacyjkowca''
Opublikowano
Lepiej zrób to wczesniej bo jak pojedziesz dalej to odpukać ale moze ci potem nie odpalic. Umnie w e39 rzemieslnik od stacyjek dorobil mi wklad (niektórzy to nawet reperują lecz to jest podobno żmudna robota więc lepiej dorobić sam nowy wkład). Umnie koszt takiej naprawy wyniósł 200zł i roboty okolo 4 godzin. Pozdro.
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam!

Dolacze do tego tematu poniewaz mam ten sam problem, a nawet gorzej bo stacyjka sie zaciela i teraz juz nie mozna przekrecic wogole kluczyka.

Czy ktos mi poradzi jak wymontowac sam wklad poniewaz przebywam obecnie za granica i chcialbym go wyslac do polski aby to naprawic w swoim miescie.

Dodam model 730-E38, rok 94, bez immo.

Opublikowano
Ludzie nie jezdzijcie po jakiś stacyjkowcach tylko do aso stacyjka pod wasz klucz koszt 200zł i orginał a nie naprawa (nie polecam tego naprawiać!!!) :nienie:
Jedyna słuszna marka samochodów to BMW :-)
Opublikowano
Kolego odkręc obudowe spod kierownicy i tam będziesz mial chyba 2 sruby odkrec je potem zdejmij pierscien od imobiliazera i wyjmij sam wklad nie musisz wyciagac calości wystarczy jak wyjmiesz sam wkład. Tak jak kolega napisal w polsce taka stacyjka kosztuje 200zł moze to i prawda ale za glupi wklad sam w belgi placilem 250Euro i to musialem jeszcze poprawiac w polsce bo sie wogle na niczym nie znaja.
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Miałem podobną sytuację, na początku zdażało się że kluczyk sie obracał a któregoś dnia stacyjka zablokowała się w pozycji włączonej (zegary świeciły się cały czas a kluczyk obracał się w około), podzwoniłem troche po specach od zamków, większośc odsyłała mnie do serwisu, ale znalazł się jeden, który znał aię na rzeczy, okazało się że to przełącznik, który jest za zamkiem stacyjki, facet przyjechał busem, w którym miał warsztat, rozebrał osłonę kolumny kierownicy wymontował ten przełącznik, cała naprawa wraz z montażem nie trwała nawet 10 minut, koszt jeśli dobrze pamiętam to 250,- od tego czasu minęło pół roku i zero problemów. Jakby co mam numer do tego faceta, dojeżdża wszędzie na terenie trójmiasta i w okolicach.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Mam ten sam problem, z tym, ze luczykiem można kręcić bez ograniczenia ale tylko przy zablokowanej kierze i tylo w kierunku "do siebie"

ze 3 razy mi się zdarzył że kluczyk nie dał się przekręcić w pozycję "rozruch", po cofnięciu kluczyka wszystko było OK

Pytanie:

Czy jak pojadę do ASO ( a samochód nie jest na mnie zarejestrowany ) to zrobią mi to od ręki???

Do najbliższego ASO ma ze 180 km.

pozdrawiam

czyżby to "typowa usterka modelu"??

prawdziwy mężczyzna musi mieć wał, a nie jakieś tam przeguby
Opublikowano (edytowane)

Ta kostka o której piszesz która jest zaraz za stacyjką to jest do kupienia w aso 150zł oryginał a wymiana tej kostki to banalnie proste dwie małe śrubki ją trzymają (są zaplombowane na czerwono) bynajmniej u mnie tak było .

Raski -chyba nie będą chcieli tego naprawić ( najlepiej wcześniej zdzwoń i się zapytaj) bo z tego co wiem to musi być właściciel samochodu z dowodem rejestracyjnym i osobistym (bo stacyjka to jest część kodowana).

A czy to typowa usterka to chyba nie

Może ktoś chciał się przejechać bez twojej wiedzy i walczył ze stacyjką ?

Pozdrawiam Piotr

Edytowane przez ksieciuniu
Jedyna słuszna marka samochodów to BMW :-)
Opublikowano

Dzięki - właśnie dzwoniłem

koszt wymiany w ASO (Białystok) to około 300 - 400 zł za części , robociznę.

Jest to wymiana stacyjki po dany klucz.

Procedura jest taka:

- właściciel (osobiście) musi pojechać z kluczem i dowodem rejestracyjnym do ASO i zamówić stacyjkę

- po odczekaniu jakiegośtam czasu można pojechac na montaż

pozdrawiam

prawdziwy mężczyzna musi mieć wał, a nie jakieś tam przeguby
Opublikowano

Witam,

zgadza się wymiana tej kostki to nic trudnego jak ma się narzedzia, części i czas.

Oto link do innego forum, na którym podali opis wymiany tego przełącznika ze zdjęciami, może komuś się przyda:

http://www.bimmerboard.com/forums/posts/244045

Z tego co mówił koles co to naprawił jest to dosyć typowa usterka tego modelu (facet powiedział że tego miesiąca naprawiał już 5 takich stacyjek).

Jeśli chodzi o ASO to chyba mówili że po przyjechaniu z dowodem rejestracyjnym itd. trzeba czekać na stacyjke ok 2 tygodni więc dziękuje bardzo.

Pozdrawiam,

Piotr