Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

no niestety okazało się, że "uczciwy" sprzedawca sprzedał mi e46 bez jakiejkolwiek poduszki powietrznej.. Było to jakieś pół roku temu, a ja się dopiero teraz skapowałem.. Teraz koleś twierdzi, że auto uszkodzone było z całej lewej strony, więc moje pytanie jest, co wystrzeliwuje w samochodzie, jeśli jest takie uszkodzenie /załóżmy, że było to mocne uderzenie/ i czy jest możliwe, aby przy takim wypadku poleciały wszystkie Airbagi ?

Szukałem już wstępnie tych wszystkich poduszek na Allegro i pomijając ceny mam pytanko, czy jak jest AirBag /kurtyna, poduszki boczne, napinacze, poduszka pasażera/ do e46, to pasują do każdego e46 ? Ja mam coupe z 99 roku, i nie wiem, czy szukać konkretnie do tego modelu na podstawie numerów części, czy będą pasować z każdego e46 /np sedana czy compakta/?

Może ktoś mi pomoże z doborem poduszek ? Moje auto to BWM 328 Ci z 1999 roku.. Potrzebuje napinacze pasów, poduszki boczne, kurtyny i poduszke pasażera..

Dzięki za wszelką pomoc..

Opublikowano

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Maskara ani jednej poduchy hmm ile był w serii chyba cztery !!!

Powiem ci szczerze że lepiej obejrzyj dokładnie swoją bunie bo poduchy nie strzelają bez powodu no może raz na 100000 :lol: :lol: :lol:

Jak rozumie to jest E46 Coupe 99r ??

poduszki z przodu to chyba takie same choć ta w kierownicy to chyba od wersji zależy, boczne poduszki to mogą być inne niż np w sedanie choć najlepiej sprawdzić na

http://www.realoem.com/bmw/

lub jakiś program np ETK ......

Co do tego jak wystrzeliwują poduchy to wątpie aby strzeliły z przodu przy bocznym uderzeniu raczej był przód i bok :shock:

czyli potrzebujesz

-sensor airbag

-4 razy airbag

-2 razy napinacz pirotechniczny

No troszkę tego dużo

A mam pytanko czy nie uważasz że sprzedawca cie oszukał ja bym tego tak nie zostawił bo to niezły kant jest .................

najlepiej wpisz numer czesci do real oem i tam ci wyskoczy czy twoj model pasuje dana część

np.: http://www.realoem.com/bmw/partxref.do?part=%0972128248611&showeur=on

w kierownicy zależy ajka kiera jest sport, , multifunkcja, poduszki boczne chyba inne tylko coupe i cabrio, poducha pasażera chyba taka sama w sedanie coupe i cabrio

pozdro Tomek

http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/834/uaec.jpg

Był Polonez, Golf III, E36, E46, .................

Jest E61i jest Git ..................................... :)

Opublikowano

No właśnie sęk w tym, że na 100 % pewny nie jestem, że przód nie był uszkodzony. Choć kilku gości znających się na rzeczy oglądało go z przodu i każdy z nich stwierdzał, że tu walnięty nie był.. Już się nawet zastanawiam nad taką opcją, że było po dachowaniu.. No ale wtedy to i przód by musiał być robiony..

A jakie kroki przeciwko nieuczciwemy sprzedawcy mógłbym podjąć ? Auto kupiłem prawie pół roku temu, sprzedający zapewniał, że wszystko oprócz poduszki kierowcy jest oki.. Ale żadnych dowodów na piśmie nie mam.. Nawet ogłoszeni, bo auto kupiłem od znajomego znajomego.. A jak w zeszłym tygodniu kupiłem Airbag kierowcy i pojechałem go założyć, to się okazało, co się okazało.. Jak zadzwoniłem do niego z pytaniami, to mi powiedział, że i on został w takim razie oszukany, bo i owszem - auto on przywiózł, ale składał mu go jakiś koleś i w takim razie to on go /i mnie okantował/.. Oczywiście ten koleś jest w tej chwili za granicą :duh:

I co w tej sprawie mogę zrobić ? Poza mocnym postanowieniem, żeby nigdy już w tym pięknym kraju auta nie kupować ? Teraz zastanawiam się, co z tym fantem zrobić.. No i chyba kupię te airbagi, bo nawet gdybym chciał teraz auto sprzedać /bo chciałem mieć tzw. igiełke/, to nie mógłbym potencjalnemu klientowi tak w oczy kłamać, że wszystko w tym samochodzie jest sprawne.. Za uczciwy na to jestem /a może za naiwny, bo wierze w coś takiego, jak uczciwość??/..

Sprawdziłem pobieżnie numery części na www.realoem.com i oto co mi wychodzi :

poduszka pasażera - taka sama we wszystkich e46

kurtyny - typowe do coupe, do pozostałych e46 są inne /ale czym się róznią ?/

poduszki boczne - typowe do coupe, dla innych e46 są też chyba inne

napinacze - takie same dla wszystkich e46..

Proszę kogoś, kto się na tym zna o potwierdzenie bądź sprostowanie tych danych.. :modlitwa:

HELP ! Bo nawet nie wiem, czego szukać, a każdy sprzedawca /na allegro czy na sklepie z częściami/ mnie zapewni, że oferowana przez niego częśc pasuje do wszystkich BMW .. Wiem, bo przez dłuższy okres czasu szukałem trójkątnej poduszki w kiere do e46, to się róznych ciekawych i nieprawdziwych rzeczy nasłuchałem.. :duh:

Opublikowano
Slupek (kurtyny) w coupe jest bardziej wydluzony jak w sedanie .Szczelaja tylko(prawie) podczas dachowania,lub mocnego uderzenia bocznego i zawsze gdy jest zapiety pas.Jesli w aucie wystrzela np.6 poduszek to mial super DZWONA.O reszcie pozna sie domyslic.
te gusta conducir? BMW
Opublikowano

Więc po raz kolejny... nie żałować na sprawdzenie auta w ASO bądź jakiejś stacji serwisowej :naughty:

Nie ma znaczenia czy auto kupujesz w Polsce czy gdzieś indziej, po prostu trzeba sprawdzać bo to są Twoje pieniądze.

Oczywiście możesz pojechać gdzieś do jakiegoś zakładu, sprawdzić dokładnie powłokę lakierniczą i ew. geometrię wtedy będziesz na 100% pewny gdzie i jak była uderzona.

Ew. spróbuj wziąść rzeczoznawcę niech opisze auto i możesz z gościem trochę inaczej zagrać.

Słyszałam o podobnym przypadku, gdzie okazało się że auto ma spawaną podłogę, wyszło to jakiś czas po kupnie przy okazji przeglądu w ASO. Właścicielka tego auta rządała rekompensaty lub zwrotu auta. Nie wiem jak się sprawa skończyła.

Opublikowano

Dzięki, na przyszłość będę zdecydowanie ostrożniejszy.. Ale pomóżcie mi teraz doprowadzić to autko do stanu przyzwoitości.. Dziś byłem po poduszke pasażera.. Ma ona następujący numer : 7008852.. Wg realoem.com pasuje do mojego e46 328 coupe, ale nie pasują mi coś daty..

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BM51&mospid=47618&btnr=72_0358&hg=72&fg=03

Moje jest z miesiąca 04/1999, więc powinna być poduszka z numerem 8234828, czy mogę śmiało założyć tą, którą znalazłem w "sklepie z częściami zamiennymi" ? Choć pisze na tej stronce, że jest do modeli z produkcji od 09/1999 do 06/2000 ??? Czy mogę spokojnie ją założyć? Czy niestety muszę szukać DOKŁADNIE takiej samej?

I podobne pytanie nt. poduszek bocznych w drzwiach. Czy mogą być poduszki z sedana ? Czy muszę szukać specjalnie do coupe ?

Opublikowano

Lothar, o ile sprzedawca mowi teraz prawde, ze nie wiedzial o tym że sprzedaje produkt niezgodny z opisem (sądze że kłamał wtedy i teraz) oraz nie poinformował cię o jego wadach, oraz o ile posiadasz na to świadków to spotkaj się z nim też w obecności świadka i poinformuj go, że jeżeli nie naprawi szkody ty zamierzasz wystąpić z powodztwem cywilnym w tej sprawie do sądu.

Od ciebie zależy czy z takim powództwem wystąpisz. Myślę, że Twój problem bierze się z tąd, że w Polsce panuje ciche przyzwolenie na robienie takich przekrętów i omijanie prawa. Jeżeli wg. ciebie sprawa jest tego warta i masz dowody na o ze zostałeś oszukany to po poinformowaniu nieuczciwego sprzedawcy, powinieneś faktycznie taką sprawę mu założyć.

Sprzedający, który nie wie w jakim stanie sprzedaje auto a twierdzi, że w dobrym stanie popełnia zaniedbanie. Ty, kupując auto od handlarza domniemujesz jego kompetencji. Zostałeś wg. mnie oszukany ale są instrumenty którymi możesz się bronić. Jeśli Cię na to stać zakładaj sprawę ale najpierw koniecznie porozmawiaj ze sprzedającym w obecności świadka.

P.S. Ułatwieniem będzie jeśli w przyszłych umowach kupna sprzedaży będziesz zawierał paragraf w którym sprzedający oświadcza, że towar jest bez wad.

Opublikowano

Faktycznie kiepska sprawa...

Ale jak chlopaki powiedzieli... wez rzeczoznawce...

poprzedni sprzedawca moze sam zmieknie... i zwroci Ci choc polowe kosztow...

Co do poprzedniego sprzedajacego... nie zaluj go bo moze klamac... a jezeli mowi prawde to niech rowniez szuka osoby ktora robila mu te auto...

Mysle ze sprawa jest do wygrania... bez wiekszych problemow...

Bo nie chodzi tu o same poduszki... ze ich "zapomnieli w fabryce wsadzic" albo nie bylo ich na podstawowym wyposazeniu... tylko to auto bylo bite i to naprawde konkretnie jak juz kurtyny poszly... i to z dwoch stron wszystko strzelilo...

Ja mam teraz zamiar podac koles do sadu za zle oklejenie szyb i granie ze mna w ch... a dokladnie jednej szyby... trzeba skonczyc na takie partactwo i przyzwalanie w tym kraju...

Swoja droga... nie wiem jak stoisz z kasa... ale podjedz lepiej do ASO bo moga jeszcze inne ciekawe rzeczy wyjsc... jak auto juz poduszek nie ma... dla wlasnego bezpieczenstwa...

Opublikowano

Witam

Po pierwsze przy bocznym uderzeniu, nawet mocnym przednie poduszki nie odpalaja - sensor jest "inteligentny" i nie odpala niepotrzebnych poduszek - sprawdzilem osobiscie NISZCZAC jeden samochod - przednie poduszki nie odpalily, a byly tam na 100% i na 100% nie uzywane wczesniej ;)

Po drugie gadki ze warsztat naprawiajacy go oszukal sa SMIESZNE - cos ci musial powiedziec... Pokaz mi JEDNEGO handlarza ktory kupi komplet poduszek i napinaczy oraz sensor do E46na handel podczas naprawiania - zbyt wielu takich ludzi znam i nie ma w srod nich ani jednego wyjatku. W ich sposobie myslenia ty by byla kasa WYRZUCONA w bloto... Koledzy "po fachu" by go palcami wytykali... Niestety takie mamy realia i trzeba to tepic.

Po trzecie - zaloze sie o dobra wodke ze po prostu masz wstawiony przod, albo cwiarteczke i mozesz sobie jezdzic po jakich chcesz warsztatach i ASO i wszyscy beda ci mowili ze nie byl tam uderzony jak blacharz byl dobrym fachowcem ot i co.

Cztery jaśki i oba napinacze od gradobicia nie strzelaja koniec kropka... Jezeli tylko masz srodki, czas i mozliwosc (tzn np. nie zgodziles sie na zanizenie wartosci na umowie i dopisek auto uszkodzone lub cos w tym stylu) to radze walczyc o swoje.

Pozdrawiam

Piotrek

Opublikowano
Dzięki za rady.. Tak się składa, iż poważnie zastanawiam się nad jakimiś krokami prawnymi.. Ale najpierw muszę sam sprawę wybadać no i oczywiście osobiście spotkać się z gościem, od którego auto kupiłem.. Póki co kompletuje wszystkie airbagi /już wszystkie prawie mam/ i teraz zastanawiam się, gdzie się udać w celu montażu.. Czy jakiś zakład typu polecany przez wiele osób na forum M-Auto w Katowicach, czy może jakiś warsztat blacharsko-lakierniczy.. W sumie nie wiem, bo pewnie trochę zabawy z tym będzie, a chciałbym żeby zrobione to było bardzo dobrze, z takimi drobiazgami, jak dokładne ustawienie drzwi i montaż podsufitki i uszczelek, elementów tapicerki itd.. Co polecacie?
Opublikowano

Jeśli masz zamiar podjąć prawne kroki, to zanim sobie wyposażysz auto w poduszki, podjedź do rzeczoznawcy, niech opisze je i sprawdź dokładnie. Bo jak już zamontujesz to musztarda po obiedzie.

Dodatkowo dokładne badanie, tak jak Ci pisałam, łącznie ze ścieżką diagnostyczną i pomiarem lakieru.

Jakby nie było to jest "wada ukryta" specjalnie przez sprzedawcę, więc możesz próbować.

Tu nawet nie chodzi o wygranie sprawy czy tam odszkodowania, ale jak taki handlarz jeden z drugim będzie tak naprawiał auto to zastanowi się zanim je sprzeda, bo może mieć później ciąganie.

Powodzenia.

Opublikowano
Hm, oczywiście wszelkich ustaleń dokonam jeszcze na niegotowym samochodzie.. Ale w związku z tym mam właśnie dylemat.. Ponieważ nie orientuje się, to co byście doradzili w temacie : gdzie zamontować poduszki ? Chodzi mi o wybranie takiego warsztatu /w sensie czy mechaniczno-elektryczny czy bardziej blacharsko-lakierniczy/, który oprócz zamontowania w/w airbagów poradzi sobie z dobrym ustawieniem, nie wiem, tapicerki, elementów wykończeniowych /bo pewnie taki montaż kurtyn nie obejdzie się bez demontażu podsufitki i innych elementów wykończenia/. Rozumiem, że bez podłączenia później do kompa i tak się nie obędzie, ale gdzie dać samochód do samego zamontowania poduszek ?
Opublikowano
a może handlarzyna drobny celowo wymontował poduszki żeby je osobno opchnąc w ten sposób wydaje mi się że więcej zarobi i może jest to standardowa procedura we wszystkich autach jakie przechodzą przez jego brudne łapska. może fura była tylko lekko obita, może nie jest tak źle. fakt faktem jest to oszustwo i patałachowi powinieneś narobic koło pióra.
Opublikowano

ja mialem dachowanie Vectrą i przod byl nawet nie draśnięty.

mialem do wymiany dach , drzwi i szyby i tez nie wszyskie . Tylna sie zachowała . boczne niektore tez ale były porysowane wiec tez zmienilem.

dachowanie dachowaniu nie rowne .

Everyday I’m hustlin'

http://i53.tinypic.com/28tfl1c.jpg

Opublikowano
Hm, oczywiście wszelkich ustaleń dokonam jeszcze na niegotowym samochodzie.. Ale w związku z tym mam właśnie dylemat.. Ponieważ nie orientuje się, to co byście doradzili w temacie : gdzie zamontować poduszki ? Chodzi mi o wybranie takiego warsztatu /w sensie czy mechaniczno-elektryczny czy bardziej blacharsko-lakierniczy/, który oprócz zamontowania w/w airbagów poradzi sobie z dobrym ustawieniem, nie wiem, tapicerki, elementów wykończeniowych /bo pewnie taki montaż kurtyn nie obejdzie się bez demontażu podsufitki i innych elementów wykończenia/. Rozumiem, że bez podłączenia później do kompa i tak się nie obędzie, ale gdzie dać samochód do samego zamontowania poduszek ?

Bardzo dobry fachowiec-specjalizacja BMW.Zadzwoń i zapytaj.Tomasz Piórkowski;Wojkowice ul.Sobieskiego 317;tel.(032)7695420; www.bmka.pl

Opublikowano

poduszki powietrzne w przypadku e46 dziela sie na jednonabojowe albo dwunabojowe , te pierwsze raczej w modelach przed liftem , np: tasma poduszki kierowcy jest taka sama w kazdym modelu nadwoziowym oraz bezwzgledu na podział silnikowy oraz rocznikowy. kurtyny boczne dla coupe ze wzgledu na słupki roznia sie od sedana tak jak ktos juz wspomniał, poduszka pasazera jedno-nabojowa jest na czarna kostke 2 przewodowa w jednym peszlu, dwunabojowa na kosztke czarno-zółta 4 przewody w peszlach . klapka zaslepka taka sama w przyapdku cabrio-combi,sedan , coupe. poduszka kierowcy jedno-naojowa ma jedno gniazdo do podłaczenia , dwu-nabojowa dwa gniazda bodajrze zółte i zielone . poduszki boczne w drzwi sa najprawdopodbniej takie same w kazdym przypadku ale tu 100% pewnosci nie mam.

ps: auto niekoniecznie musiało byc mocno uszkodzone , mozliwe ze było okradzione z poduszek ( niestety -czesto na placach z samochodami powypadkowymi lub pokolizyjnymi -aczkolwiek niewiadomo)- sprawa jest trudna do udowodnienia - gosc ktory sprzedawał ci auto zaznaczył ze jednej poduszki nie ma a ty mimo to kupiłes samochod wiec wiedziałes o tym ze taka usterka istnieje - co prawda nie wiedziałes ze poduszek nie ma wogule - to jednak gosc łatwo moze sie wymigac powołujac sie na to ze wiedziałes ze system poduszek powietrznych nie jest sprawny i to zaakceptowałes - mimo to zycze pomyslnego rozwiazania sprawy

jak ja kocham m-powery !!
Opublikowano

Tracisz uprawnienia do odstąpienia od umowy z powodu wady fizycznej rzeczy sprzedanej jeśli w ciągu miesiąca od wykrycia tej wady nie zawiadomisz sprzedającego o swych rządaniach.ten miesiąc to okres w którym przy zachowaniu należytej staranności powinienes odkryc wady.terminy te nie biegna jeśli sprzedający podstepnie zataił wady lub zapewnił kupującego,że wady nie istnieją.

Teraz tylko należy udowodnic sprzedającemu ,że zataił prawde.Jeśli nie masz tego na piśmie a na umowie jest napisane ,że stan techniczny jest Ci znany będzie to trudne choć nie niemożliwe.

Zyczę powodzenia.

Zerknij do kodeks cywilnego-artykuły 556 i dalsze.