Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5hp18 bula zalewana 2rodzajami olejow i jest to uzaleznione od numeru seryjnego skrzyni. Przerabialem ten problem jakies pol roku temu i forumowy kolega Biernus podsunal mi rozpiske od ZFa w ktorej jest wszystko ladnie opisane. Takze sugerowal bym odkopanie tego watku bo byl dosc obszerny i zawiera tez opisy wymiany. (e34 i e36) Edytowane przez Mack_
Dobre auto nie jest zle...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

panowie, wy naprawde wlewacie dextron do skrzyni ?

bo dzwonilem do serwisu i powiedzieli mi ze nigdy nie zejdzie olej caly bo w sprzegle zostanie, zejdzie tylko okolo 5 litrow wiec jak oryginalnie jest esso to do tego dolewacie dextron? w serwisie za wymiane z uszczelkami i olejem chca 930zl

Opublikowano

Powinien być olej ESSO i tylko ESSO robi ten olej, żadna inna firma, jest koloru żółto-przezroczysty, nie wiem czy tak mozna sobie wlać inny olej.

Dextron czy jakoś tak jest koloru czerwonego, więc ciekawe jaka teraz mieszanka powstała.

http://img638.imageshack.us/img638/9205/panoramaaut.png
Opublikowano
Powinien być olej ESSO i tylko ESSO robi ten olej, żadna inna firma, jest koloru żółto-przezroczysty, nie wiem czy tak mozna sobie wlać inny olej.

Dextron czy jakoś tak jest koloru czerwonego, więc ciekawe jaka teraz mieszanka powstała.

Zgadza się ,tylko że

Esso 71141 LT tak do skrzyni GM S5A390R , bo takie chodziły w E39 530 d po 2000 roku, A do skrzyni GM S5A360R w E39 530d z np 99 roku olej Texamatic 7045E bo ,bo o tych skrzyniach jest ten post . (nie o skrzyniach ZF)

W mojej skrzyni GM A5s360R zeszło mi 5 litrów czegos podobnego do oleju, chyba był nim jakies 150 tys km temu. Musiałem dolać 5.8 litra i przy tej ilosci oleju dopiero przez przelew zaczeło się przelewać. Oczywiście cała procedura zlewania i wlewania kontroli oleju zgodnie z instrukcja serwisową.

Opublikowano
Z tego co się orientuję, to do skrzyni A5S 390R w 530d po 2000 leje się olej Texaco ETL 7045 - informacja wg TIS BMW i ASO
Opublikowano

Kurcze ja też wymieniałem teraz olej w skrzyni, E39 48 tydzień 2000r i nalali mi Texamatic 7045e. wymieniałem w BMW STANDO we Wrocławiu.

ciekawe, ale chyba dobrze nalali :?

Opublikowano
Kurcze ja też wymieniałem teraz olej w skrzyni, E39 48 tydzień 2000r i nalali mi Texamatic 7045e. wymieniałem w BMW STANDO we Wrocławiu.

ciekawe, ale chyba dobrze nalali :?

jaki koszt takiej uslugi w STANDO ?

Opublikowano
ja od zakupu swojej bemki zrobilem 40000km i jeszcze oleju nie zmienialem w skrzyni. Przebieg to 140000km, auto z rocznika 1999, wiec mysle ze ten przebieg to jest blizej 200000km. Pytalem kiedys paru osob i wszyscy twierdzili ze poki nic sie nie dzieje to lepiej przy oleju nic nie grzebac. Teraz juz zglupialem, narazie chodzi super wiec nie chcialbym na sile go uszczesliwiac. Sam juz nie wiem doradzcie mi czy wymienic olej?

Konrad

http://www.maxmotors.pl

SKLEP MOTOCYKLOWY

Opublikowano
ja od zakupu swojej bemki zrobilem 40000km i jeszcze oleju nie zmienialem w skrzyni. Przebieg to 140000km, auto z rocznika 1999, wiec mysle ze ten przebieg to jest blizej 200000km. Pytalem kiedys paru osob i wszyscy twierdzili ze poki nic sie nie dzieje to lepiej przy oleju nic nie grzebac. Teraz juz zglupialem, narazie chodzi super wiec nie chcialbym na sile go uszczesliwiac. Sam juz nie wiem doradzcie mi czy wymienic olej?

tez tak kiedys myslalem z ta wymiana ale gdy sie okazalo (w passacie b5) ze zaczyna sie slizgac to wymiana juz nie pomgla ;)

a z przebiegiem to jest tak ja mam 99 grudzien na liczniku jak kupilem bylo 125 tys km, auto wyglada jak nowka, nie zniszczone skory, kierownica idealna, pedaly nie powycierane, podlokietnik i pasy jak nowe, ale profilaktycznie wzielem kluczyk do bmw-u (usluga nie odplatna) i co sie okazalo.. 440 tys ;)

(a przed zakupem dzwonilem do serwisu do niemiec i powiedzieli, ze maja dane z 2004r i ze wtedy mial 116tys km,wiec tez myslalem ze teraz ma z 200 000 ) lepiej tego nie sprawdzaj bo to strasznie potem denerwuje, ale nikt nie kupuje 3.0 diesla zeby robic 2 tys km miesiecznie, aa i zawsze mozesz za zaklamanie km zalozyc sprawe sprzedajacemu i zanizyc tym samym cene auta ;)

Opublikowano
hej dwilu, a to w serwisie z jednego kluczyka odczytają przebieg?
Podjechali ułani pod okienko beemką siódemką.
Opublikowano
hej dwilu, a to w serwisie z jednego kluczyka odczytają przebieg?

oczywiscie ale mozesz wziac dwa tez ci odczytaja bezplatnie