Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Zastosowałem na całym aucie mechaniczne polerowanie lakieru. Wykonane to zostało pastą i gąbką polerską. Po umyciu efekt piękny - lustro. Tak było do momentu, aż zza chmur wyszło słońce - w świetle słonecznym widać wyraźne ślady po polerowaniu, w formie błyszczących pasów/mazów. Wygląda to tak, jakby były widoczne wszystkie trasy przejechania tą gąbką...

Czym może być spowodowane to zjawisko?

Jak to wszystko poprawić i sprawić, żeby ślady zniknęły?

Opublikowano

ja mialem podobny problem, a raczej mam go nadal.

Kupilem paste tempo nalozylem na cale auto i poczekalem az wyschnie, wtedy zaczolem scierac.

Co sie okazalo zrobilem blad bo scieralem zaschnieta paste ktora zaczela rysowac lakier, lakiernik powiedzial ze jak zrobie to jeszcze raz ale jak bede polerowal na mokra to pasta to sie pozbede tych zakoli wszystkich.

http://www.bmwpasja.pl

Nowe foty w galerii

BMW EuroTrip (46 BMW Club Europatreffen )

http://pl.youtube.com/watch?v=R2BJ8VX0qto

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wczoraj zaświeciło na dłużej słońce i postanowiłem sprawdzić... Polerowanie ręczne pomogło i błyszczące ślady zniknęły. Wystarczyło polerować z szybkością ok 5 minut na błotnik :) i jest OK. Ważne, aby moczyć gąbkę podczas polerowania (w moim przypadku), o czym wcześniej zapomniałem...

A polerowałem teraz pastą InterTroton - jakieś tanie coś.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
moczyć gąbkę podczas polerowania

jak to rozumieć: nakładam pastę a jak już przeschnie to ścieram mokrą gąbką?? wyjaśnij mi to proszę, bo też muszę takie zacieki zwalczyc....

nie ma starych BMW, są tylko zaniedbane...
Opublikowano

jak to rozumieć: nakładam pastę a jak już przeschnie to ścieram mokrą gąbką?? wyjaśnij mi to proszę, bo też muszę takie zacieki zwalczyc....

Jak chcesz wykasować stare ślady po polerce,najlepiej jest to zrobić mleczkiem,jak nie masz wprawy polerką,zrób to ręcznie.Nakładasz lekko ścierne mleczko(najlepiej cienko w kilku miejscach elementu np: błotnika) i nie czekasz aż wyschnie tylko zaczynasz polerować do uzyskana idealnie czystej i błyszczącej powierzchni lakieru.Im więcej włożysz w to pracy(czyt.wylanego potu) tym efekt będzie lepszy.I do polerowania mleczkiem nie używasz wilgotnej tylko suchej(zawsze używam bawełniany podkoszulek)szmatki czy gąbki.

Opublikowano

jak masz zacieki to najpierw robisz papierem wodnym 1500 potem 2000 lub 2500

a jak robisz juz no gotowo bierzesz paste polerska najlepiej o granulacie g6 bo g3 robi sie duzo rys, nakladasz ta paste [oczywiscie z woda nigdy bez niej bo beda same rysy] dysk tez musi byc mokry oczywiscie nie za bardzo chociaz woda i tak z niego wyleci

ps zawsze uzywajcie wody to bedzie mniej rys i zuzyjecie mniej pasty :mrgreen:

Opublikowano

Wyjaśniam fragment: "moczyć gąbkę podczas polerowania".

Chodzi o to, co już napisał dunaj2... Polerowałem w mocno słoneczny dzień i pasta szybko wysychała, przez co stawała się chyba za bardzo "agresywna". Mocząc gąbkę, polerowanie trwało co prawda dłużej, ale przebiegało delikatniej i udało się usunąć wcześniejsze ślady. Tak więc nakładasz pastę na polerowany element i wilgotną gąbką to polerujesz. Jak gąbka wysycha, to ją moczysz i kontynuujesz polerowanie. Do moczenia gąbki używałem spryskiwacza. można psikać na blachę zamiast gąbkę - bez różnicy.

No i jeszcze ważna sprawa... Najwyraźniej jest to pasta do polerowania na mokro. Bywają również do polerowania na sucho.

Opublikowano

jak masz zacieki to najpierw robisz papierem wodnym 1500 potem 2000 lub 2500

a jak robisz juz no gotowo bierzesz paste polerska najlepiej o granulacie g6 bo g3 robi sie duzo rys, nakladasz ta paste [oczywiscie z woda nigdy bez niej bo beda same rysy] dysk tez musi byc mokry oczywiscie nie za bardzo chociaz woda i tak z niego wyleci

ps zawsze uzywajcie wody to bedzie mniej rys i zuzyjecie mniej pasty :mrgreen:

Z zaciekami trzeba uważać... zależy jaki masz lakier. Jeśli metallic możesz polerując niechcący przetrzeć do bazy usuwając zacieki na bezbarwnym, natomiast przy akrylu trzeba uważać żeby nie przetrzeć do podkładu. Należy robić to naprawdę z wyczuciem.

Opublikowano
Z zaciekami trzeba uważać... zależy jaki masz lakier. Jeśli metallic możesz polerując niechcący przetrzeć do bazy usuwając zacieki na bezbarwnym, natomiast przy akrylu trzeba uważać żeby nie przetrzeć do podkładu. Należy robić to naprawdę z wyczuciem.

i jesli zacieki robi sie papierem to nigdy na klocku