Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w związku ze zmianą ustawy prawa o ruchu drogowym już niedługo będziemy jeżdzili nonstop na włączonych światłach mijania.

Z tego powodu już zastanawiam się jak przerobić swoją elektryke tak ,aby przy każdym odpaleniu silnika światła były zapalone.Żeby nie było tego ciągłego przekręcania pokrętłem.

Jak macie jakieś pomysły to bardzo proszę o pomoc.

Aha ,temat założyłem tylko i wyłącznie w sprawie przeróbki,a nie dyskusji na temat zmiany ustawy.

pozdrawiam

Pozdrawiam aris
Opublikowano
widac ze wczorajnei odwiedzilaes forum....na ten tema byla zagorzala dyskusja przeciwnikow ze zwolennikami tego ustalenia.ostatecznie zamknieto temat. co do tego twojego wlacznia swiatel, tojak sobie to wyobrazasz ze bedziesz wkladal kluczyk do stacyjki i swiatla sie wlacza w momecie uruchomienia silnika?!zbedne obciazanie aku........na allegro sa jakies tego typu wynalazki ale jak dzialaja nie wiem.
Opublikowano
mam nadzieje ze ta ustawa nie wejdzie . Nienawidze jezdzic w lato na swiatlach jak slonce swieci jak zwariowane .

Everyday I’m hustlin'

http://i53.tinypic.com/28tfl1c.jpg

Opublikowano
mam nadzieje ze ta ustawa nie wejdzie . Nienawidze jezdzic w lato na swiatlach jak slonce swieci jak zwariowane .

sprawa jest juz przesadzona.To nie domniemania-to juz pewne ze nigdy nie wylaczysz swiatel ( chyba ze w garazu)

nei bedziemozna zbutnio migac ze "stoja za rogiem z suszarka" bo jak sa swiatla czasem nie zauwaza sie mrygniecia dlugich

Opublikowano

Takie coś ma najlepiej rozwiązane POLONEZ raz pstrykniesz i się świecą gasisz samochód i światła gasną, nie potrzeba żadnych brzęczków i przypominaczy,wtedy się nie zapomni.

A co do tego obowiązku jazdy na światłach,w samochodach powinno być takie coś,że przednie światła świecą 50%,podświetlenie zegarów nie powinno się świecić, światła tylne tak samo i podświetlenie tablicy rejestracyjnej-chodzi mi o dzień i dobrą przejrzystość powietrza.

Opublikowano

sprawa jest juz przesadzona.To nie domniemania-to juz pewne ze nigdy nie wylaczysz swiatel ( chyba ze w garazu)

nei bedziemozna zbutnio migac ze "stoja za rogiem z suszarka" bo jak sa swiatla czasem nie zauwaza sie mrygniecia dlugich

a kiedy to ma wejsc w zycie ? bo na razie nic nie slychac o tym ?

Everyday I’m hustlin'

http://i53.tinypic.com/28tfl1c.jpg

Opublikowano

a kiedy to ma wejsc w zycie ? bo na razie nic nie slychac o tym ?

no jak kiedy.....ju teraz od konca lutego, w wiadomosciach mowili na roznych kanałachTV. Po prostu od 1 marca nadal musisz zapalac swiatla.( ja jestem temu przeciwny)

Opublikowano

http://www.allegro.pl/item165911156__swiatla_dzienne_aktywacja_vw_skoda_audi_seat.html

czy chcesz osiagnac taki efekt o jakim mowi sprzedawca??

podejzewam ze trzeba sie wbic w wiazke i :

po wlaczeniu stacyjki zapalaja sie swiatla - 1 przekaźnik

przy wlaczeniu rozrusznika swiatla sa wylaczone- 2 przekaźnik.

takie rozwiazanie jest najprostsze i jest szansa ze wnetrze nie bedzie swiecic.

Opublikowano

- ja myślę tak - najprostrze to jest wyrobienie nawyku włanczania - przynajmiej na razie :wink: - trzeba się chwilowo wstrzymac z patentami z allegro , one może zdają egzamin w autach gdzie w układzie óswietlenia jest tylko przekaźnik - tu mamy do czynienia z dwuobwodowym systemem który jest sterowany modułem LKM a nie zwykłym przekażnikiem ...

- może jest na forum ktoś kto ma wersje " skandynawską " ? i wie jaki knif włącza te światła ? jak się do tego zabrac ?

- nic innego nie pozostanie jak trochę samemu pomyśleć , może na elektrodzie coś się ruszy w tym temacie a na pewno ...

- nic sie nie martwcie , nie jesteśmy sami , gorzej mają posiadacze instalacji multipleksowych :wink: tam nawet w ASO nie chcą wkładać pazurów ...

* - w zależności od typu i wyposażenia
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
w e39 (przynajmniej po liftingu) mozna ustawic przez kompa sprawe tak, aby swiatla sie caly czas swiecily przy wlozonym kluczyku

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

sprawa jest prosta ja budowa cepa. z alternatora masz jeden przewod na ktorym sie prąd pojawia po zapaleniu silnika i jak juz zacznie ladowac.

zasteruj tym pradem przekaznik i juz masz po zabiegu.po wlaczeniu zaplonu swiatla sie nie zapala a po wlaczeniu silnika juz tak.

mam tak zrobione w mercedesie nawet zeby nie wymieniac na okraglo zarowek zrobilem ze podwietlanie tablicy sie nie zapala. ale to juz wyzsza szkola jazdy troszke bo trzeba w odpowiednich miejscach diody zastosowac.

e39 3.0D
Opublikowano
kiedy to ma wejsc w zycie

bodziotg77 - ty nie wiesz że u nas najpierw gadają a potem myślą ? gadali że będzie obowiązek jazdy przez cały rok - kiedy ? zobaczymy , na razie to klepli w Sejmie , teraz będzie w Senacie podpisane , jak każdą Ustawę musi podpisać Prezydent a potem musi się To ukazać w Dzienniku Ustaw _ dopiero będzie obowiązywało - taka jest kolejność i procedura ... bedzie więc parę dni luzu ... :mrgreen:

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano
no i ciekawe czy przez senat i prezydenta przejdzie
Opublikowano
Masakra, w E39 programuje się m.in. "światła dzienne" (tagesfahrlicht). Działa to następująco: włącznik świateł zawsze ustawiony w pozycję światła włączone, gasisz silnik i wyciągasz klucz a światła gasną, odpalasz silnik - elektronika odbiera że jest za duże obciążenie akumulatora to wyłącza światła, silnik zaskakuje światła się same włączają. Gdzie tu obciążenie akumulatora???? makabra, dokładanie drucików, kabelków itp.... ludzie!!! na tym świecie naprawdę istnieją warsztaty, które naprawiają i ustawiają samochody a nie pier.... je w garażu, makabra....
Opublikowano

DarekS programowac to se mozesz jak masz e39 moze mi e34 zaprogramujesz?? zeby nie te niektore warsztaty w garazach to bys dalej syrena jezdził bo o bmw mogłbys tylko pomarzyc z powodu ceny serwisu.

ja zdanie o serwisach mam bo pracowalem w mercedesie jako kierownik warsztatu 5 latek to cos na ten temat wiem. prawda jest taka: malo zrobic a duzo wziac.

pozdro.

e39 3.0D
Opublikowano

Waldek, ja mówiłem o E39, nie o E34. Po za tym o warsztatach mówiłem nie tylko o serwisach autoryzowanych ale też o zwykłych warsztatach. A garaż to dla mnie Pan Janek, co to drutuje i rzeźbi.

Powiadasz że pracowałeś jako kierownik warsztatu... hm to jednoznacznie o tobie świadczy skoro przez 5 lat nie przeszkadzała ci taka durna ideologia... gratulacje.

Pozdrawiam

Darek

Opublikowano
Nie zgadzam się, dlaczego pan Janek z drutami ??? Samochód to przecież w dużej mierze zwykły układ mechaniczy i czym nowszy samochód tym bardziej zaawansowane montuje się mechanizmy sterowane elektronicznie, to wszystko. A ja żeby nie moja dociekliwość i Jankowanie w garażu, jeździł bym rowerem i to nie wiem jak długo!!! Więc,,,,warsztat, to takie cfane chłopaki (jak my tutaj sami naprawiający) tylko że troszkę cfańszy i robią to oficjalnie !!!!! Żadko który ma nawet jakiekolwiek wykształcenie w tym kierunku !! pozdrawiam A co do włącznika, bez przesady z tym obciązaniem aku, oczywiście jest w pewnym stopniu ale Fiat do tej pory takie coś robi i to działa !!! Poprostu przy włączniku jest pewnego rodzaju zabawka, tak jak przy zapalaniu auta na włączonej dmuchawie, porposut na chwilę ją odcina !! i tak jest ze światełkami, więc jesli układ jest zabezpieczony i wszytko jest ok, to czemu nie, ja śmigam cały rok na światłach i jestem w 100% za tym aby wszyscy jeździli!! Nie rozumiem przeciwników !! Po przekroczeniu 100 km/h każdy powinien mieć światła ! Widoczność nie porównywalnie lepsza, widać nas w tedy już dwie wioski wcześniej, i każdy ma czas zgonić kurczaki, kaczki, psy, dzieci!!! z piaskownicy zwanej drogą,,i przejazd jest bezpieczny, pozdrawiam, Światła PRZEZ CAŁY ROK !!! No chyba że mamy fiata 126p na prądnicy, współczuję i wybaczam.
Teraz to ja mam radość z jazdy :)
Opublikowano
przy xenonach to chyba bym tego nie montowal. Przekrecam stacyjke swiatla sie wlaczaja, odpalam rozusznik gasną po czym znowu sie zapalają. Lampy xenonowe długo tak nie wytrzymaja.

Konrad

http://www.maxmotors.pl

SKLEP MOTOCYKLOWY

Opublikowano

znalazłem cos co zrobiono w BMW i chyba to jest najlepszym rozwiązaniem

jeżeli koles zamontował to w e36 to moze da sie rowniez w e34

DRL czyli daytime running light

A DRL module lights the high beams with an alternating lower voltage so they are less bright than when the high beams are on normally.

http://www.unofficialbmw.com/e36/electrical/e36_daytime_running_lights.html

http://www.unofficialbmw.com/images/drl-3.jpg

http://www.unofficialbmw.com/images/drl-4.jpg

On my '97 318ti the wiring is shown in the ETM (Electrical Troubleshooting Manual) but marked as not used. Turns out the wiring in pin 1 and 5 is not there. Pin 1 and 5 go across the headlight switch pin 10 (yellow) and pin 4 (green/red). I added wire connector 61 13 0 007 439 $1.50 retail to pin 5 of the relay socket. I added wire connector 61 13 0 007 437 $1.50 retail to pin 1 of the relay socket.

http://www.unofficialbmw.com/images/drl-7.jpg

Opublikowano

na pewno powinny byc w ASO

jak ktos lubi czytac w obcych jezykach

uklady uniwersalne np do bmw obnizaja napiecie na zarowce o 24%

http://www.daylightrunninglights.com/page3.htm

http://www.auto-treff.com/bmw/vb/showthread/t-122039-p-2.html

bylbym wdzieczny gdyby ktos sprawdzil cene

bmw drl modul 61.35-8368 039

bo tez mam na niego ochote

haha w aso kosztuje 328pln :jawdrop: :duh:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Panowie, a da sie zaprogramowac te swiatla w E39 z 11.1999 r? Jezeli ta to w jaki sposob?

Tomek

Marzenia się spełniają...