Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
do e46 328 fabrycznie obnizona, felga 17 szerokośc 205 ? w tej chwili mam 225/45/17 i mam same kłopoty :( - dzięki
Opublikowano

Ja też zastanawiam się nad kupnem opon 215/50 17' ale z tabel wynika że opona jest o 3,1% większa od nominalnej w E36 (205/60 15'). Jest to różnica 20mm w średnicy zewnętrznej.

Pytanie: czy ktoś jeździ na takich oponach w E36? Jak się sprawują?

www.turboBMW.pl
Opublikowano
witam, kupiłem autko na oponach 225/45/17 w sumie to nie przeszkadza mi tak bardzo ich szerkość co wysokość mieszkam w powiedzmy sobie dziurze gdzie nie wszedzię sa dobre drogi ( prawie nigdzie:)
Opublikowano
No wiec, jak załozysz 205 to napewno na koleinach powinno być lepiej. A jesli chodzi o wysokość to pytam o szerokość felgi, bo jak masz z 8 cali lub wiecej to jak zmienisz z 17/45/225 na 205/50/205 to wysokość sie praktycznie nie zmieni.
Opublikowano

bzinks - możesz założyć 205/50 17', w koleinach będzie lepiej, ale wysokość samej opony prawie nie ulegnie zmianie. Musisz też wziąc pod uwagę szerokość felgi, jeżeli to 8 lub więcej cali to opona 205 jest trochę za wąska - co nie znaczy że nie da się jej założyć...)

bieniu3000 - czytaj uważnie wszystko napisałem :|

Czy ktoś jeździ na oponach 215/50 17' w E36 ??

www.turboBMW.pl
Opublikowano
rozumiem że chodzi o to aby na przykład przy dojeżdzaniu do krawężnika balon opony wystawał poza rant tak aby nie uszkodzic felgi? jak zmierzyć szerkośc felgi, cz na przykład powyżej tych 8 cali?? sory za te głupie pytania ....
Opublikowano

na feldze muszą być oznaczenia np 7,5J17 oznacza felgę szerokości 7,5 cala; oznaczenia mogą być po wewnętrznej stronie felgi.

przy oponach o profilu 45 raczej "balon" opony nie będzie wystawał poza obręcz, chyba że załozysz szersze od felgi opony

rant felgi może być rzeczywiście narażony bardziej na uszkodzenia przy zbyt wąskiej feldze, ale można kupić specjalne opony z kołnieżem gumowym chroniącym rant felgi

www.turboBMW.pl
Opublikowano

rant felgi może być rzeczywiście narażony bardziej na uszkodzenia przy zbyt wąskiej feldze

Chyba odwrotnie :)

bzinks odczytaj szerokość felgi tak jak korona pisał, jeśli masz zalozone teraz 17/50/225 to zapewne jak zalozysz 17/45/205 to rant felgi bedzie wystawał, dla upewnienia się pytam wiec o szerokosc felgi. a pytajac o 17/50/225 i 17/50/225 miales chyba na mysli czy zmieni sie srednica calkowita kola, jesli masz felge ok 8 cali to sie nie zmieni bo przy 50/205 jakby Ci to powiedziec, "guma" rozciagnie sie na boki i srednica pozostanie prawie identyczna co w przypadku 45/225

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli masz obecnie 225/45/17 to zakładam że na feldze 8-calowej która jest nieco za szeroka do opony 205 (pomijam zwolenników tzw. german -style tunningu gdzie naciąga się opony na nieco szersze felgi).

Różnica w wysokości opony między 205/50 a 225/45 to ok 1 mm na korzyść 205tki czyli nie odczujesz różnicy. Tylko na koleinach nie będzie tak wozić auta.

Jeśli chcesz poprawić komfort kosztem trzymania w zakrętach to przejdż na 16tki felgi, wtedy profil wzrośnie do conajmniej 55 lub nawet 60 przy zachowaniu zbliżonego obwodu koła.

Wejdźcie sobie na tę stronkę, wszystko ładnie pokazuje jeśli chcecie dobrać opony:

http://www.miata.net/garage/tirecalcold.html

pozdrawiam

Paweł