Skocz do zawartości

sprowadziłem i co z olejem czy dalej 0w-40?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć

mam silnik 325 tds, w Nimczech gość jeżdził na oleju "brak opisu firmy",

ale o właściwościach 0W-40. Auto ma przejechane 128 000 i jest z 1999r

Mam pytanie,czy zmienić olej o tych samych parametrach ?,czy może zastosować 5W-40 castrola?

-------------------------------

Pozdrawiam

Opublikowano

Najpierw zobacz ile naprawde ma przejechane twoje auto.

W tym celu wsadz kluczyk do stacyjki, wcisnij przycisk kasowania licznika i trzymajac go wcisnietego przekrec kluczyk na pozycje 1. Po czym pusc przycisk kasowania licznika ale zostaw przekrecony kluczyk. Pokaza ci sie cyferki na wyswietlaczy pod predkosciomierzem. Pod numerem jeden pokaze ci ile naprawde przejechala twoja bmka. Jesli naprawde ma 120 000km to zastosuj syntetyka 0W-40 najlepiej Castrol Enduron lub Magnatec.

Jesli powyzej 160 000km jest na liczniku to wymien olej na polsyntetyczny o lepkosci 10W-40 Castrola lub Mobila.

Opublikowano

W tym celu wsadz kluczyk do stacyjki, wcisnij przycisk kasowania licznika i trzymajac go wcisnietego przekrec kluczyk na pozycje 1. Po czym pusc przycisk kasowania licznika ale zostaw przekrecony kluczyk. Pokaza ci sie cyferki na wyswietlaczy pod predkosciomierzem. Pod numerem jeden pokaze ci ile naprawde przejechala twoja bmka. Jesli naprawde ma 120 000km to zastosuj syntetyka 0W-40 najlepiej Castrol Enduron lub Magnatec.

Jesli powyzej 160 000km jest na liczniku to wymien olej na polsyntetyczny o lepkosci 10W-40 Castrola lub Mobila.

Sprawdz tym sposobem swoj przebieg :) potem przejedz troche kilometrow i znow sprawdz :) Te liczny nie maja nic wspolnego z przebiegiem auta

Dla was to kilka liter, dla nas cale życie - B M W
Opublikowano
dobrze napisałeś :lol: te liczby nie mają nic w spólnego z przebiegiem i było na forum tyle razy :mrgreen:

Freude am fahren

http://img481.imageshack.us/img481/483/img0050ek9.jpg

Opublikowano

W tym celu wsadz kluczyk do stacyjki, wcisnij przycisk kasowania licznika i trzymajac go wcisnietego przekrec kluczyk na pozycje 1. Po czym pusc przycisk kasowania licznika ale zostaw przekrecony kluczyk. Pokaza ci sie cyferki na wyswietlaczy pod predkosciomierzem. Pod numerem jeden pokaze ci ile naprawde przejechala twoja bmka.

Cała ta teoria o teście liczników chyba się nigdy nie skończy. Zwykły mit.

Jesli naprawde ma 120 000km to zastosuj syntetyka 0W-40 najlepiej Castrol Enduron lub Magnatec.

Nie opowiadaj takich rzeczy. To nie Polonez, że silnik po 200 tys. nadaje się do remontu. Leje się taki olej, jaki był wcześniej lany. Przebieg 160 tys. jest bardzo niskim w przypadku marki BMW. Castrol i Mobil jest przereklamowany i rozlewany w Polsce. Dobre oleje to Valvoline, Quaker, Agip, Motul.

Opublikowano
...Jesli naprawde ma 120 000km to zastosuj syntetyka 0W-40...

...Jesli powyzej 160 000km jest na liczniku to wymien olej na polsyntetyczny o lepkosci 10W-40...

:duh: :mad2: :jawdrop: :?: :?: :!: Test zegarow przemilcze ale tego to juz nie moge :) A co jezeli okaze sie ze samochod ma 140 000km :?: Wlac olej z oliwek najlepiej z poludnia wloch :?:

W kazdym swoim samochodzie niezaleznie od przebiegu wlewam taki olej jaki zaleca fabryka i jezeli jest dostepny o takiej lepkosci to SYNTETYCZNY bo zazwyczaj jest lepszy pod wieloma wzgledami od mineralnego czy polsyntetycznego o takiej samej lepkosci. Tak tak sa syntetyczne oleje 10W40 a nawet 15W50 czy 10W60... :D

Ostatnio na przyklad po zakupie samochodu o przebiegu ponad 300 000km, ktory jezdzil na mneralnym oleju 15W50 bardziej przypominajacym smole niz olej wlalem SYNTETYCZNY 10W40. Po 1000km spuscilem go, ponownie zmienilem filtr i znowu zalalem swiezym syntetykiem 10W40 - silnik pracuje ciszej, ma po 11,6- 11,9 atmosfer na kazdym cylindrze, nie bierze wogole oleju, nie cieknie wszystkimi dziurami, ani o dziwo sie nie rozpadl przez ostatnie 10 000km przejechane w dodatku na gazie (sekwencyjnym) :dance: To nie pierwszy tego typu zabieg z olejem jaki zrobilem i NIGDY nie mialem problemow - jestem pewien ze na tym oleju na pewno pojezdzi dluzej niz gdybym dalej lal taki jak poprzedni wlasciciel.

Pozdrawiam

Opublikowano

Jak był syntetyk, to trzeba to kontynuować jak najdłużej - więc oczywiście ten sam olej.

brus_ik 10W40 to nie półsyntetyk przypadkiem?

Też polecam Valvoline - mam obecnie Castrola półsysntetyka i średnio jestem zadowolony.

Opublikowano

W tym celu wsadz kluczyk do stacyjki, wcisnij przycisk kasowania licznika i trzymajac go wcisnietego przekrec kluczyk na pozycje 1. Po czym pusc przycisk kasowania licznika ale zostaw przekrecony kluczyk. Pokaza ci sie cyferki na wyswietlaczy pod predkosciomierzem. Pod numerem jeden pokaze ci ile naprawde przejechala twoja bmka.

Kurde sa ludzie i parapety. Sorki stary ten watek byl na forum z milion razy, te liczby co sie wyswietlaja to dane diagnostyczne nie przebieg!!!!!!

Opublikowano
Castrol i Mobil jest przereklamowany i rozlewany w Polsce. Dobre oleje to Valvoline, Quaker, Agip, Motul.

To moze powiesz mi gdzie jest rozlewany Mobil bo jeszcze sie z nim nie spotkalem? Castrol owszem ale Mobil??? I skad masz takie info?? W ktorej rafinerii bywasz??

Jestem jak Media Markt.... Nie dla idiotów :P
Opublikowano
Castrol i Mobil jest przereklamowany i rozlewany w Polsce. Dobre oleje to Valvoline, Quaker, Agip, Motul.

To moze powiesz mi gdzie jest rozlewany Mobil bo jeszcze sie z nim nie spotkalem? Castrol owszem ale Mobil??? I skad masz takie info?? W ktorej rafinerii bywasz??

Tez slyszalem tak jak napisal Bagor ze MOBIL jest rozlewany w Polsce (nie pamietam w jakim miescie ale na pewno w PL).

Opublikowano
ja mam nastukane okolo 300 tys (na liczniku 180 chłe chłe :dance: ) i jeżdże na Castrol GTD Magnatec 0w40 - silnik nie pali ani grama oleju