Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witkam Was, jestem nowy na forum wiec sie przywitam : CHEYACH :8)

mam zamiar sobie kupic BMW E46 i otoż nurtuje mnie kilka pytań, mianowicie :

1) sedan czy coupe? podobno coupe jest robiony z lepszych materiałow i ma lepsze wyposazenie, no i droższa cena, prawda to (cene sprawdzilem, niestety prawda to :<) ?

2) chce kupic auto po face liftingu, ktory rok jest najlepszy, w ktorym roku sa robione jakies znaczące zmiany? mysle o 2003/4? a moze lepiej kupic przed? jakie macie o tym zdanie? z ktorego roku najlepiej wziasc COUPE? a oto moje marzenie (M-pakiet of course) :8) :

http://tiny.pl/w6qs - BMW PRZÓD

http://tiny.pl/wvvq - BMW TYŁ

http://tiny.pl/wv7v - BMW ŚRODEK

3) silnik, silnik i silnik, nie umiem sie zdecydować, 325i czy 330i? roznica w cenie jest, roznica w koniach jest (192km/231km), moment obrotowy roznież (245Nm/300Nm), badz do 0-100 (7,3/6,5), co panowie doradzacie? czy jest duza roznica w spalaniu? eksplatacji, interesuje mnie raczej jazda po miescie, noge mam cięzką, wiec rzeczywiste spalanie w 330i? badz e/w diesel? podobno ten diesle w 330d jest bardzo dobry, co polecacie? moze sie ktos wypowiedziec na temat tych dwoch silników?

4) jak z czesciami, do E46 jest duzo zamienników? duzy wybór czesci, czy tylko orginały?

5) i skad najlepiej sciagnac sobie b.dobry egzemplarz? z niemiec? jesli tak, to jakie miasto, mam rodzine w duisburgu, warto tam szukac?

za odp. wielkie dzięki, pozdro

Opublikowano

Oczywiscie czym samochod mlodszy tym lepszy.

Jezeli masz rodzine to coupe bedzie raczej malo praktyczne.

Materialy uzyte w sedanie sa takiej samej jakosci jak i w coupe.

Jezeli juz zdecydujesz sie na e46 to instaluj tylko i wylacznie oryginalne podzespoly. Nie stosuj zadnych "zamiennikow" a jezeli juz to tylko lepsze od oryginalnych (np PSS9 zamiast fabrycznego zawieszenia, Hawk HPS zamiast oryginalnych klockow etc)

Na pierwszym miejscu wsrod silnikow ktore pasuja do e46 wedlug mnie jest 3.2litrowy silnik S54 na drugim 3.0l M54 na trzecim M52 2.8l na czwartym M54 2.5l na piatym M52 2.5l. Daruj sobie diesla jako ze pomimo swojej znakomitosci raczej nie pasuje do sportowego charakteru trojki.

Opublikowano
dzięki, ale zastanawiam sie midzy 325i i 330i? co myslicie o tych silnikach? jak spalanie-rzeczywsite + eksplatacja?
Opublikowano

up

a powiedz mi, skad sprowadziles swoje coupe, i jakie masz rocznik/silnik/wyposazenie/cena?

i co to jest ruchomy chwytak szybkobieżny?

Opublikowano
dzięki, ale zastanawiam sie midzy 325i i 330i? co myslicie o tych silnikach? jak spalanie-rzeczywsite + eksplatacja?

Roznica miedzy silnikiem M54 2.5l a M54 3.0l jest duza. Majac do wyboru pomiedzy 325 a 330 bez zastanowienia wybierz 330. Nie daj sie nabrac na teze ze 3litrowy silnik M54 bedzie palil wiecej niz 2.5litrowy.

co to jest ruchomy chwytak szybkobieżny?

Nie mam pojecia co to jest "ruchomy chwytak szybkobiezny". :norty: Webmobil24.com czasami pisze rozne glupoty w opisach swoich samochodow.

a powiedz mi, skad sprowadziles swoje coupe, i jakie masz rocznik/silnik/wyposazenie/cena?

Swoje E46 sprowadzilem z sasiedniej wioski oddalonej ode mnie o 15km. :mrgreen:

Moje coupe ma silnik M52 2.8l, jest wyprodukowane we wrzesniu 2000 roku. Pod koniec listopada 2001 roku zaplacilem za niego okolo 35k USD.

W chwili zakupu z wyposazenia seryjnego brakowalo tylko nawigacji i tylniej sunshade, samochod wyposazony byl w trzy pakiety: premium package ,sport package i winter package.

Opublikowano (edytowane)

1. sunshade, czyli tylnia roleta?

2. czy te wszystkie co sa tutaj wypisane, moge dostac w jednej wersji ? i napiszcie prosze, jesli cos sie nie zgadza...

BMW E46 330i (M-PAKIET)

3.0, 24V R6

ABS

DSC=ESP (STABILIZACJA TORU JAZDY)

CBC (STABILIZACJA W CZASIE HAMOWANIA)

ASC=ASR (BOXOWANIE KÓŁ)

DBC (UKŁAD DYNAMICZNEJ KONTROLI STATECZNOSCI I HAMOWANIA)

DTC (UKŁAD DYNAMICZNEJ KONTROLI TRAKCJI)

8X AIRBAG

XENONY/BI XENONY/REFLEKTORY ADAPCYJNE

WYSOKOCISNIENIOWE SPRYSKIWACZE XENONÓW

HALOGENY

BIAŁE KIERUNKOWSKAZY/TYLNIE(LED'Y)

JASNA SKÓRZANA TAPICERKA

WENTYLOWANA SKÓRA

PODGRZEWANE SIEDZENIA/ELEKTRYCZNE USTAWIANIA Z FUN.SAVE

ELEKTRYCZNE SZYBY/LUSTERKA (PODGRZEWANE)

AUTOMATYCZNIE SCIEMNIANE LUSTERKA WEW.

AUTOMATYCZNA KLIMATYZACJA

NAGŁOŚNIENIE HARMAN-KARDON

CZUJNIK RUNFLAT (CISNIENIE W OPONACH)

PARKTRONIC (PTS PARKTRONIC SYSTEM)

TEMPOMAT

PODŁOKIETNIK

KRÓTKA GAŁKA ZMIANY BIEGÓW

KIEROWNICA (M-PAKIET) WIELOFUNKCYJNA

ZAWIESZENIE (M-PAKIET)

SPORTOWE SIEDZENIA (M-PAKIET)

ALUFELGI 17'

AUTOALARM Z DOMYKANIEM SZYB

SENSOR DESZCZU/ŚWIATEŁ

NAWIGACJA MAŁA/DUZA Z MAPĄ EUROPY

STEROWANA RELETA TYLNIEJ SZYBY

RUCHOMY CHWYTAK SZYBKOBIEŻNY

3. czyli jaka wersje powinienm miec zeby to wszystko posiadac? tych 4 ostatnich nie zalezy mi...

4. a wiec te 330i nie pali wiecej niz 325i? ok... a jesli chodzi o eksplatacje i koszty utrzymania?

5. reasumując, czyli 330 Ci po face liftingu, gdzie teraz po nia jechac? niemcy? i na co zwrócic uwage przy zakupie?

6. i wie ktos moze co te systemy robia, czy sa w pakiecie DSC czy osobno byly instalowane?

Edytowane przez omada
Opublikowano

a tak swoja droga, dzwonilem do 3 dilerów BMW i kazdy mi powiedzial, ze diesel jest o niebo lepszy niz benzyna, lepiej sie zbiera, lepiej przyspiesza no i wiadomo, olej napedowy, jedyna przeszkoda, ze dieselem mozna szalec jesli silnik jest rozgrzany, inaczej nie ma takiej opcji, bo czesto padaja turbiny a to juz sa koszta rzedu 3000zł :/

co powiecie na ten temat? mowa o 330i badz 330D? benzyna czy diesel do agresywnej sportowej jazdy po miescie ? :8)

Opublikowano
Nawiazujac do postu o wyposarzeniu .Oczywiscie ze dostaniesz to wszystko w jednam modelu pod warunkiem ze kupisz go w salonie (nowke).Z rynku wtornego raczej marne szanse.
Opublikowano
a tak swoja droga, dzwonilem do 3 dilerów BMW i kazdy mi powiedzial, ze diesel jest o niebo lepszy niz benzyna, lepiej sie zbiera, lepiej przyspiesza no i wiadomo, olej napedowy, jedyna przeszkoda, ze dieselem mozna szalec jesli silnik jest rozgrzany, inaczej nie ma takiej opcji, bo czesto padaja turbiny a to juz sa koszta rzedu 3000zł :/

co powiecie na ten temat? mowa o 330i badz 330D? benzyna czy diesel do agresywnej sportowej jazdy po miescie ? :8)

:mrgreen: Kazdy ma swoja opinie, dealer rowniez. Nie watpie ze diesel jest zlym silnikiem, byc moze jest lepszy od benzynowego. Do charakteru trojki diesel niestety nie pasuje, nadaje sie raczej do piatki, siodemki.

Do sportowej i agresywnej jazdy tylko i wylacznie silnik benzynowy. :wink:

Opublikowano
Diesel jest ok dopóki nie zacznie się coś pieprzyć z aparaturą wtryskową, wtedy koszty są kosmiczne a przy polskim paliwie jest to bardzo prawdopodobne. Benzyniaka też nie można kręcić pod czerwone pole jak jest zimny. Myśle że silnik 3.0 jest najlepszym wyborem spalanie we wszystkich sześcio cylindrowych silnikach będzie podobne. Moim zdaniem najlepsze auta są w szwajcari ludzie mają tam kupe kasy i nie drutują
Opublikowano
Do sportowej i agresywnej jazdy tylko i wylacznie silnik benzynowy.

Ciekaw jestem porownania 330Ci z 330CD (np po chipie).

Xdrive

Koder

Opublikowano
Diesel zawsze będzie dieslem. Brakuje mi w nich obrotów są ciężkie a ten olbrzymi moment obrotowy który mają na papierze tak samo gwałtowni znika jak się pojawia. Ale są gusta i guścik. :wink:
Opublikowano
Diesel zawsze będzie dieslem. Brakuje mi w nich obrotów są ciężkie a ten olbrzymi moment obrotowy który mają na papierze tak samo gwałtowni znika jak się pojawia. Ale są gusta i guścik. :wink:

wiadomo przeciez ze kazdy wolalby benzyne, najlepiej M3, sek w tym zeby znalesc zloty srodek. Mysle ze 3.0d w coupe dlamnie wlasnie by takim byl (ekonomia/wyglad/prowadzenie)

Xdrive

Koder

Opublikowano
1. sunshade, czyli tylnia roleta?

2. czy te wszystkie co sa tutaj wypisane, moge dostac w jednej wersji ? i napiszcie prosze, jesli cos sie nie zgadza...

BMW E46 330i (M-PAKIET)

3.0, 24V R6

ABS

DSC=ESP (STABILIZACJA TORU JAZDY)

CBC (STABILIZACJA W CZASIE HAMOWANIA)

ASC=ASR (BOXOWANIE KÓŁ)

8X AIRBAG

XENONY/BI XENONY/REFLEKTORY ADAPCYJNE

WYSOKOCISNIENIOWE SPRYSKIWACZE XENONÓW

HALOGENY

BIAŁE KIERUNKOWSKAZY/TYLNIE(LED'Y)

JASNA SKÓRZANA TAPICERKA

WENTYLOWANA SKÓRA

PODGRZEWANE SIEDZENIA/ELEKTRYCZNE USTAWIANIA Z FUN.SAVE

ELEKTRYCZNE SZYBY/LUSTERKA (PODGRZEWANE)

AUTOMATYCZNIE SCIEMNIANE LUSTERKA WEW.

AUTOMATYCZNA KLIMATYZACJA

NAGŁOŚNIENIE HARMAN-KARDON

CZUJNIK RUNFLAT (CISNIENIE W OPONACH)

PARKTRONIC (PTS PARKTRONIC SYSTEM)

TEMPOMAT

PODŁOKIETNIK

KRÓTKA GAŁKA ZMIANY BIEGÓW

KIEROWNICA (M-PAKIET) WIELOFUNKCYJNA

ZAWIESZENIE (M-PAKIET)

SPORTOWE SIEDZENIA (M-PAKIET)

ALUFELGI 17'

AUTOALARM Z DOMYKANIEM SZYB

SENSOR DESZCZU/ŚWIATEŁ

NAWIGACJA MAŁA/DUZA Z MAPĄ EUROPY

STEROWANA RELETA TYLNIEJ SZYBY

RUCHOMY CHWYTAK SZYBKOBIEŻNY

3. czyli jaka wersje powinienm miec zeby to wszystko posiadac? tych 4 ostatnich nie zalezy mi...

4. a wiec te 330i nie pali wiecej niz 325i? ok... a jesli chodzi o eksplatacje i koszty utrzymania?

5. reasumując, czyli 330 Ci po face liftingu, gdzie teraz po nia jechac? niemcy? i na co zwrócic uwage przy zakupie?

6. i wie ktos moze co te systemy robia, czy sa w pakiecie DSC czy osobno byly instalowane?

ale sie rozpisales :) ale sprobuje porownac z moim modelem

wiec tak nie wiem jak chodzi 330i bezyna ja osobiscie szukalem silnika duzej mocy z malym spalaniem mysalem ze takie zeczy to tylko w erze a jednak znalazlem i kupilm genialny silnik 3.0 184 km w mpakiecie obecnie 220 km i wbrew opini chodzi bosko i nic sie nie psuje .

Oczywiscie nie szalej jak jest zimny ( rozgrzanie go trawa okolo 5 min nawet w minusowej temperaturze i bardzo dobrze trzyma temperature po zgszeniu silnika ) no i oczywiscie trzeba mu, po ostrym katowaniu dac odetchnac przed wylaczeniem a bedzie chodzil dlugo jak zegarek .

jesli chodzi o wyposarzenie to nie spotakalem modelu ktory mial by wszytko co wyminiasz raczej nie mozliwe ....

1.ale jelsi chodzi o skore w ciemnym modelu bedzisz mial jasna skore i na odwrot

2. noramlnie jest 6 poduch moze w wersjach z ostaniego rocznika znajdziesz je nie widzialem

3. gdy masz oryginalne xenony zawsze sa spryskiwacze

oprocz naglosinienia i czujnika cisinienia reszte znajdziesz bez problmu .

widzialem w komisie w krakowie stoi taka czarna ma duza navi z tv i telefon jasna skora - mpakiet czarny 2003r

Opublikowano
W Szwajcari moze i maja kase ale wes pod uwage ze to bardzo gorzysty kraj a na takich gorkach samochod ostro dostaje w d...e.
Opublikowano
no wlasnie zalezy mi na systemie audio.... jesli chodzi o nawigację to mnie rybka, ale zalezy mi na naglosnieniu... czyujnik parkownia, jest w kazdym? a co jesli chodzi o ten RUNFLAT, przydatne to?
Opublikowano
no wlasnie zalezy mi na systemie audio.... jesli chodzi o nawigację to mnie rybka, ale zalezy mi na naglosnieniu... czyujnik parkownia, jest w kazdym? a co jesli chodzi o ten RUNFLAT, przydatne to?

Czujnik parkowania jest zbednym gadzetem, o wiele lepsza jest kamera. :8)

Kupujac e46 nie mysl ze bedziesz dysponowal dobrym sprzetem audio :| .

Zwykly standartowy system podobnie zreszta jak i Harman Kardon sa do kitu.

Runflaty zdecydowanie pogorsza komfort jazdy w twoim E46. Opony sa zdecydowanie drozsze. Majac dwie sprawne rece bedziesz w razie potrzeby mogl wymienic przebite kolo na pelnowymiarowa zapasowke znajdujaca sie w bagazniku.

Opublikowano (edytowane)

1. a co dokladnie te systemy robia, wytlumaczyc na chlopski rozum, i jestes w 100% pewny, ze jesli jest DSC, to napewno jest ? czy moze byc okrojone DSC?

2. a do manuala we wszystkich e46 jest krótka gałka zmiany biegów, a nie jak w przypadku automata?

3. kazdy autoalarm posiada autodomykanie szyb w E46?

4. dlaczego RUNFLAT zmniejsza komfort jazdy, i o ile taka opona moze byc drozsza? i czy taki RUNFLAT automatycznie dopompowywuje cisnienie w oponach?

5. brać xeonony/bi xenony czy adaptacyjne?

6. czy taki system audio wlasnej konstrukcji wzmacniacz i dobre glosniczki bedzie lepszy niz system audio bmw? H/K

Edytowane przez omada
Opublikowano
W Szwajcari moze i maja kase ale wes pod uwage ze to bardzo gorzysty kraj a na takich gorkach samochod ostro dostaje w d...e.

A ja będe się jednak upierał że najlepsze samochody i motocykle pochodzą ze Szwajcari. W wiekszości pedantycznie dbają o samochody i kupują auta z bardzo bogatym wyposarzeniem. Widziałem nawet Matiza na full wypasie ze skórą. I myśle że takiemu 200-tu konnemu BMW nie za bardzo przeszkadzają podjazdy pod górki.

Opublikowano

A ja będe się jednak upierał że najlepsze samochody i motocykle pochodzą ze Szwajcari. W wiekszości pedantycznie dbają o samochody i kupują auta z bardzo bogatym wyposarzeniem. Widziałem nawet Matiza na full wypasie ze skórą. I myśle że takiemu 200-tu konnemu BMW nie za bardzo przeszkadzają podjazdy pod górki.

Chwilowo mieszkam w Monachium(od 5 lat)i chociaz to miasto bmw swoja kupilem 200 km od Monachium.A dobra fure mazna kupic wszedzie niewazne czy to Szwajcaria Niemcy czy Litwa zalezy na co trafisz i na kogo.

Opublikowano

1. a co dokladnie te systemy robia, wytlumaczyc na chlopski rozum, i jestes w 100% pewny, ze jesli jest DSC, to napewno jest ? czy moze byc okrojone DSC?

2. a do manuala we wszystkich e46 jest krótka gałka zmiany biegów, a nie jak w przypadku automata?

3. kazdy autoalarm posiada autodomykanie szyb w E46?

4. dlaczego RUNFLAT zmniejsza komfort jazdy, i o ile taka opona moze byc drozsza? i czy taki RUNFLAT automatycznie dopompowywuje cisnienie w oponach?

5. brać xeonony/bi xenony czy adaptacyjne?

6. czy taki system audio wlasnej konstrukcji wzmacniacz i dobre glosniczki bedzie lepszy niz system audio bmw? H/K

Kupujac 330i, 330ci, 328ci, 325i,325ci,323ci mozesz byc pewien ze bedzie tam DSC. Zreszta wystarczy spojrzeć na przycisk znajdujacy sie tuz nad popielniczka. Jezeli pisze DSC to na pewno bedzie tam DSC jezeli natiomast ASC to bedzie tam ASC.

Kazdy autoalarm ma opcje domykania szyb tylko nie zawsze jest to zaprogramowane. Jedynie wersje e46 przeznaczone dla ameryki polnocnej takiej opcji nie posiadaja.

Co do swiatel to xenony w zupelnosci wystarcza.

Wlasnej konstrukcji system bedzie zdecyowanie lepiej gral niz HK.

Runflaty maja troche inna konstrukcje bocznej scianki opony, jest ona zdecydowanie sztywniejsza i masywniej zbudowana. Jazda na runflatach przypomina jazde na za duzo dopompowanych kolach.

Galka zmiany biegow w automacie jest inna niz galka zmiany biegow w manualu. Dlugosc maja mniej wiecej taka sama jednak ksztalt i sposob dzialania jest zdecydowanie inny.

Opublikowano
thx all, a takie pytanko... jesli kupie Coupe z xenonami, i np bede mial wypadek, strzaskam ją, i bede chcial sobie dac bi xenony, to trzeba cos w elektrycje grzebac, czy wystarczy poprostu kupic takie lampy? rozniez dotyczy sie to reflektorow adaptacyjnych
Opublikowano
thx all, a takie pytanko... jesli kupie Coupe z xenonami, i np bede mial wypadek, strzaskam ją, i bede chcial sobie dac bi xenony, to trzeba cos w elektrycje grzebac, czy wystarczy poprostu kupic takie lampy? rozniez dotyczy sie to reflektorow adaptacyjnych

Nie wiem jak jest z adapcyjnymia ale bi xenony maja dodatkowa wtyczke do przetwornicy zwykle xenony ci w zupelnosci wystarcza bo lampy i tak mocna swieca na dlugich.

Troche bez sensu robisz ten wywiad co ci sie przyda co nie i tak jest bardz maly wybor dobrych aut wiec jak bedziesz na kupnie to i tak weziesz cos sie trafi dobrego. Pozniej sobie mozesz dokladac co tylko chcesz wszytko kupisz na allegro .....