Skocz do zawartości

Getriebenotprogramm, licznik e39 duzy BC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w zwiazku z calkowitym padnieciem dolnego wyswietlacza BC w e39 530D postanowilem zakupic calkiem sprawny licznik, po podlaczeniu okazuje sie ze licznik wyswietla komunikat GETRIEBENOTPROGRAMM czyli jest blad ze strony skrzyni biegow, licznik pochodzi od wersji ze skryznia automatyczna, na liczniku wyswietlaja mi sie P R N D oraz ten komunikat , nie dzialaja tylnie swiatla cofania, PDC . Teraz mam pytanie co z tym fantem zrobic, przeprogramowac ?? jakie moga byc tego koszta ?? kto takie cos zrobi w miare tanio w rozsadnej cenie? pomyslalem tez aby zmienic pamiec, po prostu przelozyc z jednego licznika do 2. Nie wiem tez czy to cos pomoze.

Najciekawsze jest to ze na starym fabrycznym liczniku nie mialem w opcjach NAVI - STANDHEIZUNG czyli webasto - podgrzewanie, bylo tylko STANDLUFTUNG a po zmianie licznika na ten od autmatyka pojawilo sie podgrzewanie, tylko ten caly blad skrzyni biegow powoduje ze auto nie funkcjonuje tak jak powinno. Czy jest sposob by cos tutaj tanim kosztem i rozsadnym pomyslem zmienic ?? Pozdrawiam

Opublikowano

Witam!

Z tego co się orientuje, to są 2 możliwości.

Albo zamienić pamięci (są 2).

Albo naprawić wyświetlacz w starych zegarach.

Pozdro.

Opublikowano
Witam!

Z tego co się orientuje, to są 2 możliwości.

Albo zamienić pamięci (są 2).

Albo naprawić wyświetlacz w starych zegarach.

Pozdro.

Wiesz moze w ktorym dokladnie miejscu sie one znajduja??

Opublikowano

Witam!

Jedna jest zamontowana od strony LED'ów lekko w lewo od środka (8pin smd) i ma oznaczenie 93S66W6.

No z drugą jest problem. Znajomy elektronik twierdzi, ze jest to ELMOS 10019A (zamontowana od strony wtyczek po prawej stronie koło przekaźnika). Ja twierdzę, że pamięć posiadają 2 mikrokontrolery INFINEON 51C806 zamontowane u góry od strony wtyczek.

Pozdro.

Opublikowano
Czyli nie wiadomo gdzie dokladnie sie one znajduja. Najbardizej rozsmiesza mnie fakt ze za STANDHEIZUNG odpowiada licznik, tam wszystko jest odpowiedzialne za sterowanie, a nie jakies kable i podlaczanie nie wiadomo czego, po podlaczeniu wlasnie tego licznika od wersji z automatyczna skrzynia, webasto dzialalo wysmienicie, po podlaczeniu tego oryginalnego licznika opcja znikla. Przed zakupem licznika wydawalo mi sie ze numery VIN i dane dotyczace silnika, wersji itd. sa zawarte w jakims module, ktory znajduje sie pod konsola, a tu ZONK, one wszystkie sa zapisane w liczniku. Zdziwilo mnie to bardzo. Wlaczylem testy, i rzeczywiscie w 1 tescie byl inny numer VIN niz mojego auta. Sprawdzalem rowniez dane komputera ( spalanie , zasieg )pomiedzy tymi 2 licznikami. W moim oryginalnym komputer pokazywal roznice w RANGE ( zasieg ) 26 km, pewnie spalanie rowniez sie zmienilo , bo automatyki wiecej pala. Ogolnie nie wiem na co sie zdecydowac, bo wyswietlacz komunikatow calkowcie prawie zanikl, zakupilem juz licznik sprawny, i nie wiem jakie bylyby koszta przeprograowania jego, jabym wiedzial ze takie beda cyrki z tym licznikiem wyslalbym licznik do tego speca z KOSZALINA, ktory niejeden licznik doprowadzil do stanu w jakim powinien byc.
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Dales sobie rade z tymi licznikami?? Jesli nie moge pomóc ...

Tak , licznik mi przeprogramowal spec , dane samochodu zgadzaja sie, komunikatu juz nie ma. Odblokowal mi przy tym funkcje webasta- STANDHEIZUNG