Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A może to przez upał?

Ja mam wrażenie, że jak jest ponad 30 stopni (wczoraj w Warszawie termometr w aucie pokazał 38,5) to mój TDS wyraźnie słabnie, zwłaszcza przy jeździe miejskiej, ledwo się zbiera na światłach.

W zasadzie jest to nawet uzasadnione fizyką - jak jest gorąco, to powietrze jest znacznie rzadsze i na dodatek jest słabiej chłodzone bo intercooler mniej wydajnie działa.

W efekcie silnik dostaje mało powietrza i dostaje zadyszki - moc się wyraźnie zmniejsza.

Może zrób próbę jak się ochłodzi o 20 stopni?

E61 530d '04 (2015-?), E34 525TDS touring '95 (2006-2016), E30 325i '89 (1996-2006)
  • Odpowiedzi 116
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

też to zauważam jak jest duży upał(jak dziś 17.07.07), upały chyba nie służą tds'om

turbina w upały ma dużo mniejsze ciśnienie doładowania- i coś w tym chyba jest, poza tym klima włączona też wigoru nie dodaje raczej

Opublikowano
Gdy kupiłem swoją e39 tds prędkość wynosiła 165-170km\h.Żaden warsztat nie wiedział co jest.Podłączenie pod komputer też nic nie wykazało.Pojechałem do servisu i po dwóch dniach zabawy z silnikiem doszli że padł przepływomierz.Efekt :na trasie prędkość teraz maks. 220km/h manual
Opublikowano
Maksymalna prędkośc jaką osiągnąłem w kilku próbach oscylowała pomiędzy 165-170km/h. (Nadmienić pragnę odrazu i uspokoić, że nacodzień nie przekraczam 120, bo i po co?). Czy wasze też tylko tyle maksymalnie "idą"? Czy to coś nie zamało? Jeśli możecie, to wypowiedzcie się....

No to bardzo mało. Kiedyś jechaliśmy przez Niemcy całą rodziną (4 osoby + bagaż) i ojciec wyciągnął 180 km/h bezproblemów i to była Renia Laguna 1,9dti, która nie miała nawet 100 KM! Tak więc posprawdzaj.

ps. to było oczywiście na autostradzie

Opublikowano
Chyba racja z tymi temperaturami , klima wisco wyje ruszam z pod świateł jak żółw . Pasowałoby zamątować sobie jakiś dyskretny manometr i obserwować jaka jest wydajność turbiny .
Wczoraj , dzisiaj , jutro BMW
Opublikowano
230/235 km/h na oponach 215/65 16' wyliczona średnica 685.9mm co przy oryginalnych 225/60 15' 651mm (5.09% różnica prędkości) daje jakies 242/247 km/h
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

ja swoją E34 525 TDS TOURING , 3 osoby na pokładzie, droga nie za ciekawa bo trasa Lublin- Wawa ale 205 km/h na liczniku było i jeszcze nabierał prędkości ale strach w oczach bo musiałem na trzeciego wyprzedzać :twisted:

Poleciałem tak raz kilka dni po zakupie, żeby sprawdzić ile poleci a teraz 100 na trasie to max. Szkoda mi moje oczko w głowie męczyć :D W końcu to diesel więc ma być oszczędnie :8)

Pozdrawiam

Opublikowano
Witajcie fachmani!

Prozaiczne pytanie...choć może sie narażę, ile maksymalnie jechaliście swoją beemką?

dodam, że interesują mnie dane dotyczące tylko 2,5TDS i najlepiej touring.

A dlaczego pytam....?

Otóż niedawno jechałem drogą A2 do Poznania, i pomyślałem sobie...przycisne, zobaczę co to pójdzie. Maksymalna prędkośc jaką osiągnąłem w kilku próbach oscylowała pomiędzy 165-170km/h. (Nadmienić pragnę odrazu i uspokoić, że nacodzień nie przekraczam 120, bo i po co?). Czy wasze też tylko tyle maksymalnie "idą"? Czy to coś nie zamało? Jeśli możecie, to wypowiedzcie się....

16o - totroszku za mało chyba że na czwórce :naughty: :twisted2: , bo na piątce to około 200 trochę górki ... :twisted2: szkoda silnika tak żyłować -

www.trofea-sport.pl
Opublikowano

no ja swoja woziare nie poganiałem do końca. nie było okazji sie tak spieszyć ale do 170 ciągnie bardzo dynamicznie.

Wiec u ciebie Wojciech35 musi być coś nie tak, moje byłe td w automacie

pokazywało (licznikowe) 190 a z lekkich górek 200 równiutkie

A jak bedzie okazja chciałbym go do 200 podgonić jak da rade to bede spokojny a dalej (jak bedzie mógl) nie zamierzam go próbować - wyrosłem z v-maxów mam 14 letnią furkę !

Ale uwielbiam jazdę z prędkością 140 i staram sie ją utrzymywać bo w bmw po prostu tego nie czuć - a tds ma jeszcze jeden talent odjazdy z 80-100 i w góre przy wyprzedzaniach mmmmmmmmm.....

(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano

dawajcie ile fabryka......

a potem pisza ze ktos zginal lub mam problem z tdsem. ja do 180 galancie przyspiesza ( wiem ze sie smieja teraz wlasciciele 540) potem ma jakby lekko pod gorke. sam jechalem rowne 200 ale szkoda bylo mi auta ale dalby wiecej wyciagnac ale i strach niech walnie opona lub ktos wyjedzie. mam taki przyklad mam drugi samochod nissana primere ze 140konnym silnikiem i kiedys jechalem 180km/h i za 5 minut przy 40-50km/h pekla opona ale auto troche mocno sciagnelo w prawo ale bez zadnego problemu bylo. pomyslcie sobie....

PRANIE TAPICEREK SAMOCHODOWYCH 0 504 256 487
Opublikowano
witam ja swoim 2,5tds na auotbanie leciałem 230km fakt mam pod maska chipa i zmieniony komputer 178kw. ale idzie jak przecinak na codzien standardowo 100km styknie oponki 245/60/15 tył 215/60/15 przód dobrze trzyma sie drogi. pozdrawiam
Opublikowano

Nie wiem jak E34 ale 3 E46 2.0 Diesel pieknie lata , cos szwagier mowil ze 240km/h :D sry za off top

Łooooooooo Panie toż to rajdówka :P:P:P

A tak na serio to poradź szwagrowi żeby wzrok u okulisty przebadał - może w przyszłości uniknąć kłopotów.

Pozdrawiam serdecznie

Opublikowano
Manual 525 tds touring sam na A2 211km/h , do 200 jeszcze sie zwawo zbieral, ale od 200 do 211 to juz bylo ciezko, dluzej nie probowalem, moze jeszcze cos bym z niego wycisnal ..... a pozatym to czesto zapakowany w 5 osob jechalem 180 i nie bylo problemow.
Opublikowano

dobry tds 220km/h robi jak nic!

ps.Moj ojciec w latach 90-tych exploatowal 525 td zielony metalic,bardzo mile wspomnienia.Bez awaryjny przez 150 tys/km-opony, plyny i ropa!

210km/h z wiatrem na prostej z tendencja spadkowa w kierunku jazdy.

Ile pali?Dwie radialki tygodniowo.
Opublikowano
jak idzie ponad 200km/h to jest gites! Silnik silnikowi nie równy co wcale nie oznacza że zarznięty. Osprzęt tak samo nie każdy jednakowy w końcu paliwem przecież też się ma. pozdrawiam
Opublikowano
znam przypadek służbowym sharanem tdi 130ps (salon polska z 40tys miał wtedy) wszędzie w okolicy zawsze tankowany z ćwiartki do pełna prędkość maksymalna 180 - powstała stacja paliw przy tesco pod nazwa tesco zatankowany w niej pokazywał 200!! przypadek - nie ponownie shell 180 później tesco 200 - mój 2.4 td tez reagował tak samo na to paliwo tylko w innych rozbieżnościach
(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano
moja 525 tds automat na niemieckim paliwku opony 225 15 pokazuje 220 ale podejzewam ze w rzeczywistosci to 210 pozdrawiam.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

ja powiem tak rok 92 felgi 17 tyl 245/45 przod 235/35 manual.

po wymianie silnika :) przez poprzedniego wlasciciela, mysle ze 240 zadowalajacy wynik jak na dieselka, szkoda mi go trosze bylo ale korcilo mnie sprawdzic na co go stac. na codzen do 140

Opublikowano

ja powiem tak rok 92 felgi 17 tyl 245/45 przod 235/35 manual.

po wymianie silnika :) przez poprzedniego wlasciciela, mysle ze 240 zadowalajacy wynik jak na dieselka, szkoda mi go trosze bylo ale korcilo mnie sprawdzic na co go stac. na codzen do 140