Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zadaje to pytanie poniewaz przez ostatnie kilka miesiecy uciazliwe robi sie mijanie kierowcow ze zle ustwionymi swiatlami. Czy Policja za to karze ? Zawsze jak wracam z pracy to dostaje na glowe. Jest wieczor, zmieniam swiatla na krotkie jak widze auto z naprzeciwka i nikt mi nie mruga, wiem, ze siwatla mam ok, bo sprawdzam je zawsze. Ale niestety inni kierowcy tego nie robia, maja auta po wypadkach i zle ustawione swiatla. Nawet czasami jedzie ktos zupelnie nowym autem tak niej wiecej 2,3 letnim i tez tak ma. Tak to jest, ludzie nie dbaja o innych i nie ustawiaja swiatel. Czy wy sie tez z tym czesto spotykacie ? Bo ja codziennie wieczorem. Czekam na opinie.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
niekktorzy nie zwracaja uwage na to . mojej kolezance w seicento lampy swieca pare metrow przed autem ale jej to nie przeszkadza , inni zas swiecą po niebie . coz nic nie poradzimy na to

Everyday I’m hustlin'

http://i53.tinypic.com/28tfl1c.jpg

Opublikowano
co do pytania z tematu---to jest to 1 z punktów przeglądu-sprawdzenie świateł i jeśli potrzeba skorygowanie ustawień
Opublikowano

tak tylko nowe auta podzwonie nie koniecznie trafiaja na przeglad niby jest to teraz wymagane jak szkoda przekroczy 2500zl ale ile jest takich co daja papiery od auta i pare zl wiecej i maja przeglad z glowy

niestety policja nie patrzy na stan techniczny aut na naszych drogach

policja potrafi tylko lapac za predkosc i z kazdego robic wielkiego pirata

w glowe zachodze dlaczego sie tak dzieje chca wlaczyc o bezpieczenstwo na drogach to nie powinni sie w pierwszej kolejnosci wziasc za stan techniczny aut

Opublikowano
Dokladnie tak jak piszesz. Tylko karaja za predkosc, nigdy nie sprawdzaja swiatel czy nie oslepiaja a jest to bardzo irytujace. Ja jestem strasznie zmeczony jezdzac po naszym kraju, dziury, bezmyslni kierowcy i oplakany stan aut.

Opublikowano

heh, jak nie karza to zle, a jak kogos ukarza za za glosny wydech, zaciemnione swiatla czy czarne szyby to tez podnosi sie krzyk ze nie maja co robic... mandat za predkosc tez zle... zla ta nasza policja... a wsrod kierowcow niestety jest tyle samo osob co wkurzaja ludzie jezdzacy na krzywych swiatlach i halogenach, co ci majace cala reszte gleboko w odbycie, bo im tak wygodnie...

co do swiatel, to mojej mamie w serwisie zrobili swiatla ze swiecily dziwnie krzywo i oslepialy.. pojechala szybko na przeglad zeby jej sprawdzili, costam ruszyli i powiedzieli ze ok... ale caly czas swiecilo krzywo... co sie okazalo? zarowki byly zalozone do gory nogami i w ten sposob wyjechala z serwisu i przeszla przeglad...

Opublikowano
Oślepianie innych użytkowników drogi, to nie tylko źle ustawione światła, ale przedewszystkim brudne klosze reflektorów (wykluczając oryginalne xenony). Czasami jest tak, że ustawisz światła na przeglądzie, a po wymianie żarówki już świecą trochę inaczej. Drugi przypadek, to wpadnięcie w dużą dziurę (a tych nie barkuję na polskich drogach), która potrafi zakończyć się przestawieniem zwierciadła reflektora (i nie tylko, bo przy okazji felgi trzeba prostować :zlosc: ). Tak jak widać, problem nie jest taki prosty i wina raczej nie leży tu po stronie policji. Bo jakby za to zaczęli zabierać dowody rejestracyjne, to byśmy mieli małe Kongo.
Opublikowano
No ok, fakt, ze za predkosc ,musza karac i sie nie dziwie, ale przy okazji czasami mogliby nawet zwrocic uwage na to czy samochod ma dobrze ustawione swiatla i powiedziec kierowcy, ze ma ustawic przy njablizszej okazji. Bo czasami ludzie nie wiedza, ze oslepiaja.

Opublikowano
co do pytania z tematu---to jest to 1 z punktów przeglądu-sprawdzenie świateł i jeśli potrzeba skorygowanie ustawień

Zgadza się -sprawdzenie świateł to jedna z czynności przy okresowym badaniu technicznym, aczkolwiek skorygowanie już nie - w myśl prawa powinno się pobrać dodatkową opłatę 14 zł. Diagnosta nie może wykonywać żadnych regulacji przy badaniu technicznym. Ale to wszystko zależy od człowieka - też uważam,że powinno się korygować

Opublikowano
Ja przed okresem zimowym zawsze jestem w punkcie kontroli pojazdów i proszę o sprawdzenie i ewentualnie wyregulowanie świateł. To tylko 10 zł a komfort niesamowity. Niestety większa część naszego społeczeństwa ma to gdzieś i tak jak piszecie jeździ ze światłami świecącymi we wszystkich możliwych kierunkach lub też bez.

http://img155.imageshack.us/img155/5220/bkptouring350x100avatarzt8.gif

http://images.spritmonitor.de/239085_5.png

Opublikowano

:?: czy nie może to nie wiem tak na 100%

bo jak 2 lata temu byłem na przeglądzie to diagnosta regulował lampy

dostałem rachunek za badanie techniczne,a na nim było:

1.badanie podstawowe

2.dodatkowe inst.LPG

3.regulacja reflektorów

Opublikowano

MarcinPioneer

mi to i tak obojętne bo zapłacić i tak trzeba,a te moje punkty to były jako odnośnia do postu krzys_lason,

w którym pisał,że diagnosta niby nic robić/ustawiać przy przeglądzie nie może :?: :doh:

a na rachunku sam umieszcza ceną za reg.lamp :mrgreen: (a nie bierze do kieszeni po cichaczu),więc jednak chyba może

Opublikowano
automatyczna regulacja świateł to nie to samo co ustawienie świateł przy przeglądzie - przecież nie masz automatycznej regulacji każdego reflektora oddzielnie
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Jeszcze się nie zdarzyło, żeby na przeglądzie diagnosta nie podregulował mi świateł i wziął za to jakieś pieniądze... zawsze reguluje i płacę tylko stawkę za przegląd.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
czesc mam pytanko kupilem alto za granica amam papiery namnie ahcialbym je zarejestrowac nakogos inego dalo byto rade bez zmiany umowy itp.
Opublikowano
:?: czy nie może to nie wiem tak na 100%

bo jak 2 lata temu byłem na przeglądzie to diagnosta regulował lampy

dostałem rachunek za badanie techniczne,a na nim było:

1.badanie podstawowe

2.dodatkowe inst.LPG

3.regulacja reflektorów

Wszystko się zgadza... Nie może (wg prawa) przy padaniu okresowym (podstawowym) - i podejrzewam,że w pkt. 3 widniała opłata 14 zł (badanie dodatkowe wg. dziennika ustaw). Ale to wszytko zależy od firmy i od podejścia - zajrzyj do nas - wyreguluję Ci światła bezpłatnie

Opublikowano

Na stronie www.patronat.pl znajduje się tabela opłat za badania techniczne z wykazem czynności (http://www.patronat.pl/Cennik_badan/pdf/Cennik%20badan%20technicznych%20pojazdow%20wraz%20z%20interpretacja_2005.08.22.pdf)

Przy każdym badaniu technicznym (w wykazie czynności) występuje pozycja sprawdzenie świateł - chodzi tutaj o sprawdzenie ustawienia i natężenia świateł drogowych i mijania itd. Wg tego (wg prawa) bardzo upierdliwy diagnosta mogłby nawet nie dopuścić pojazdu do ruchu i skierować na ponownie badanie po ustawieniu...

Ja tylko pisałem jakie jest prawo, a nie jak powinno się do niego podchodzić - sam mam uprawnienia

Opublikowano
znow pretensje do policji,a jak podczas kontroli drogowej policjant ma sprawdzic ze w samochodzie sa zle ustawione swiatła??od tego jest diagnosta ,ktory ma do tego urzadzenie.

...kwintesencja piękna i harmonia ksztaltów E36..:)

http://tygra85.w.interia.pl/szablon_obrazki/okopt.JPG

Opublikowano

Ok, ale oby regulowali znający się na tym,,,na kządym przeglądzie mi to sprawdzali,,w Astrze były git, nie ma reg elektrycznej, ale było super, świeciły prawidłowo i nikt mi ni migał, ,,,linia, iwsyztko było ok, jak wyregulowali na przeglądzie (nie dociekałem skąd mają urzadzenie pomiarowe) to sie nie dało jeździć, ,świeciły gdzie chciały a już na pewno to co tam sie z przodu działo nie nazwałbym świeceniem ,,,więc,, kredka, drzwi garażu, podjechał drugim autem strzeliłem linię świateł, podjechałem astrą, ustawiłem sam, musiałem je podnieśc,, i jest git, ,, na szczęście w bmw mam tak zapieczone śróbki regulacyjne że nie dali rady na przeglądzie ich ruszyć!!!!!!!!! CUD !!! Czy wrodzony upór buni do zmian ??? hehe pozdrawiam, oby więcej takich uparciuchów,,,

PS. Osobiście to bym wsyztkich z ksenonami,,,, :nienie:

Teraz to ja mam radość z jazdy :)