Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci_dnia/news/fiat-jak-porsche,862865?source=rss

Brytyjskie niezależne stowarzyszenie specjalistów ubezpieczeniowych - Warrany Direct - opublikowało najnowszy ranking niezawodności pojazdów.

1. Mazda (8,04%)

2. Honda (8,90%)

3. Toyota (15,78%)

4. Mitsubishi (17,04%)

5. Kia (17,39%)

6. Subaru (18,46%)

7. Nissan (18,86%)

8. Lexus (20,05%)

9. Mini (21,90%)

10. Citroen (25,98%)

11. Daewoo (26,30%)

12. Hyundai (26,36%)

13. Peugeot (26,59%)

14. Ford (26,76%)

15. Suzuki (27,20%)

16. Porsche (27,48%)

17. Fiat (28,49%)

18. BMW (28,64%)

19. Vauxhall (28,77%)

20. Mercedes (29,90%)

21. Rover (30,12%)

22. Volvo (31,28%)

23. Volksvagen (31,44%)

24. Jaguar (32,05%)

25. Skoda (32,12%)

26. Chrysler (34,90%)

27. Audi (36,74%)

28. Seat (36,87%)

29. Renault (36,87%)

30. Alfa Romeo (39,13%)

31. Saab (41,59%)

32. Land Rover (44,21%)

33. Jeep (46,36%)

Opublikowano

takie testy to dla mnie pomylka ... daewo tez wyprzedzilo BMW

Ktoś kto przeprowadzal ten spis to chyba zażył czegos bardzo odużającego

Opublikowano

wszystko jest zależne od statystyków. mogli przyjąć ogólną liczbe sprzedanych aut, wiadomo że fiat i dewo sprzedaje ilościowo więcej, policzyli to sobie i wyszło że bemka jest bardziej awaryja. nie znamy próby, metody badania więc nie ma co przeżywać.

ps wyniki sondażów są częściej zależne od tego kto je zlecił niż od realiów. patrz wybory w polsce :roll2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ja sie przesiadam na fiata pande :twisted:

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Ja najbardziej jestem zaskoczony tak wysoką pozycją aut marki KIA :mrgreen: najwidoczniej nie jest to taki shit jak wszyscy twierdzą :lol:

Patrząc na tą klasyfikację chyba nie za bardzo należy sobie ją brac do serca bo nie napisano jakie roczniki brano pod uwagę, jest tylko zapis że 3-9 lat. Takie MINI ledwo kilka lat jest produkowane więc egzemplarzy mniej i auta stosunkowo młode ;)

takie testy to dla mnie pomylka ... daewo tez wyprzedzilo BMW

Ktoś kto przeprowadzal ten spis to chyba zażył czegos bardzo odużającego

A tutaj to nie jestem zdziwiony, u mnie w firmie sporo tego jeździ ( daewoo znaczy się ) i naprawde jedne z najbardziej niezawodnych aut pomimo swojej brzydoty :mrgreen:

Opublikowano

Inna sprawa, że do niezawodności z lat '90 bardzo im daleko. Totalne parcie na full elektronikę w samochodach powoduje ich ogromną awaryjność. Najlepszym przykładem jest Renault. Jak rozmawiam z miłośnikami MB to też wszyscy tęsknią za niezawodnością W123/124. BMW się niczym nie wyróżnia. Totalna masówka, obniżanie kosztów, dużo bajerów - jak wszyscy...

Mam dobrego kumpla, który od lat jeździ tylko Lexami i to jest chyba ostatnia firma, która dba o jakość. Ceny części bardzo wysokie ale niezawodność ogromna.

"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano

jakby tak słuchać tych wszystkich specjalistów co to testy przeprowadzają to by sie z samochodu przesiadł na furmankę z koniem.

Kiedyś ogladałem na TVN Turbo taki program (nie wiem czy kojarzycie ale napewno - w takim studio 2 kolesi gada i testuja auta a na koniec przejzdzaja tor i zapisuja na tablicy wynikow jaki czas - w studio) i akurat testowali najnwsze E60 MPower to z 505 konnym silinikiem o ile dobrze pamietam i jak słyszałem te głupie komentarze tego goscia (zanim jeszcze przelaczyl na tryb sport - a bez tego trybu to ma z 300 koni) ze jakis taki mulasty, niedopracowany, wyje twardy srardy itp to az sie czlowiekowi noz w kieszeni otwiera....

No ale coz takim ludzia placa pieniadze za takie durne porowniania i testy..

Opublikowano
jesli mowisz o top gear to po pierwsze 3 kolesi, po drugie program jest prowadzony z przymruzeniem oka i tendencyjnosc jest formula programu, a po trzecie zanim wlaczyl przycisk power to narzekal glownie na gadajaca nawigacje i obsmiewal pierdoly a po wlaczeniu uznal samochod za genialny i stwierdzil ze kazda M5 to cudo wiec o co kaman.
Opublikowano

w temacie tego programu "top gear" to sie akurat nie ma co podniecac - jeremy i jego koledzy prezentuja typowy brytyjski humor, nie dla kazdego do przyjecia.

chlopaki maja fiola na punkcie rodzimej motoryzacji. i co z tego? taka dobra a ile w polsce jezdzi jaguarow, aston marinow i innych brytyjskich aut? to akurat zaden wyznacznik. mam ytaki rynek jaki mamy. szanujemy starsze i mlodsze raczej niemieckie auta i to jest ok.

rozumiem ze facetowi ciezko bylo przyznac ze e60 m5 jest rewelacja - dodal do tego troche wlasnych uszczypliwych komentarzy - za to mu placa. i co z tego? nic. gdyby mnie bylo stac to kupilbym to auto z mety. jakos malo mnie obchodza cudze opinie. nie zniechecil mnie ani nie przekonal. najwazniejsze to jest miec wlasne zdanie.

a takie programy sa potrzebne - chociazby po to zeby poogladac sobie nasze ulubione autka :)

Opublikowano
uhm, niektorzy chyba nie czaja ze to program pol-satyryczny.. jest duza dawka wiedzy i realnych rzetelnych informacji, ale sa przeplatane zartobliwymi i bezsensownymi uwagami bo taka jest formula programu (vide ze w nowej 6 nie ma uchwytu na napoj :) kogo to obchodzi jak kupuje sportowy samochod za kilkaset kafli).. polecam poczytac ksiazki clarksona, np zaczac od 'swiat wg clarksona' - uwagi odnosnie roznych elementow otoczenia sa w podobnym stylu i osobiscie plakalem ze smiechu, a nieraz w swoich publikacjach zachwalal produkty bmw, np jak opisywal wrazenia ze startu concorde'm powiedzial ze nie czul wcale lepszego kopa niz w m3, oraz ze bmw zachowalo dusze RR, mimo ze ta firma juz z brytania nie ma nic wspolnego, itd. bylo tego wiecej... wystarczy podchodzic z rezerwa i rozrozniac zarty od realnej oceny i jest ok :) bo facet ma naprawde olbrzymia wiedze i fajnie ja sprzedaje miedzy uszczypliwym poczuciem humoru..
Opublikowano
lexus to toyota, a toyoty sa niezawodne i kroluja w rankingach tez od dawna... za to jest marka bez tradycji i pierwotnej wizji... cos za cos

A BMW ma wizję??? Hehehe chyba z przeszłości. Kiedyś robili ładne i dobre samochody. Teraz to kiepski jakościowo i paskudny szmelc. Przejechałem się ostatnio X3. Wrażenie jest żenujące. Badziew i tyle. Jeżeli ktoś mi organoleptycznie pokarze wyższość dowolnego modelu BMW nad Audi lub Lexem tej samej klasy to stawiam dużą flaszkę.

Zawsze byłem fanem dobrych samocodów (nie tylko BMW). Teraz jestem PEWNY, że następny nie będzie tej firmy.

"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano
Jeżeli ktoś mi organoleptycznie pokarze wyższość dowolnego modelu BMW nad Audi lub Lexem tej samej klasy to stawiam dużą flaszkę.

bmw 3, audi a4, lex is - bmw ma rwd, reszta fwd, moze byc? najchetniej whiskey tak z 12letnia, ale w sumie zadna flaszka nie pogardze, chcesz adres?

Opublikowano
Teraz to kiepski jakościowo i paskudny szmelc. Przejechałem się ostatnio X3. Wrażenie jest żenujące. Badziew i tyle. Jeżeli ktoś mi organoleptycznie pokarze wyższość dowolnego modelu BMW nad Audi lub Lexem tej samej klasy to stawiam dużą flaszkę.

Zawsze byłem fanem dobrych samocodów (nie tylko BMW). Teraz jestem PEWNY, że następny nie będzie tej firmy.

Jeśli już to pokaże. Często używasz abstrakcyjnego słownictwa, a popełniasz błędy rodem z podstawówki. Zapewne na tym forum każdy swoje zdanie na temat BMW ma i nikomu nie zależy, abyś stawiał dużą flaszkę (kolegom z osiedla pewnie nie tylko flaszkę stawiasz... no piwo jeszcze :twisted2:) w zamian za "organoleptyczne pokazanie".

Tyle razy o tym wspominasz, że BMW to tandeta, szmelc itp. Może w końcu odczepisz się od tej marki ? O swojej kobiecie/żonie też tak mówisz, a nadal z nią jesteś ? Wiesz, bo jeżeli ma się do czegoś wstręt, to powinno się tego unikać. Chyba, że jesteś sado-maso, to wtedy rozumiem.

Odnośnie awaryjności Fiata, to psują się nawet od stania.

Opublikowano

Ale coś jednak w tych statystykach widać. Nie mamy bezawaryjnych aut.

Statystyki dotyczące BMW powstały na podstawie NOWYCH modeli.

Nikt tam nie brał pod uwagę E36 czy E30 bo zdaniem brytyjczyków to są auta stare.

A owe nowe chyba nie są zbyt licznie reprezentowane na tym forum :) ?

Wszystkie marki z wyższej półki mają problem z kosztami. Redukcja kosztów produkcji

jest obowiązkowa żeby poprawić nastroje akcjonariuszy a użytkownicy pojazdów są

niestety na drugim miejscu.No a redukcja kosztów MUSI pociągnąć ze sobą redukcję

trwałości. W przeciągu paru lat nastąpi opamiętanie, albo zaczniemy dostawać auta

na 3 lata od wszystkich producentów (żebyśmy częściej kupowali nowe)....

Zwróćcie uwagę na pozycję mercedesa. A podobno to takie dobre auto. Gadałem z kolesiem

z ich stacji serwisowej i mówi że blachy robione w chinach są gorsze niż w starych

oplach. A Audi na szarym końcu? Co mnie tak naprawdę dziwi, to awaryjność pojazdów ze

szwecji i okolic. Skąd tak niska pozycja Saaba i Volvo? Czy to nie GM ich przejęło?

Saab w każdym razie na pewno jest na podłodze z vectry...

Opublikowano
BMW jakie jest kazdy widzi. Ale co mnie straszliwie zaskoczylo to to ze tak swietnie wypadl np.Citroen. Ciekawe kto przeprowadzal ten test i jakie byly kryteria przydzialu punktow?
Dobre auto nie jest zle...
Opublikowano

anglicy napewno francuzom prezentu nie dali :)

Ciekawe kto przeprowadzal ten test i jakie byly kryteria przydzialu punktow?

pani jadzia.

czy ktos w ogole przeczytal co tam jest napisane?

Firma Warranty Direct oferuje możliwość wykupienia specjalnego, pogwarancyjnego, pakietu assistance. Ranking powstał na podstawie usterek zgłoszonych przez użytkowników.
Opublikowano
bmw 3, audi a4, lex is - bmw ma rwd, reszta fwd, moze byc? najchetniej whiskey tak z 12letnia, ale w sumie zadna flaszka nie pogardze, chcesz adres?

1. Wygląd BMW 3 jest nie do przyjęcia.

2. Audi ma w opcji prawdziwe 4X4 a nie "takie coś" co proponuje BMW

3. Lex ma RWD

Za mało się wykazałeś na dobrą butelkę :P

Opublikowano

1. Wygląd BMW 3 jest nie do przyjęcia.

2. Audi ma w opcji prawdziwe 4X4 a nie "takie coś" co proponuje BMW

3. Lex ma RWD

Za mało się wykazałeś na dobrą butelkę :P

is fakt, pokielbasilo mi sie. ale nie kazde a4 jest quattro, a jak nie ma quattro to jest fwd. i nie mowimy o wygladzie co sie podoba zenkowi a co mietkowi.

zreszta, zrobili ranking i tak wypadlo bmw jak widac sie psuja te nowe, ja tam i tak czekam jak ADAC opublikuje swieze wyniki

Opublikowano

Jak dla mnie fakt że Audi Mercedes i BMW są na dużo gorszej pozycji niż Daewoo w tym ankingu świadczą że ten raknking jest chu** warty.

Albo ktoś miał interes w takim rankingu..

http://www.toya.net.pl/~yeahman/00/bmw4.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ten raknking jest chu** warty.

Regulamin forum:
4. Na forum nie przeklinaj - wyrażaj się z kulturą oraz zgodnie z ogólnie przyjętymi normami dobrego wychowania. W ten sposób walczysz ze stereotypem kierowcy BMW jaki panuje w naszym kraju. "Wykropkowanie" przekleństwa jest również przekleństwem. Każdy z nas ma jakieś poglądy, staramy się szanować Twoje więc Ty nasze też uszanuj... 

Moderator
Opublikowano

Panowie, nie wszytsko jest takie proste jak sądzicie....

Po pierwsze Polska Czechy Słowacja należą do krajów w których producenci aut którzy umiejscowili tu swoje fabryki odnotowują najlepsze wyniki jakościowe.

Tak !

Fiat w Bielsku czy Tychach, dawno przegonił o lata fabryki włoskie w sesnie jakości.

Chodzi tu o kulturę montażu, myślenie przy przykręcaniu śruby - można na rympał do oporu, a można z wyczuciem nie naciągając wytrzymałości materiału. Etc Etc.

To samo fabrykla Opla w Gliwicach.

To najlepsza jakościowo fabryka Opla na świecie.

Fabryka najnowszych diesli Toyoty w Wałbrzychu również jest prima sort.

Podobnie jest z Kia czy Deawoo, w Polsce i na Słowacji na przykład.

Niedawno był o tym artykuł , gdzieś w sieci, jak wygląda kwestia jakości w fabrykach samochodów.

I dane były ciekawe, bardzo.

Jeśli ktoś interesuje się kwestiami zarządzania i organizacji, to polecam takie słowo KAIZEN, z japońskiego.

Nieby nie wiadomo o co w tym chodzi, a przynosi to efekty, czego dowodem jest jakość japońskich aut.

Jeśli BMW nie pomyśli o jakichś krokach typu produkcja we wschodniej europie, to bedzie coraz gorzej.

A co do deawooo... mieliśmy w firmie pare Deuciaków, jak sie gadało o nich, jeździło to podle, miały ksywki "ponton".

Ale.... zero awarii przez 3 lata i ponad 200 tys przebiegu....

JAkieś wymiany, klocki, amorki etc. Ale nic wiecej.

Przykładowo nowe Meganki po 3 miesiacach miały niedziałające wycieraczki, cieknące chłodnice etc.

Opublikowano
Jeżeli ktoś mi organoleptycznie pokarze wyższość dowolnego modelu BMW nad Audi lub Lexem tej samej klasy to stawiam dużą flaszkę.

Stary, ale nie pisz takich rzeczy..., każdy lex ma napęd na tył.

pzd.