Skocz do zawartości

Falujące obroty

adamski

Rekomendowane odpowiedzi

czy podczes jazdy z wduszonym gazem są jakieś objawy np.szarpanie itp. ?

Witam.

Ja mam właśnie taki problem, ale nie zawsze, podczas jazdy na średnich obrotach potrafi szarpać jakby paliwo nie docierało, czasmi trwa to tak długo, że samochód sie zatrzymuje, bo na ma ciągu, mimo że gaz do dechy i póżniej nie można jej odpalić, a jak się odpali to szarpie i nie wchodzi na obroty. Czesami jest tak, że podczas jazdy trwa to tylko chwilę i dalej normalnie się jedzie. Może jest to wina zimy bo przez całe lato nie miałem tego problemu a rok temu sporadycznie też się to działo, ale żadziej. Narazie wymieniłem filtr paliwa. Może to wina paliwa z orlenu, bo gdy zatankowałem do pełna u nich to zaczęło mi się to dziać. Jak wyjeżdzę to paliwo to zatankuję gdzie indziej i może bedzie po problemie.

cześć,

w/g mnie twój problem tkwi w sondzie lambdzie,

lub w kończącej żywot pompie paliwa.

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Co do mojego falowania obrotow komputer pokazal ze wszytsko dziala w jaknajlepszym porzadku( sonda, krokowy, przeplywka) a jednak opbroty wydaje mis ie za za niskie i czasem wyzej a czasem nizej. Jednak kompuetr powiedzial ze stan obrotow jest w stani eidealnym dla norm dla mojego silnika( +,- 10%) Facet powiedzial ze moj silnik moze nadawac sie jako wzorzec do zdejmowania parametrow dla innych takich samych silnikow.........wiec co jest grane?! ( pokasowali bledy i nic wiecej ni emogli powiedziec) ludzie gdzie serwisuje samochod juz mni ewpisali n atermin przebadania krok po kroku silnika za jedyne 300zł -straszni esie ucieszylem :duh: to mnie po prostu zrujnuje ( a juz zaplacilem 50zeta za podlaczenie do kompuetra zeby sie dowiedziec ze nie wiadomo co jest grane)zrobilem dzis trase 200 km i przegonilem moja bicz ( nie chodzi o plaze) po 180km/h ) i w sumi ena gazie i na Pb jest super, moze potrzebowal konkretnego przejarania albo moze sie namysli troszke i sie poprawilo troche-tyle ze na gazie potrafi mi zgasnac, chyba z powodu pedu powietrza)w miescie to nie bylo tak wyczuwalne.bede monitorowal sytuacje

Witka,

Obiecałem podzielić się informacją co własnie robię.

W piątek miałem auto u mechanika w Toruniu. Stwierdził błędy przepływomierza podczas falowania obrotów. Przypomnę, że wymieniłem go kilka dni wczesniej ale też na stary (nowy 1600zł w salonie). Wcześniej na diagnostyce w Bydgoszczy nic nie stwierdzili (niby uznany warsztat ale cóż :liar:) Teraz jestem na etapie szukania kolejnego. Jak znajdę i wymienie to dam znać. Najlepsze w tym wszystkim jest to że ów mechanik nie chciał wziąć ode mnie ani grosza (są jeszcze porządni ludzie w tym kraju). Pozdrawiam

Witam,

Mam to samo co koledzy..... e36 318i..

Jak odpalam to przez chwile jest ok ale jak dodam gazu zaczyna sie jazda:( obroty spadaj wciskam do dechy a ona swoje!

Raz mialem jazde i na srodku skrzyzowania zaczela mi wariowac i zgasl mi kurna silnik!

Bylem na kompie(50zl) koles mi powiedzial ze gaz zakloca prace sondy lamdy... od tej pory w sumie glowilem sie co jest nie tak z moim mechanikiem!

Wymienilem filtr paliwa.. troche pomoglo ale znowu robi swoje..

Lepsz motyw.. bylem u gazownikow:) spedzilem cale przed poludnie i nic nie zrobil!! lol powiedzial ze musze wgrac do kompa nowa jednostke sterujaca czy cos takiego :liar: Ogolenie podziekowalem chlopaka :)

Nagrzeje sie troche i jest w sumie ok( ale to mnie tak wpienia ze odechciewa mi sie jezdzic :cry: )

Po wysluchaniu niektorych rad umowie sie z mechanikiem zeby posprawdzac wlasnie silnik korkowy i ogolnie sprawdzic jeszcze kilka rzeczy.

Jezeli ma ktos jakies sugestie co mam sprawdzic co nie bylo wymieniane to prosze pisac!!

Dam znac czy dalem rade to przewalczyc :)

Pozdr

Witam. Miałem prawie te same objawy co Koledzy. Sprawdzałem wszystko po kolei (wyciagał ktoś krokowca w M50 ?) - Po umyciu przepływomierza już 2 miechy spoko. Operacja mycia odtłuszczania i suszenia trwała w porównaniu z poprzednimi zabiegami mgnienie oka.

No to chłopaki widzę, że nie tylko ja miałem ten problem ;)

Jeszcze kilka dni temu falowały mi obroty na ciepłym silniku, na paliwie i na gazie. Jak gdzieś jechałem i dojeżdżałem do skrzyżowania, wciskałem sprzęgło to silnik mi gasnął. Pojechałem do mechanika i pierwszą diagnozą było: silniczek krokowy do czyszczenia. No to oki. Wyczyścił, ale obroty dalej falowały i jak puszczałem nogę z gazu to oborty schodziły za nisko i gasnął. :shock:

Kolega podpowiedział mi, że to może być wina komputera. Kazał mi go zresetować czyli wypiąć klemy z akumulatora na kilkadziesiąt minut. Jak po tym zabiegu podłączyłem klemy i odpaliłem auto to jak ręką odjął :lol:

Piszę o tym, bo to może być jakaś rada dla tych, którym już nic nie pomogło i obroty dalej falują. Można to zrobić zanim zacznie się grzebać głębiej w czymś innym. Warto spróbować... no i chyba każdy laik potrafi odłączyć akumulator :mrgreen:

Pozdro

Bi Em DabylJu :P

No to chłopaki widzę, że nie tylko ja miałem ten problem ;)

Jeszcze kilka dni temu falowały mi obroty na ciepłym silniku, na paliwie i na gazie. Jak gdzieś jechałem i dojeżdżałem do skrzyżowania, wciskałem sprzęgło to silnik mi gasnął. Pojechałem do mechanika i pierwszą diagnozą było: silniczek krokowy do czyszczenia. No to oki. Wyczyścił, ale obroty dalej falowały i jak puszczałem nogę z gazu to oborty schodziły za nisko i gasnął. :shock:

Kolega podpowiedział mi, że to może być wina komputera. Kazał mi go zresetować czyli wypiąć klemy z akumulatora na kilkadziesiąt minut. Jak po tym zabiegu podłączyłem klemy i odpaliłem auto to jak ręką odjął :lol:

Piszę o tym, bo to może być jakaś rada dla tych, którym już nic nie pomogło i obroty dalej falują. Można to zrobić zanim zacznie się grzebać głębiej w czymś innym. Warto spróbować... no i chyba każdy laik potrafi odłączyć akumulator :mrgreen:

Pozdro

Wypielem klemy i...... jak narazie jest ok :D

Wczoraj chodzila jak marzenie :P

Ale i tak musze wymienic swiece i silniczek krokowy wyczyscic i kilka innych rzeczy.

Dzieki i polecam zresetowac kompa!(najpierw plusowa klema pozniej minus i tak samo z podlaczeniem!)

Pozdr

Kazał mi go zresetować czyli wypiąć klemy z akumulatora na kilkadziesiąt minut.

Sprecyzuje, kilkadziesiat czyt: ponad 60 :-)...

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=44383&start=15

BMW Repozytorium - poszukiwani ludzie do prowadzenia sajtu z hostingiem. => PW

--

Staram sie pomoc...

...reklamacje tylko za okazaniem paragonu z pieczatka :)

Sprecyzuje, kilkadziesiat czyt: ponad 60 :-)...

W moim przypadku wystarczyło 20 minut (z zegarkiem w ręku). Ale oczywiście lepiej odłączyć na dłużej - nic się nie stanie. Odłączyć i w międzyczasie umyć betę ;) przyjemne z pożytecznym.

Dodam jeszcze, że przed zresetowaniem komputera mechanik nie mógł się pod niego podpiąć żeby sprawdzić błędy (i on się nie domyślił żeby go zresetować tylko od razu krokowy do czyszczenia :| ).

Bi Em DabylJu :P

Witam,

Kompa zresetowalem(ponad godzinke) ale nie pomoglo wiec...

Wzielem sie za silniczek krokowy... wyczyscilem i... Betka chodzi jak marzenie :) Dostala jakiegos buta i tera musze uwazac jak wchodze w zakrety :lol: Jezdze juz 3dni i narazie z obrotami nie mialem problemow..

Oby tylko nie zapeszyc :mrgreen:

Dzieki All :!:

• 11 miesięcy temu...
Witam wszystkich.. mam problem z moja bunia i prosze o rade moze ktos wie co jej dolega:( niedawno wymienilem silnik 2,5l 24v 192km na nowy poniewaz w starym pekla glowica a nie chcialem sie bawic w spawanie, kupilem sam silnik w bdb stanie wyjety z samochodu sprowadzonego z austrii.. sprawdzalem go zanim go wyjeli i chodzil elegancko. Przelozylem bebechy z mojego silnika (bebechy w moim silniku byly ok) i wlozylem silnik. Odpalilem auto i okazalo sie ze silnik wariuje!! raz wysokie raz nisike i tak w kolko. Slyszalem ze moze tak byc jak sie odepnie wszystkie czujniki itp ze trzeba na nowo nauczyc komputer sterowania wtryskami ze trzyma sie go na gazie czy cos.. probowalem ale nic to nie daje poniewaz nawet na wiekszych obrotach trzymajac go na gazie obroty spadaja!! Czyscilem krokowy przepustnice i wszystko pokolei nawet szyby:) i nic!! Podejrzewam ze silnik lapie lewe powietrz ale skad?? Prosze o rade z gory dziekuje!!

Dzieki i polecam zresetowac kompa!(najpierw plusowa klema pozniej minus i tak samo z podlaczeniem!)

Pozdr

czemu wprowadzasz ludzi w blad :nienie: odlaczajac pierw - potem + ,podlaczajac + potem -

MY NAME IS, KRZYSIU JEZYNA ZE SZCZECINA :wink:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=60823 ZOBACZ TO!!

http://img261.imageshack.us/img261/6339/logorot125ee4.jpg

ja mam takie same objawy. byłem na kompie i niby sonda nie wyrabia, ale zrobiłem pewien eksperyment i wlałem do baku środek ulepszacz do paliwa czyszczacy wtryski pompe itp. i pomogło od tamtej pory falowanie i chwilowe zaniki obrotów przestało mnie dreczyc. i taki kilka razy wyjeżdziłem paliwo zatankowałem nie dodajac tego środka zaczynało sie znowu dziwaczenie po dodaniu srodka po chwili spokój nie to auto. także nie wiem czy to nie pompa czasami

ale ładowanie jest ok!nowy regulator napięcia!czy zamulony silnik(straszny mół podczas przyśpieszania)może być spowodowany wałkiem rozrządu + wszystkie jego inne częsci?bo mam już dość tego dławienia się samochodu:(ile kosztował by SWAP na M43?opłaca się taki bajer przeprowadzić?:)
(OO( )( )OO)