Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym wymienić świece żarowe i zastanawiam się nad firmą , które wybrać Beru . Bosch . Hella . NGK?

Czy wimienić wszystkie czy tylko te które nie działają?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Chciałbym wymienić świece żarowe i zastanawiam się nad firmą , które wybrać Beru . Bosch . Hella . NGK?

Czy wimienić wszystkie czy tylko te które nie działają?

ja wyminilem na beru, takie byly wsadzane w fabryce, u mnie nie palily 2 (wlasciwie to 1,5, bo jedna zazyla sie do polowy), po wymianie nie ma roznicy z paleniem, gdy silnik jest zimny, z tego co czytalem, te silniki pala nawet przy mrozach (moze nie syberyjskich) bez swiec

wymien wszystkie, jest troche roboty, aby sie do nich dostac, wiec bez sensu jest za niedlugi czas znowu wszysko rozbebeszac

pozdr

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
co ile się wymienia świece żarowe?? pytam po pierwszy raz mam diesla i nie miałem z tym styczności... Jaki koszt jest świec żarowych?? interesuje mnie NGK.
Opublikowano

świeca ngk ok.30 zł.

Wymienia się jak zaczynają się problemy z odpalaniem na zimnym silniku.

Co do tego że e-39 odpali bez świec, to wcale nie byłbym tego taki pewien.

Znaczy pewnie odpali ale po 3 minutach kręcenia.

Opublikowano

Witam.

Wyczytałem kiedyś na forum że po odpaleniu zimnego silnika świece dogrzewaja go jeszcze przez 3 min.Oczywiście gdy jest niska temperatura otoczenia.Czy to prawda????Pozdrawiam

Opublikowano
Witam.

Wyczytałem kiedyś na forum że po odpaleniu zimnego silnika świece dogrzewaja go jeszcze przez 3 min.Oczywiście gdy jest niska temperatura otoczenia.Czy to prawda????Pozdrawiam

Dogrzewają - oczywiście, ale chyba nie przez 3 minuty. W Silnikach starej konstrukcji grzały jakieś 15 do 20 sekund po odpaleniu. Tak samo ta ściema jak latem wsiadasz do TDSa przy temp. zewn +20oC i jak jest wystudzony silnik to niby pokazuje grzanie świec a sprawdzałem kontrolką i wcale nie podaje napięcia na świece, tylko zwiększa dawkę na pompie. Świece grzeją dopiero poniżej +8oC :)