Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hello .

chcialem spytac jak nalezy postepowac z klima w okresie zimowym .

Jest zimno wiec sie jej nie wlacza. Czy nie uzywana sie psuje ?

Jak nalezy ja prawidlowo eksploatowac ?

BArdzo prosze o odpowiedz chlopaki ;)

Everyday I’m hustlin'

http://i53.tinypic.com/28tfl1c.jpg

Opublikowano

ja tak raz na tydzien wlacze na jakies pare kilometrow . Auto kupilem 23 grudnia 2006 wiec niewiem czy w niemczech cos tam pryskali . Najlepiej podjechac i profilaktycznie siknąc co ??

ps. Auto mialo pelna inspekcje przed sprzedaza .

Everyday I’m hustlin'

http://i53.tinypic.com/28tfl1c.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale jak masz klimatronika to i tak jej nie załączysz w zime chyba ze jest powyżej +5 stopni.

no nie wiem, chyba, ze klima ma osobny czujnik temperatury od tego co wyswiela nam temp. na zewnatrz - cale lato mialem niesprawny czujnik (pokazywalo -40) a klima chodzila

nie wiem jak jest z tym wlaczaniem, w jednym zakladzie powiedzieli mi, ze jesli klima jest sprawna, to nie ma potrzeby wlaczania podczas zimy - nie upieram sie, ze tak jest, sygnalizuje tylko, ze taka informacje otrzymalem

odnosnie zagrzybienia po zimie, w razie nieuzywania, wydaje mi sie, ze tym bardziej moze sie zagrzybic, gdy bedziemy wlaczac, bo wlasnie od tego sie zagrzybia, tzn. od wilgoci w ukladzie

pozdr

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
dlatego w którejś gazecie pisali, że warto sobie albow garażu właczyć klimę albo na podziemnym parkingu, gdzie temp jest dodatnia :)

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
No właśnie ja ostatnio zrobiłem zonka :mad2: właczam klimę minus czter lód a sprężara nie chodzi :cry2: przejechałem ze 40 km sprawdzam jeszcze raz :modlitwa: bogu dzięki załącza. To prawda jak minus to nie włączy sie sprężarka

Freude am fahren

http://img481.imageshack.us/img481/483/img0050ek9.jpg

Opublikowano
albo mój sposób wyjąc poprostu pasek klinowy do klimy chyba ze ktoś ma delkiatne ręce i nie chce sie brudzić :wink: :wink:
Opublikowano
hmmm....a po co go wyjmowac bo nie za bardzo kumam - przeciez kolo pasowe od kompresora klimy jest na sprzegle i jak nie wlaczysz klimy to po prostu sie kreci na biezni nie powodujac ruchu samego kompresora.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano

Ja w ubiegłą zimę włączałem raz na 2 tygodnie klimę, żeby

"sprężarka się nie zatarła". Po kilku razach się nie włączała

już wcale. Jak przyszła wiosna klima dalej nie załączała się

i pojechałem do serwisu klimy. Okazało się że jest pusta. Nabili

ją, po tygodniu sprawdzili szczelność i było ok. Zero nieszczelności.

Cały sezon wiosna, lato i jesień klima działała bez zarzutu.

Tej zimy nie właczałem klimy bo się obawiałem że znów się zchrzani.

Ale jak było około 8st. to raz pomyślałem że właczę. Jakoś nie

chciała się włączyć, to odpuściłem. Nasępnego dnia wyjeżdżałem rano

z domu i po odpaleniu auta zobaczyłem że klima jest załączona

(auto parkuje w garażu temp. ok. 12st.). Więc sam już nie wiem

jak z tym właczaniem klimy zimą. Jest coś w instrukcji bmw że trzeba

ją włączać zimą? Czy tylko mechanicy tak gadają?

sie ma

Opublikowano
albo mój sposób wyjąc poprostu pasek klinowy do klimy chyba ze ktoś ma delkiatne ręce i nie chce sie brudzić :wink: :wink:

sorki stary ale bzdura :duh: bo szlag trafi kompresor

jak by BÓG preferował przedni napęd to byśmy chodzili na rękach ;)
Opublikowano
Czy klimatronik czy aircond.zawsze trzeba wlanczac na jakies 10-15 min,minimum raz w miesiacu,a jak nie zalancza bo mroz to szukac miejsca cieplejszego.Zima nie zima -lato i inne-wlanczac .Obieg gazu powoduje smarowanie wszystkich podzespolow i polaczen,inaczej spowoduje suchoty i nieszczelnosci ukladu i wycieku gazu.Kompresor tak szybko sie nie zaciera bo brak odpowiedniego cisnienia gazu w ukladzie NIGDY go nie zalonczy .I ZOPOMNIJCIE OJAKIS SPREYACH NA GRZYBKI.To tylko g...wno prawda-szkoda kasy i czasu.Mozna spryskac jak juz capi sciera,ale to tylko na krotko dziala.Pisze bo WIEM a nie slyszalem.Z klima mam dosyc duzo do czynienia i wiem kiedy moze ja szlag trafic.
te gusta conducir? BMW