Skocz do zawartości

Jakie amortyzatory do BMW e39 Touring ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. mam taka mala prosbe.szykuje samochod do sezonu juz wiosennego i robie zawieszenie pod felgi.chcialbym kupic jakies godne polecenia i w miare tanie amortyzatory tylnie do mojego autka.

BMW 520i Touring 1999r. poradzcie mi i dajcie jakies namiary na osoby u ktorcyh moge takie cos nabyc. mam jeszcze jedno pytanie dotyczace gwarancji amortyzatorow. Czy gwarancja obejmuje jesli zaloze te amortyzatory w nieautoryzowanym warsztacie, czy moge je zalozyc np.sam i nie utrace gwarancji....

Opublikowano

http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=DR11&mospid=47552&btnr=33_0523&hg=33&fg=45

Wymiana tylnich amortyzatorów w touringu jest banalna (kiedys zamiescilem fototostory na tym forum). Od spodu jest jedna sruba, chyba 19, od góry na tloczysku tez standardowa nakretka (jakis klucz oczkowy - wygiety). Przyda sie klucz plaski 10mm do przytrzymania tłoczyska podczas odkrecania nakretki. Do wszystkiego dostaniesz sie od spodu (kanał wskazany) oraz od góry po zdjęciu wykladziny bagaznika (tej krotkiej za oparciami - jedna sruba z tylu oraz odkrecenie uchwytów na siatke z przodu). Pod wykladzina masz dwie trojkatne przykrywki, pod ktorymi widac amortyzator.

W touringach amorki sa pod kątem, wiec wybierają tak sobie. Sprawdz najpierw amory na stanowisku diagnostycznym majac odpowiednie cisnienie w oponach.

Ja kupilem oryginalne, fakt, najtansze nie byly. Sporo ludzi poleca Bilsteiny.

pozdrawiam

t.

Opublikowano

Witam

Ja do swojej e 34 założyłem Bilsteiny B4 , narazie wszystko ok.

Było o tym dużo na forum , polecane są też Kayaba.

Jeżeli chodzi o gwarancje , nie musi być podbita , jeden z forumowiczów sprzedaje na allegro amortyzatory i sprężyny. Z amorów jestem zadowolony ale ze sprężyn już nie , dostałem nieorginalne ( za miękkie ) i musiałem je rozciągnąć. :x

[/i]

• 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jakis czas temu musialem wymienic tyl (jeden byl pekniety przy czpieniu mocujacym), zalozylem Bilsteiny B4, wg. mnie sa troche bardziej miekkie od sachsow, ktore byly wczesniej oryginalnie zalozone

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Do kombi E39 sa dwa typu amorków na tył , do zawieszenia ze sprężynami, oraz zawieszenie na pneumatyczne

Sachs 556 473 zaw.pneumatyczne

Sachs 556 471 zaw.sprązyny

Mam takie amorki nowe Sachs 556 473 390 zł/szt , 556 471 395 zl/szt

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ja mam pytanie o przod.Bede wymienial amorki i pytanie jest nastepujace co z poduszkami pod amory??? Czy kupic jedna na wszelki wypadek czy odrazu 2.Mozna jakos zdiagnozowac samemy czy te poduszki sa do wymiany??Z tego co ustalilem w tej chwili mam zamontowana fabryke przod i tyl Zaznaczam ze autko ma juz 9 lat.

Pozdrawiam :D