Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od jakiegos czasu slysze dziwne basowe uderzenie w okolicach mostu. Dzieje sie to gdy np. zatrzymam auto i po chwili chce ruszyc, wbijam jedynke i slysze basowe uderzenie, nie mocne, ale slyszalne, takie delikatne to samo sie dzieje, po wlaczeniu wstecznego. ktos mi pomoze ? Co to moze byc ? e39 530d 2002. Dzieki.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak wbijasz jedynkę to wał się układa czyli się delikatnie przekręca zeby jedynka ładnie weszła, stąd się bierze takie uderzenie. zwłaszcza jak elastyczne łączniki miedzy wałem a skrzynią, wałem i dyfrem są zużyte to objaw sie nasila.
Opublikowano
Jeśli jest luz na krzyżaku to dźwięk nie będzie głuchy tylko meteliczny, takie "dzyń" a dźwięk głuchy to albo luzy na wszelkiego rodzaju elementach gumowo-metalowych zaczynając od sprzęgła gumowego między skrzynią a wałem, następnie podpora wału i luzy na silentblokach mocujących dyfer a najbardziej prawdopodobne - to luz na przegubach półosi jeśli dźwięk dochodzi całkiem z tyłu auta. Zresztą to dość łatwo sprawdzić wchodząc pod auto a z tego co pamiętam to dostęp będzie utrudniony jedynie do podpory wału ale dyfer i półosie można sprawdzic bez problemu. No i możliwy jest też luz na samym dyfrze ale objawy nasilałyby sie już wcześniej typu wycie lub inne hałasy z dyfra.
Opublikowano

U mnie podobnie z tym że podpora nowa i sprzęgło gumowe łączące skrzynie z wałem też nowe. A więc to napewno nie.Ja stawiam na luz na dyfrze lub poduszki mostu.

Oczywiscie ten puk jest tylko czasami.