Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Miałem awarie akumulatora Przekręciłem kluczyk w pozycie zapłon, było wszystko dobrze po przekręceniu kluczyka w pozycie rozrusznik wszytko nagle zdechło,kilka prub pod żąd i ten sam ełekt.Okazało się że akumulator dostawał przerwy przy dużym prądzie.Książka podaje ,że nie wolno odpinać akumulatora kiedy jest włączony zapłon ,gdyż grozi to uszkodzeniem komputera.Włąśnie od tamtej pory przestały mi gasnąć diody od terminu wymiany oleju (olej był nowy i świeżo skasowany oil service).Do tej pory gasły mi mniej więcej z częstotliością jedna dioda na ok.2000 km.Teraz przejechałęm spora ponad 3000 i żadna jeszcze nie zgasła.

.Kontrolka "CHECK" nie zapaliła się,błędów jako takich komputer nie pokazuje.Czy mogo się coś uszkodzić z tą sygnalizacjią od oleju?A może trzeba zrobić jakiś "RESET".

Opublikowano
moze masz lepszy olej? O ile pamietam, kwadracikow jest 5 raz 2000 daje 10 tysiecy od przegladu do przegladu. Mi sie udaje przejechac 15-20 tys km, bo robie wiecej tras. Uwazamm, ze wkrotce jedna Ci zgasnie a jesli nei to wypada pamietac o wymianie oliwy za 10-15 kkm

pozdrawiam

t.

Opublikowano
A u mnie było 4 kreski a teraz pojawiła się piąta i nie znika. W najbliższym czasie muszę zmienić olej bo coś mi tu nie gra.
Opublikowano
MC-Maxim potwierdza teorie ,że diody są tylko przebiegiem przejechanych kilometrów.No właśnie ,a u mnie nie gasną?!Olej mam ten sam MOBIL 10W15
Opublikowano
MC-Maxim potwierdza teorie ,że diody są tylko przebiegiem przejechanych kilometrów.No właśnie ,a u mnie nie gasną?!Olej mam ten sam MOBIL 10W15

nie jest to tak - komp sprawdza lepkość oleju i w zaleznosci od warunkow pracy silnika szybciej lub wolniej gasna diody vide: temperatura rozruchu, jakość i rodzaj oleju, zużycie silnika itp. Tego sie nie da usprawnic. Wlales lepszy jakosciowo olej ! Poczekaj jeszcze kilka km - dioda zgaśnie.

Opublikowano

...w zaleznosci od warunkow pracy silnika szybciej lub wolniej gasna diody...

Poczekaj jeszcze kilka km - dioda zgaśnie.

dołączam sie

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czytając poprzednie tematy trochę mnie to rozśmieszyło bo w mojej z koli gasną diody od końca tzn zgasła mi już czerwona i pierwsza zielona ol lewej a reszta zielonych normalnie się świeci :) czy to jest problem diod czy może moja bmka sama sobie dolewa oleju :lol:

Pozdrawiam

bialy

Opublikowano (edytowane)
komp sprawdza lepkość oleju i w zaleznosci od warunkow pracy silnika szybciej lub wolniej gasna diody vide: temperatura rozruchu, jakość i rodzaj oleju, zużycie silnika itp. Tego sie nie da usprawnic. Wlales lepszy jakosciowo olej ! Poczekaj jeszcze kilka km - dioda zgaśnie.

Ten temat byj juz wyjasniany setki razy :!:

"Jeśli jeździmy tylko na krótkich odcinkach i silnik nie zdaży się rozgrzac to diody gasną dwa razy szybciej a jeśli obroty silnika przekraczają 4,5tysiąca to diody gasną 1,5 raza szybciej niż normalnie."

JAKOSC/RODZAJ OLEJU NIE MA NA TO WPLYWU :lol:

Edytowane przez jack325e
Opublikowano

Te kontroli świecą chyba jak chcą. :D

U mnie druga kontrolka zgasła po przejechaniu 7,5 tyś km od wymiany oleju. A mam zalany olej Mobil 1 5w50. Teraz mam przejechane 9,5 tyś. km i nadal świecą trzy kontroli (zielone). Należy tutaj dodać, że codziennie jeżdzę 50 km w jedną stronę z domu do pracy i z powrotem czyli razem 100 km.

Jednak bez względu na kontroli na wszelki wypadek wolę wymienić olej po przejechaniu 14-15 tyś. km. :wink:

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)
Diody nie są tylko przebiegiem km. W nowszych modelach montują już czujniki badające jakość oleju i według tego komputer określa kiedy będzie wymiana. W e36 jest to prymitywny sposób ustalania terminu wymiany a składa sie na niego kilka czynników. Obroty silnika na jakich jedźmy, czy trasy są krótkie czy długie i oczywiscie km. Edytowane przez Dragon240-BMW Klub Polska
Opublikowano
Czytając poprzednie tematy trochę mnie to rozśmieszyło bo w mojej z koli gasną diody od końca tzn zgasła mi już czerwona i pierwsza zielona ol lewej a reszta zielonych normalnie się świeci :) czy to jest problem diod czy może moja bmka sama sobie dolewa oleju :lol:

Pozdrawiam

bialy

Przeciesz czerwona pali się dopiero jak zgasną wszystkie zielone. Chyba coś porąbałeś!?