Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
a tak na marginesie twierdzicie ze w Calibrze licznik przekłamuje na wyższych prędkościach ?? dlaczego tak sie dziaje ?? i czy jesteście pewni czy wasze nie przekłamują ?? skąd ogólnie takie informacje ??

Odbiorniki GPS wspomagane odpowiednim oprogramowaniem wskazują prawidłową prędkość.

Wskaźniki w aucie są tak skalowane aby pokazywały o ok. 10 % mniej. Oczywiscie zmieniając profil opon zwiększamy lub zmniejszamy jeszcze bardziej te przekłamania. Wieksze oponki mają wieksza predkość, a wskazanie mniejsze.... A te 10 % to nie ze względu na bezpieczeństwo tylko na sprawy sadowe jak fotoradar pokaze 60 a licznik 50 to zle ale jak foto pokaze 50 a licznik 60 to ok i nie mamy sie do czego przyczepić.

Podobno w autach koncernu WW z klimatronikiem mozna odczytać faktyczną predkość z konsoli klimatronik (na elektrodzie jest opis jak tego dokonac).

Edytowane przez ventola
Prowadzę swoje życie, a nie BMW
  • Odpowiedzi 105
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
a to nie jest tak ze po prostu w książkach zaniżają prędkości maxymalne ??

po to żeby nie próbować wyciskać więcej niż fabryka dała ??

Calibra warzy 1181 ??

bardzo niski wspólczynnik oporu powietrza: Cx=0,26 :)))

No zazwyczaj zaniżają prędkość maksymalną,ale pamiętaj że nawet ta zaniżona wartość jest dla nowego pojazdu.

Co do liczników,to chodzi o to że w każdym samochodzie przekłamują mniej lub więcej i trzeba na to brać poprawkę,bo później ludzie piszę że przy 220km\h jeszcze ich wyprzedzał jakiś samochód,jak faktycznie mieli 205-210 :wink:

A tak na marginesie jak Opel i jak Coupe to tylko Manta albo stare GT :wink: :wink:

http://www.iv.pl/images/16876943185426216561.jpg
Opublikowano

Zachowujecie sie wszyscy jak dzieci w piaskownicy.

Post wykopany na elektrodzie, nie mial na celu obrazania uzytkownikow calibry czy jakichkolwiek innych aut a jednynie mial ukazac wiedze na temat motoryzacji osob tam piszacych.

Kolego Calibra jesli chcesz sie pochwalic ile to jechales to zle trafiles, jesli chcesz nas obrazac to daruj sobie bo smieszny jeste starajac sie to robic.

A co do reszty forumowiczy: wrzuccie na luz.....

:8)

Opublikowano

Kolego Calibra jesli chcesz sie pochwalic ile to jechales to zle trafiles, jesli chcesz nas obrazac to daruj sobie bo smieszny jeste starajac sie to robic.

ej nie maiłaem na celu sie chwailć lub kogokolwiek obrażać

jeśli masz na mysli to jak napisałem ze jechał 220 to nie miałem na celu sie chwalic tylko poprawić jarka15 który śmiał sie z tego za calibra 220

jak sie potem okazało to ja byłem w błędzie (przekłamywanie licznika)

moja wypowiedz spotkała sie z ostrą krytyką :)

"wow ile się zbierał i jak pochyła była jezdnia? 115 KM to nie jest sportowe auto to można powiedzieć że przy sportowych stało."

więc nie pisz mi ze to ja was obrażam

bo nie ja pisałem o was ze jesteście ciało obce :) lub z jakiej górki sie rozpędzacie :)

Opublikowano
Tak czytam panowie to co tu napisaliście i udzieliła mi się jedna wątpliwość odnośnie tego oszukiwania prędkości przez licznik...mimo, że ktoś już wcześniej o tym wspomniał jadąc 220 km/h jeden jedyny raz :wink: Ale do rzeczy, nie chwaląc się (bo nie ma czym, ta wartość jest jedynie do celów rozmowy i nie chcę żadnych upomnień o tematykę forum) jechałem swoją bunią 210 km/h, przynajmniej tyle wskazywał mi licznik, kiedy to katalogowa prędkość tej wersji silnikowej to 211km/h :worried: Autko to e34 520i M50 z 1990 roku, na oponach 15/195/55 czy jakoś tak :wink: Felgi są seryjne z tego co się orientuję więc nie ma żadnego "kombinowania". I jak to wytłumaczyć, że nie pierwszej młodości auto "zamyka" licznik jak w tym przypadku?! Pozdrawiam forumowiczów.
Czarna bestia z czarną skórą...to jest to :)
Opublikowano

Heh mario85 do końca licznika to jeszcze trochę ci brakowąło mi też zresztą:)

A ja mam też 15 cali tylko szersze bo 205 i udało się 220:)

Swoją drogą chciałbym zamiknać licznik ( 240 ) ale to nierealne i więcej już nie będę próbował :wink:

Nie ma to jak 760I 445 koni Rulez:)