Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich.

niedawno stałem sie posiadaczem trzeciego w mojej karierze BMW. Jest to model E-34 z roku 95, 2.5 TDS Turing ze skrzynią automatyczną.

słyszałem ze te silniki nie cieszą się zadowoleniem wśród urzytkujacych.

Mam parę "wrarzeń" urzytkując ów BMW, kture wydaje mi się nie są normalne i może ktoś mi pomoże w ich rozwikłaniu:

mianowicie silnik TDS ma podobno 143 KM. nie jedziłem przedtem takim wozem wcześniej ale wydaje mi sie ze poprostu "zamula". Z silnika zaczeły sie wydobywać dzwięki podobne do klekotania zaworami (???). Zurzycie paliwa wacha sie od 15 litrów na sto w górę (to jest diesel????).

dodam ze ostatnio mechanik wymieniał wszystkie uszczelnienia w pompie wtyskowej bo ciekło z niej paliwo.

druga sprawa to skrzynia biegów:

wydaje sie jakby skrzynia zbyt pużno załączała biegi w dodatku (nie jestem pewien) przy depnięciu do "dechy" pedału gazu wydaje mi sie ze ze wybiera za wysoki bieg bo wtum momęcie nie ma oszałamiającego odejścia. natomiast przy gwałtownym zahamowaniu i ponownym ruszeniu nie załącza biegu natychmiast tylko najpierw silnik dostaje obrorów i następuje szarpnięcie (załączenie biegu).

mówiąc w skrucie prosze oporady odnośnie moich..a moze bardziej o problemach mojego BMW.

Pozdro dla wszystkich

Opublikowano

Witam

Jeżeli chodzi o spalanie to ten typ nie ma dużo wspólnego z oszczędzaniem, w końcu jest to duży, ciężki samochód.Ale przyspieszenie powinien mieć , mój ma dobre. Skrzynia automatyczna wymaga pielęgnacji , czyli jeżeli nie wiesz kiedy był wymieniony olej; zrób to szybko razem z filtrem i uszczelką.

Proponuje też podpiąć auto pod komputer, wykaże błędy ; wiesz na czym stoisz.

A tak wogóle to zacznij od funkcji SZUKAJ , bo to forum jest kopalnią wiedzy.

Pozdrawiam

Opublikowano

wiem ze TDS nie jest oszczędnym dieslem ale spalanie na poziomie 15 litrów przy spokojnej jeżdzie to troche przesada!!!!!!!!

zwłaszcza za ze palił mniej po jego kupieniu.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
dzwięki podobne do klekotania zaworami .... Zurzycie paliwa wacha sie od 15 litrów na sto w górę ... ostatnio mechanik wymieniał wszystkie uszczelnienia w pompie wtyskowej .... palił mniej po jego kupieniu

- tu masz odpowiedź na bolączki które Cie trapią - regulacja pompy wtryskowej i wszystko wróci do normy :cool2: - skrzynia przy tym też głupieje ...

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano

Tak jak pisze misiek_525i. Pompiarz zrabal Ci pompe. Uszczelnienia zmienil ale juz jej porzadnie nie ustawil. Jedz do niego, palnij go najpierw porzadnie w lep a pozniej powiedz o co chodzi - niech wie ze z frajerem nie gada.

Faktycznie, skrzynia moze glupiec przy zle ustawionej pompie, jednak tak czy inaczej olej warto jest zmienic. Wbrew pozorom automat to jest bardzo delikatne urzadzenie o kotre trzeba zadbac. Mozesz jeszcze sprawdzic poziom oleju.

Zamulanie silnika tez moze wynikac z winy pompy, ciezko powiedziec nie widzac i nie slyszac go.

Pozdro

Opublikowano

zgadzam się z przedmówcą a jak następnym razem bedziesz miał problemy z autem to udaj się do sprawdzonych warsztatów podaje ci nr. do 2 które ja znam. :wink:

osowa 585525711. 602276193

oliwa 585520928, 502166324

są to warsztaty specjalizujące się w BMW

jak by BÓG preferował przedni napęd to byśmy chodzili na rękach ;)
Opublikowano

Tak btw.. to po wdępnięcu w dech masz tzw. kickdown i wtedy obroty faktycznie czasami są za duże. Ja ze swojej strony mogę powiedzieć (chociaż mam TD - ale silnik ten sam) że ten samochód zaskakuje mnie z dnia na dzień. OStatnio miałem spalenie też rzędu 15.. 16 litrów na 100km w mieście.. W zeszłym tygodniu pojechałęm w trase (Olsztyn - Stolica - Olsztyn) w sumie okołóo 500 km. Przygotowany byłem na b. duże palanie. Jazda bardzo spokojna - do 130 km/h (miejscami) - a normalnie 110. I mile mnie zaskoczył. Wygrzał się pożądnie a spalanie wyszło na poziomie 7,2 litra. I jakby przestał zamulać w mieście. Sytuacja ta zdażyła się mi już 2 razy. Aha.. teraz spalanie w mieście jest na poziomie 12 litrów.

Jeżeli miałeś pompe robioną to jedź ją ustawić, bo na pewno coś jest nie tak. Ja niestety nie mam na to czasu ale też będe musiał się za to zabrać.

Opublikowano

Kupiłeś szrota.

co do Twojej opini na temat tdsa nie będę się wypowiadał bo mam odmienne zdanie.

Jak chcesz posłuchać kultury pracy i poczuć moc tego silnika to zapraszam na jazdę moją bawarką.

AHa średnie spalanie to 8,5l/100km

Pozdrawiam aris
Opublikowano
Kupiłeś szrota.

co do Twojej opini na temat tdsa nie będę się wypowiadał bo mam odmienne zdanie.

Jak chcesz posłuchać kultury pracy i poczuć moc tego silnika to zapraszam na jazdę moją bawarką.

AHa średnie spalanie to 8,5l/100km

kolego dlaczego piszesz takie rzeczy?że "ktoś" kupił szrota?..nie znasz tego auta..również nie widziałeś..nie jeździłeś.

Uważam, że należałoby to auto ."Przepędzić" tzn.??

miałem wiele aut...i uważam, że powinno się czasami auto przepędzić..tak ile może.

Miałem kilka przypadków, że auto z turbo...miało b.spokojnego właściciela...tzn.jeździł b.skoko...max 90 km..i auto było naprawdę zamulone.

Przykład kolegi opisujący wyjazd z Olsztyna...\

Wiem to z doświadczenia :) miałe turbo które kupiłem od "dziadka" i juz chciałem sprzedać...ale pojechałem do Poznania....i dałem ile mógł..naprawdę prawie płakałem...było mi bardzo szkoda :( ale pomogło.

pozrd,

Marek

Opublikowano

autko jest "PRZEPĘDZONE" i to kilkakrotnie na 5 biegu osiąga 200km/godz na 4 nawet wiecej.

Wydaje mi sie ze musze sie zająć pompą i pompiarzem który ją uszczelniał.

Jeszcze jak by ktoś podał mi nr tel do jakiegoś fachmana od skrzyń automatycznych i elektroniki w 3MIEŚCIE tył bym wdzięczny.

Opublikowano

Jeszcze jak by ktoś podał mi nr tel do jakiegoś fachmana od skrzyń automatycznych i elektroniki w 3MIEŚCIE tył bym wdzięczny.

podjedz do Wejherowa do WFK na ul. I Brygady Pancernej WP 8( tel. 572-60-07), za skrzyżowaniem z fotoradarem odbijasz w prawo w równoległą do głównej. Myślę że chłopaki poradzą sobie z twoim przypadkiem :)

pozdrawiam

tomek