Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Podczas spryskiwania przedniej szyby płyn leci tylko z jednej dziurki, druga tak jak by była zapchana. Przepychałem ją igłą ale dalej nic.. jedna dwie kropelki tylko wylatują, podczas gdy druga tryska ok.

Macie jakis sprawdzony sposób na przeczyszczenie tej rurki pod maską, ale bez większego demontażu ?

Opublikowano
to samo mam ale nigdy nie mam czasu sie z tym pobawiac! dmuchalem sprezarka ale nie pomoglo, mysle ze jakby dmuchnac w wezyk od strony pompki to moze by cos dalo......pozdro
POSZUKAJ ZANIM ZAPYTASZ, NIBY NIC A TAK WIELE!!!!!!!!!!!
Opublikowano
W moim e36 zaltwilem sprawe w 20minut.Wyjolem calu jeden spriskiwacz( koncowka ta co jest na masce) otowrki sa male i jakas mala drobina blokuje otwor-jak przetylakem to bylo na zmiane raz jedna raz druga.wyjolem sama koncuwke i wtedy ja wyplukalem i przedmuchalem-i jest super-leci na kazda dziur jak cholera.Jak jest zatkane to mozna tez kupic-koszt takiej koncowki na allegro ( w moim przypadku to 7zł)
Opublikowano
Kilka tygodni temu próbowałem ustawić dyszę spryskiwacza igłą -efekt - złamałem igłę tak, że nie można jej było ani wyciągnąć ani wcisnąć do środka, tak się zaklinowała... :( akurat miałem umówioną wizytę u mechanika więc wspomniałem o tym problemie. Niestety spece w warsztacie rekomendowali wymianę całego spryskiwacza uzasadniając że w 10letnich samochodach często się to zdarza (wsponmę tylko, że przedmuchiwanie nic nie dało). Na moje szczęście nie zajęli się problemem. Po kilku dniach dojrzałem do decyzji aby samemu rozwiązać problem. W ciągu 10 minut wymontowałem spryskiwacz z maski rozebrałem go; po 30 minutach miałem dwie dysze drożne :) przy okazji dowiedziałem się, że mam podgrzewane dysze spryskiwaczy. Do wykonania naprawy potrzebowałem dwóch śrubokrętów płaskiego i krzyżakowego. Morał z tego taki płynie, że proste naprawy lepiej wykonać samemu, zrobisz to lepiej, dokładniej i do tego gratis :)
Opublikowano

Jak udało mi się usunąć złamaną igłę z dyszy spryskiwacza ? Kiedy spryskiwacz był przymocowany do pokrywy silnika, to sytuacja wyglądała tragicznie (jak ja to zrobiłem...). Natomiast po wymontowaniu spryskiwacza (najpierw należy zdjąć kilka spinek/śrubek trzymających matę wygłuszającą z pokrywy silnika) i jego rozebraniu poprostu wcisnąłem to co zostało z igły w dyszy do środka i było po sprawie.

Sam spryskiwacz w środku jest "pusty", jest komora do ktorej doprowadzany jest od dołu płyn spryskiwaczy, elementy grzewcze są z boków i od góry (metalowy bloczek) oraz wychodzą dysze spryskiwaczy.

Można więc spokojnie próbować przetykać spryskiwacz jak zajdzie taka potrzeba tylko odradzam igły; za to polecam cienkie druciki bo są elastycze i nie ma niebezpieczeństwa, że się coś złamie.

Jeżeli chodzi o regulację dyszy spryskiwacza to też nie zalecam wkładania niczego do dyszy, lepiej regulację przeprowadzać z zewnątrz -można do tego użyć płaskiego śrubokręta naciskając na wystającą dyszę.

Opublikowano
z domowych patentów to u mnie w e 32 działa drut/uchwyt od bombki choinkowej

no tak - w Boze Narodzenie to sie rozumie, sprawa latwa, ale jak rozbierzesz choinke, to czym działasz ? ;)

Opublikowano
z domowych patentów to u mnie w e 32 działa drut/uchwyt od bombki choinkowej

no tak - w Boze Narodzenie to sie rozumie, sprawa latwa, ale jak rozbierzesz choinke, to czym działasz ? ;)

wtedy podobnie choć nie tak samo... zawleczka od granatu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

- to ja przepraszam! ...i znikł
Opublikowano

Witam

Miałem podobny problem z jednym spryskiwaczem (dyszą) po stronie pasażera... problem raczej nie z dyszą a z dziwnym ustrojstwem na wężu przed nią. Wydaje mi się, że to siakiś zaworek zwrotny. Efekt był taki, że płyn wlewał mi się (tym zaworkiem) pod wygłuszenie maski. Zaślepiłem węża po stronie pasażera i używam spryskiwacza tylko tego po stronie kierowcy.

Ustawiłem tak żeby w miarę psikało na całą szybę, ale spryskując szybę mogę spryskać również komuś, kto stoi za mną :P.

Co to jest ten "zaworek" - gdzie go mogę kupić ew., na co zamienić?... i czy musi on być ??

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

Opublikowano
Witam. Jeżeli to jest to samo co w e34 to pewnie chodzi o trójnik z membraną aby płyn się nie cofał. W ASO ok. 20 zł. Możesz dopasowac trójnik akwarystyczny ale wtedy wycieraczki mogą "chodzić" chwilę na sucho mimo ciągnięcia dzwigni spryskiwacza
Opublikowano

Heh mi też z jednego słabo leci - coś tam poprawiałem w lecie, ale znowu się przytkało - a że jak jest zimno, to nie najlepiej się robi przy samochodzie, to sobie zostawiłem na wiosnę.

Mam tylko pytanko - czy da się łatwo odpiąć przewód od spryskiwacza? - mam podgrzewane.

Opublikowano

KSU

więc drucik choinkowy znalazłem przypadkiem w piwnicy po przewaleniu wszystkiego do góry nogami-bo nic nie pasowało(szpilka,igła itp)

i od wtedy jeżdzi sobie w schowku

teraz pewnie każdy go skombinuje z choinki :mrgreen:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Ja przedmuchiwałem końcówki i ustawiałęm igłą i niby ok ale po kilkudniach znowu słabo czyli musze cisnąć spryskiwaczem z 5 sekund żeby coś zaczęło lecieć.
Opublikowano
Witam. Jeżeli to jest to samo co w e34 to pewnie chodzi o trójnik z membraną aby płyn się nie cofał. W ASO ok. 20 zł. Możesz dopasowac trójnik akwarystyczny ale wtedy wycieraczki mogą "chodzić" chwilę na sucho mimo ciągnięcia dzwigni spryskiwacza

no wlasnie.. nie dosc ze mi slabo leci to jeszcze chyba sie plyn cofa bo po nacisnieciu na spryskiwacz musze chwilke odczekac zanim zacznie plynleciec. i tak jak ktos mowil leci mi pod to wygluszenie pod maska. i to mozna kupic normalnie w ASO? to ten wlasnie trojnik z membrana za to wszystko odpowiada?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
u mnie wlasnie dzisiaj sie to stalo i z 4 dysz zostala tylko 1 :) to na bank przez ten kijowy sprysk bo na szybko potrzbowalem i kupilem jakis shit z cerfura z jedynka na rysunku :) i nagle zatkalow wsio,,, zaraz ide poszukac druta od bombki :) a jak nie to podlacze spryskiwacz pod sprezarke 5 barow i bedzie lala :) :duh:
,,, bmw klub 3city--mod lakiernictwo
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja zawsze przepycham drycikiem ze szczotki drucianej ( uwaga: odciąć jeden drucik!!!!! nie przepychać całą szczotką :nienie: )

U mnie w każdym aucie sie sprawdzało!!!!!!!!!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
"Przerabiałam" spryskiwacze na przednią szybę. Przetykam struną od gitary. Jednakże to jest tylko półśrodek. Wszelkie opisy demontażu spryskiwaczy w tych postach są jak najbardziej poprawne i gorąco je polecam. Dodam tylko, że przy demontażu wyjętego już samego spryskiwacza należy zapamiętać kolejność rozbieranych części,bo później np. będziemy się zastanawiać którą stroną włożyć te metalowe bloczki. Pół biedy jeśli mamy nie rozebrany ten drugi spryskiwacz i idzie podejrzeć. Aha, czasem są bardzo zaśniedziałe druciki od podgrzewania. Gorąca woda usuwa śniedź. Powodzenia! Wiola :wink:

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.