Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam sedecznie.

Od pewnego czasu mam problem ze spadkiem mocy w silniku 2,5d common rail automat 2001r. Silnik odpala normalnie, na niskich obrotach pracuje również normalnie, ale już przy przyspieszaniu zachowuje się tak jakby dostawał za mało paliwa.

Pedał gazu można wcisnąć do oporu, a silnik nie przyspiesza lub robi to bardzo wolno. Czasami przyspiesza lepiej ale przy wyższych obrotach dławi się i szarpie. Odczytano błąd mówiący o niskim ciśnieniu wstępnym. Wymieniłem filtr powietrza, paliwa, pompę paliwa a błąd nadal się pojawia.

Mechanik sugeruje że mogą to być wtryski bo puszczają paliwo do powrotu.

Czy ktoś może to potwierdzić, a może to być jeszcze inna przyczyna.

Czy ktoś może polecić w Poznaniu lub okolicy solidny warsztat.

Pozdrawiam Jacek

Edytowane przez Jacekl
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a ktora pompe paliwa wymieniles? pewnie w 525d, podobnie jak w 530d sa 2 lub 3 pompy paliwa, jedna w zbiorniku, druga chyba w podlodze na wysokosci siedziska kierowcy, wiem, ze jesli ta piewsza nawala, to na kompie bedzie taki wyniki, o ktorym pisales, gdy nawala druga, to samochod chyba w ogole nie odpali - taki mi sie przynajmniej wydaje

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Witam.

Wymieniłem pompę w zbiorniku. Zaraz po wymianie przez ok 10 km było wszystko ok, ale później ponownie słabł, a na komputerze ponowił się błąd niskie ciśnienie wstępne. Podczas jazdy czasami ma przebłyski i zaczyna przyspieszać normalnie, ale w większości rozpędza się wolno do ok 100-120 km/h. Ekonomizer pomimo naciskania pedału gazu prawie do dechy nie wychyla się do końca ale dochodzi do ok połowy i tak się utrzymuje a nawet czasami spada do zera i wraca do ok połowy.

Pozdrawiam serdecznie Jacek.