Skocz do zawartości

Problem z nadmiernym spalaniem

kowi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od dluzszego czasu mam problem ze spalaniem swojej BMW 316 samochod posiada intalacje gazowa(drugiej generacji). Auto pali w miescie 14litrow na trasie około 9, fakt ze mam dynamiczny styl jazdy ale to itak dosc duzo jak na taki motor. Byłem na regulacji gazu i procz rowniejszych niskich obrotow niema roznicy w spalaniu. Zaznaczam ze auto przyspiesza dobrze i niema innych problemow z instalacja LPG macie jakies sugestie??

Chyba wszystko w porzadku :) Pomimo ze to tylko 1,6 to one tyle mniej wiecej palą, tzn konkretnie moge powiedziec na benzynie, bo nie mam gazu, wychodzi średnio około 7 w trasie oraz 9-10 w miescie, zalezy od stylu jazdy, co w zasadzie zgadza sie z wartosciami podanymi przez Ciebie na gazie.

Once you get locked in to a serious drug collection the tendency is to push it as far as

you can...

http://www.motostat.pl/user_images/2680/icon3.png

temat spalania = :search:

Takie 1,6 w okolicach tego pali. W miescie wychodzi troche duzo to 14 ale jak depczesz to ma prawo. W trasie wszystko w normie 8-10 , tak to pali.

Jazda BMW to podobnie jak jazda TIRem tylko zapas miejsca zostawiam po stronie zewnetrznej

http://img389.imageshack.us/img389/8589/obraz037editedeg8.jpg

Moja 316i z silnikiem m40b16 o mocy 73kW pali 9litrow PB jak lece nia na autobanie 160km/h a gazu przy tej samej predkosci 13,5litra. Gdy jezdze po polsce..dosyc dynamicznie ale 130km/h staram sie nie przekraczac to benzynki pali 7,5litra a gazu 12,5litrow. Instalacje LPG mam troszke podkrecona (o jakies 1,5litra) zebym nie czul roznicy miedzy PB a LPG.

Dzieki wszystkim za odpowiedz, podejrzewalem ze moze byc tak jak mowicie ale wolalem sie upewnic. Zastanawia mnie tylko ile by palil np 320 z LPG przy takiej jezdzie, wydaje mi sie ze 18litrow wezmie w miescie.

Pozdrawiam

Kowi do tego nie dojdziesz. Mój pali 11-12 Pb w mieście. Gadalem z Gościem co ma 325 i mówi że jego pali 12-13 w mieście. Sam nie wiem czy mu wierzyć czy nie. Litr to nie tak duzo a 50 koni więcej masz.

Pozdro.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

tez mam m43 1.6 i wg mnie ma prawo tyle spalic w miescie, ale musisz naprawde mu wciskac. Mnie maksymalnie w miescie lyknela 12,5, przy ostrym klepaniu... Ale teraz 'zima', wiec moze żreć wiecej.

Pojedzij normalnie... Ja przy normalniej jedzie typu biegi przy 3-3,5 obr, od czasu do czasu przedmuchujac nagary spalam okolo 10,5-11 l gaziora w miescie.. Jest to byc moze rowniez kwestia regulacji.

A co do tego ze 2.5 spali mniej niz 1.6 to w zyciu nie uwierze :roll:

Instrukcja glosi ze 316i w miescie zżera 10,6 natomiast 323i (nie ma 325) spala 12,9... Wg Twojej teorii po zagazowaniu musiala by spalac mniej gazu niz benzy :roll:

Breast. Mouth. Waist.

• 1 rok później...

A mi pali za 30zł - 80 do 110km :P Wydaje mi się że sporo... Bo to wychodzi od 12,4l do 17l

Styl jazdy?? Ciężka noga to 17l lekka noga i przymulenie troszkę śrubą 12,4l

dolne spalanie mi się podoba ale jazda autem przy takiej konfiguracji LPG to normalnie tragedia... Dzisiaj pokręciłem i fajnie śmiga na gazowni ale zobaczymy jak wyjdzie na km... Myśle nad zmianą mixera z palnikowego za przepływką na nakładkowy na przepustnice... może pomoże :norty:

Powiedz mi... maleńka, czy mnie kochasz?? Powiedz mi... czy kochasz moje BMW??

Haratacze - BMW

http://img.userbars.pl/80/15963.png

http://img.userbars.pl/26/5164.jpg