Skocz do zawartości

Wiecej mocy w 316i

bartas19

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam BMW 316i M43 silnik i chcialbym podniesc troche jego moc bo wydaje mi sie troche przymulone a zauwazylem to jeszcze bardziej gdy kumpel swoja E30 z motorem M40 tez 1,6 wycinal mnie jak chcial. Czy sa jakies mozliwosci aby wycisnac z tego silnika troche wiecej mocy???

Zmierz sobie spręzanie silnika i porównaj przełozenia dyfra z tyłu. Moze masz jakis inny, dłuzszy.

To ze kolega robi Cie 316 moze zalezec od wielu drobnych rzeczy. Nawet od szerokosci opon. Ja mam kilku kupli z E30 320 i wsród nich sa 2 identyczne niemial a jedna jedzie gorzej. Powód - jeden z kolegów ma zuzyty wałek rozrzadu.

Zabawa w tunning 1,6 moim zdaniem mija sie z celem, Chyba lepiej od razu wieksza sumke i SWAP na 1,8IS.

....a podnoszenie mocy - :search:

Jazda BMW to podobnie jak jazda TIRem tylko zapas miejsca zostawiam po stronie zewnetrznej

http://img389.imageshack.us/img389/8589/obraz037editedeg8.jpg

Witam! Mam BMW 316i M43 silnik i chcialbym podniesc troche jego moc bo wydaje mi sie troche przymulone a zauwazylem to jeszcze bardziej gdy kumpel swoja E30 z motorem M40 tez 1,6 wycinal mnie jak chcial. Czy sa jakies mozliwosci aby wycisnac z tego silnika troche wiecej mocy???

e30 po 1 wydaje mi sie lzejsza od e36.Po 2 silnik moze byc 'zamolony' specyficzna jazda poprzednika, mozesz z takich prostych zabiegow zobaczyc czy filtr jest Ok, czy zaplon wystepuje na kazda swiece, , czasem wymian aoleju i filtra poprawia prace silnika( lepsze smaroawnie mniej sil tarcia)