Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej

ostatnio bawilem sie testami w komputerze i teraz zapalila mi sie kontrolka poduszek powietrznych.moze wiecie w jaki sposob mozna ja wylaczyc czy pozostaje tylko wizyta w serwisie i skasowanie kontrolki komputerem??

czemu w wiekszosci bmek zapala sie ta kontrolka???

prosze o pomocpozdrawiam

Opublikowano
mam ten sam problem jeszcze nie bylem w serwisie ale wybieram sie do gdyni. Jak nie wysunela ci sie wtyczka pod fotelem to pewnie uszkodzona mata sterujaca w fotelu :(
Tomik GD
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a ja mam pytanie teoretyczne, jesli ta kontrolka sie juz zapali, to w razie nie daj boze dzwona poduchy wywala czy nie?

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
a ja mam pytanie teoretyczne, jesli ta kontrolka sie juz zapali, to w razie nie daj boze dzwona poduchy wywala czy nie?

podobno nie wywalaja wlasnie :/

Tomik GD
Opublikowano

kiedy ta kontrolka jest wylaczona to wszystkie poduszki nie dzialaja.dlatego chce skasowac ta kontrolke.porblem polega na tym ze nie ma mnie w polsce,jestem za granica.w polsce kasowanie tej kontrolki kosztuje 50zł,ale ta konttrolka zapalila mi sie po zabawach z testami komputera wiec moze w testach darade ja samemu zresetowac??

pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
kiedy ta kontrolka jest wylaczona to wszystkie poduszki nie dzialaja.dlatego chce skasowac ta kontrolke.porblem polega na tym ze nie ma mnie w polsce,jestem za granica.w polsce kasowanie tej kontrolki kosztuje 50zł,ale ta konttrolka zapalila mi sie po zabawach z testami komputera wiec moze w testach darade ja samemu zresetowac??

pozdrawiam

kiedy ta kontrolka jest wylaczona to wszystkie poduszki chyba jednak dzialaja

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

zaraz, zaraz, napisales, ze "kiedy ta kontrolka jest wylaczona to wszystkie poduszki nie dzialaja"

generalnie , kiedy wszystko jest picus glancus to ta kontrolka jest wylaczona, czyli wg. Ciebie poduszki nie dzialaja...

wtedy to chyba niebyloby picus glancus :)

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

sorki,pomylilo mi sie.za szybko pisalem,co inneg mialem na mysli,mianowiscie ze jezeli kontronka sie pali to wtedy poduszki nie dzialają a jezeli sie nie pali to wszystko jest ok.

probowalem w testach konputera zresetowac wszystko ale kontrolka sie swieci dalej.wszystko inne tzn zegarek itp zostalo zresetowane.czy jest sposyb aby samemu zresetowac ta kontrolke tak aby sie nie swiecila??

• Moderatorzy
Opublikowano
Jeżeli to mata pod siedzeniem i pali się kontrolka to i tak poduszki będa działać - problem w tym ,że jeżeli na siedzeniu nie będzie pasażera, to przy "dzwonie" poduszka pasażera się równiez odpali. Miałem problem z matą i potwierdzili mi to w BMW.

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Swiecaca kontronka podusze zglasza defekt lub nieprawidlowe dzialanie ukladu ARS lub AIR BAG. W przypadku zaistnienia kolizji sprawny sterownik bedzie probowal wystrzelic doduszki lecz moze to nie przyniesc zadanego efektu. Warunkiem usuniecia swiecacej kontrolki jest wyczyszczenie zdarzen zapisanych do pamieci sterowniaka niezgodnych z przyjetymi normami. Czasami trzeba cos wymienic lub sprawdzic polaczenia ale niestety przyciskami w zegarach zrobic sie tego nie da. Musisz odwiedzic jakis warsztacik.

Pzd

Opublikowano
Swiecaca kontronka podusze zglasza defekt lub nieprawidlowe dzialanie ukladu ARS lub AIR BAG. W przypadku zaistnienia kolizji sprawny sterownik bedzie probowal wystrzelic doduszki lecz moze to nie przyniesc zadanego efektu. Warunkiem usuniecia swiecacej kontrolki jest wyczyszczenie zdarzen zapisanych do pamieci sterowniaka niezgodnych z przyjetymi normami. Czasami trzeba cos wymienic lub sprawdzic polaczenia ale niestety przyciskami w zegarach zrobic sie tego nie da. Musisz odwiedzic jakis warsztacik.

Pzd

Ja bylem wczoraj bo mam problem z airbagiem i po diagnozie wyszlo ze jest uszkodzona mata w fotelu pasażera. Sama diagnoza airbagu kosztuje 203zl. natomiast naprawa tego razem z diagnoza kosztuje 1070zl.

:mad2:

Tomik GD
Opublikowano
Mozna to ominac za 1 zl. Trzeba w obwod wprowadzc rezystor pomijajacy mate lub wymienic mate. Mata uzywana to 140 do 200 zl a robocizna to koszta w zaleznosci od fotela od 60 zl do 150zl. Robia to tapicerzy samochodowi. Jesli chodzi o diagnostyke to troszke zaplaciles. Taka usluga w piasecznie kosztuje 60 zl.
Opublikowano
Mozna to ominac za 1 zl. Trzeba w obwod wprowadzc rezystor pomijajacy mate lub wymienic mate. Mata uzywana to 140 do 200 zl a robocizna to koszta w zaleznosci od fotela od 60 zl do 150zl. Robia to tapicerzy samochodowi. Jesli chodzi o diagnostyke to troszke zaplaciles. Taka usluga w piasecznie kosztuje 60 zl.

mam nadzieje ze dostane zwrot kasy bo mam gwarancje na auto ale musze to zalatwic przez niemcy bo u nas jest nie wazna :(

Tomik GD
Opublikowano
Oczywiscie ze jest. Ja mam takie siedzenia i wymiana nie jest slodka. Wszystko przez regulacje dlugosci siedziska ale da sie zrobic tylko sie schodzi.
Opublikowano
Witam ja tez mam mate zrypana od strony pasazera i bylem w serwisie BMW nowa mata kosztuje 320zl i za robocizna powiedzeli mi 300zl popaprancy.

a tak wyglada moj wczorajszy kosztorys naprawy maty.... :mad2:

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img153.imageshack.us/img153/665/skanuj0001ru3.jpg

Tomik GD
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
no Tomik ! szeroko poszedłeś :clap: ... ja mam oczywiście ten sam problem , ale szkoda mi tego tysiaka ... zna ktoś "tańszy" sposób na ten defekt ? jakiś mostek , obejście ? kiedyś gdzieś czytałem , że wystarczy diodę wstawić -ale pewnosci nie mam ... Zna ktoś pewny knyf ?
dav 4 u
Opublikowano
no Tomik ! szeroko poszedłeś :clap: ... ja mam oczywiście ten sam problem , ale szkoda mi tego tysiaka ... zna ktoś "tańszy" sposób na ten defekt ? jakiś mostek , obejście ? kiedyś gdzieś czytałem , że wystarczy diodę wstawić -ale pewnosci nie mam ... Zna ktoś pewny knyf ?
dav 4 u
Opublikowano
nie naprawilem tego jeszcze nie wydam tyle kasy bez sensu, po za tym jade do holandii chyba, wiec podrodze naprawie to w ramach gwarancji w niemczech :)
Tomik GD
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

hej miałem ostatnio ten sam problem w mojej e39 pojechałem do znajomego mechanika i usłyszałem :

kontrolka poduszek może zaświecić jeżeli w chwili przekręcania kluczyka w pozycję zapłonu ktoś usiądzie np. na siedzenie pasażera wówczas komputer "głupieje" i wyskakuje błąd

mechanik skasował mi ten błąd i przy okazji zresetował też inspekcję bo akurat wymieniałem olej za wszystko policzył 50pln

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
zgadza sie, dlatego ja dopiero odpalam silnik jak wszyscy siedza i zapna pasy