Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam E46 316ti Valvetronic 116km, niestety został zalany olejem Castrol Adge 10w40. Niestety, ponieważ w połowie użytkowania silnik zaczął konsumować olej. Zimą zamarzła mi doma, i olej wypychało przez korek olej. Po rzomrozeniu było przez 2 tyg OK, ale teraz zauważyłem wyciek oleju. Pewnie coś z ową Odmą. Planuję przy niej pogrzebac przy wymianie oleju. I teraz dochodzimy do sedna, planuję zmienić olej na MOTUL 8100 x-cess 5w40 (a wcześniej zastosowac płukankę, czy mogę na taki olej zmienić? Przebieg auta to ok 169000km z 07.2003r

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Mam podobny dylemat związany z wymianą oleju. Do tej pory używałem (przez 3 lata) Castrol'a EDGE 0W40 - przebieg już ponad 280kkm...

Wszyscy polecają Motula i najczęściej 5W30.

Z tego co się orientowałem to zarówno Motul 8100 X-MAX 5W30 jak i 5W40 mają specyfikacje BMW LL-04 , natomiast znalazłem Motul'a 0W40 i ten ma tylko Fordocośtam...

Pytanie zasadnicze - cz trzymać się 0W40 (bez specyfikacji BMW) czy przesiąść się na 5W30 , czy przy przejściu na 5-tkę konieczne jest płukanie silnika jakimś FLUSH'em ?

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

• 3 tygodnie później...