Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie.

*Silnik 136KM, manual.

*Spala ok 9,5-10l w cyklu miejskim.

*Opony zimowe 195/65r15.

*Styl jazdy dynamiczny, aczkolwiek nie krece zwykle wyzej niz 2,5-3 tys. obr/min.

*Sporadycznie uzywam webasto postojowego.

Czy to normalne?

(pokonuje zwykle krotkie dystanse ok 5-7km, czesto gaszac i zapalajac silnik)

Opublikowano

Troche za dużo

mam identyczne auto 2001r 320d 136KM i jeżdze tak samo jak Ty i pali mi w mieście max 7,5 litra a średnie spalanie na 1000km ostatnio wyszło mi 6,6litra

Opublikowano
Moja 530d po miscie pali tyle co twoja tzn 9.5-10.5 w zaleznosci od stylu jazdy. ale zawsze mieszcze sie w tym przedziale. wiec z twoim silnikiem powinna mniej palic. dodam jeszcze ze moja 530d jest na automacie. pozdrawiam
Opublikowano
Troche za dużo

mam identyczne auto 2001r 320d 136KM i jeżdze tak samo jak Ty i pali mi w mieście max 7,5 litra a średnie spalanie na 1000km ostatnio wyszło mi 6,6litra

W trasie o dlugosci 200km (przy predkosci ok. 120-130km/h) + ok. 20km przez miasto, spalil mi 6,3l (BP Ultimate Diesel).

W miescie nie ma jednak opcji, zeby zejsc nizej niz 9l, przy zalozeniu, ze bardzo czesto gasze i zapalam silnik.

Moze jeszcze jakis wlasciciel 320d 136KM moglby sie wypowiedziec?

Opublikowano
Nie wiem jak to można policzyć , kiedyś miałem po wyzerowaniu licznika zużycie 11L ale na liczniku 20km i 20 razy po 1 km na zimnym silniku :mrgreen: na trasie robię średnio 800km i tankuję bo rezerwa zaczyna świecić czyli ok 5-8 litrów jeszcze zostaje - tak miałem dwa razy ostatnio po trasie A4 od Krakowa do Legnicy a tempomat miałem ustawiony na 160km/h , więc raz wolniej / tiry / raz właśnie tyle co na tempomacie - co do miasta , naprawdę trudno wyciągnąć srednie, mam skrzynię tiptronik
Opublikowano
Nie wiem jak to można policzyć , kiedyś miałem po wyzerowaniu licznika zużycie 11L ale na liczniku 20km i 20 razy po 1 km na zimnym silniku :mrgreen: na trasie robię średnio 800km i tankuję bo rezerwa zaczyna świecić czyli ok 5-8 litrów jeszcze zostaje - tak miałem dwa razy ostatnio po trasie A4 od Krakowa do Legnicy a tempomat miałem ustawiony na 160km/h , więc raz wolniej / tiry / raz właśnie tyle co na tempomacie - co do miasta , naprawdę trudno wyciągnąć srednie, mam skrzynię tiptronik

Nie no ja kieruje sie tylko tym, co wskazuje komputer pokladowy. Tylko tymi wartosciami operowalem piszac ten topic.

Opublikowano
więc może kłamie tak jak mój ?? bo kilka razy go testowałem i zaniża mi conajmniej litr wskazując 5,6 na trasie a realne jest ok 7 przy tankowaniu powtórnym do szyjki - może u Ciebie w drugą stronę ?? nie potrafię wejść do opcji skorygować jak mi tłumaczona na forum ale można to zrobić
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak jak w temacie.

*Silnik 136KM, manual.

*Spala ok 9,5-10l w cyklu miejskim.

*Opony zimowe 195/65r15.

*Styl jazdy dynamiczny, aczkolwiek nie krece zwykle wyzej niz 2,5-3 tys. obr/min.

*Sporadycznie uzywam webasto postojowego.

Czy to normalne?

ja uwazam, ze jest to absolutnie normalny wynik o tej porze roku przy miejskim ruchu i takich dystansach

mi teraz komputer w jezdzie miejskiej pokazuje 10-12 l/100 km, dla porownania, w lecie jest to do 10 l max

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Jak można sugerować się tym co podają producenci co do spalania

w trybie miejskim,co innego W-wa i Wrocław co innego Stalowa wola.

Czytałem przed chwilą w innym poście że mu pali 530d 15.5 litra

w Warszawie,przecież na warszawskie warunki to normalka.Ilez to

razy z centrum do janek jechałem prawie 2 godz.

BMW=Boss-Money-Women
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
...niesprawne. Nie ma sensu zwracać uwagi na komputer. Wszystko ma znaczenie: rozmiar opon, felg, zakłócenia zewnętrzne - pokładówki wariują i mogą być tylko "orientacyjnym" wskazaniem. Moja bm 320 d '99 pali po mieście 7,5 litra i tyle. Nie jest w idealnym stanie, jeżdżę bardzo dużo (5000/ miesięcznie) Mieszkam w Jabłonnie - jeżdżę do Warszawy (most Grota, wisłostrada - miejscowi wiedzą, co to znaczy). W zimie - do 8 litrów. Nie ma prawa palić więcej - chyba, że mylisz 2,0 d z 750! i próbujesz często kręcić powyżej 4000 rpm. Osobiście - nie radzę. Może być bardzo drogo... :mad2:
Opublikowano
Ano, dlatego, że bm z 1999 nie jest dziewicą już niestety... :shock: A takimi samochodami rzadko jeżdżą cnotliwe starsze panie - zresztą, kto wie, co gorsze dla auta... turbina z regulowanymi łopatkami, pompa paliwa wysokiego ciśnienia, to sprzęty, które w tym roczniku wysiadają często. A ceny - hmmm
Opublikowano
...niesprawne. Nie ma sensu zwracać uwagi na komputer. Wszystko ma znaczenie: rozmiar opon, felg, zakłócenia zewnętrzne - pokładówki wariują i mogą być tylko "orientacyjnym" wskazaniem. Moja bm 320 d '99 pali po mieście 7,5 litra i tyle. Nie jest w idealnym stanie, jeżdżę bardzo dużo (5000/ miesięcznie) Mieszkam w Jabłonnie - jeżdżę do Warszawy (most Grota, wisłostrada - miejscowi wiedzą, co to znaczy). W zimie - do 8 litrów. Nie ma prawa palić więcej - chyba, że mylisz 2,0 d z 750! i próbujesz często kręcić powyżej 4000 rpm. Osobiście - nie radzę. Może być bardzo drogo... :mad2:

Te 7,5 litra to wg wskazan komputera?

Jazda po Olsztynie wyglada jednak inaczej niz w przypadku Warszawy... Nie mowie o warunkach ekstremalnych, typu - godzina spedzona w korku.

Opublikowano

Czy to normalne?

Z moich osobistych doświadczeń na róznych samochodach wynika, że w takich warunkach auta palą ponad 40% więcej niz na trasie, zwłaszcza o tej porze roku. Jeśli skasuję sobie kompa w toledo i jeżdżę 4km do pracy 8H postój i z powrotem to średnio spalanie nie spada poniżej 8l (w korkach nie stoję i jeżdżę łagodnie) a 320D mniej raczej nie spali. Na trasie pali mi 5L przy normalnej jeździe.

kiedyś

E32 730

E36 318

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

moje 330xd w automacie liczylem sam i spalanie tylko w miescie wyszlo 10.4l

takze nie wiem, ale wydaje mi sie ze da 320d troche za duzo zajada :D

pzdr

Opublikowano

To teraz ja panowie Wam napisze po dzisiejszym tankowaniu pod korek

zrobione 540km / 250km trasa + 40 km krutkie dojazdy na zimnym silniku tak do 5 km oraz 250km z przyczepą czyli + 700kg na holu/

Wcześniej było zalane pod korek, po 540km takich jazd wlałem 51litrów !! więc wychodzi 9/100km tylko ten cholerny komputer mi zaniża bo wskazał 7,2l/100 jako średnia - jak to ustrojstwo skorygować ??

320dtA - 150KM

Opublikowano
nam 320d z99r.Przy normalnej jezdzie 60%miasto(Monachium),40 trasa na zalym baku robie ponad 800 km oczywiscie do zapalenia sie rezerwy.Mysle ze twoja bm pali troszke za duzo.Jak jade do na urlop na autostradzie no i oczywiscie czesciowo na polskich drogach 900 km :D smiga bez problemu.
Opublikowano
chyba przesadziłem z jazdą bo wlałem 59,5 litra więc niewiele brakowało do zera :mrgreen: na 586km zrobionych z przyczepką o wys ok 180cm 1/2 pusto a 1/2 z 750kg na holu więc wyszło spalanie 10L/100km / w tym 10% miasto reszta trasa / tylko dlaczego komp pokazał mi 7,1 :mad2: mam go dość , muszę mu coś zrobić chyba :D acha , tankuję tak że dotykam palcem paliwo w baku :twisted2:
Opublikowano

Ja również mam 320d tiuring z 00r. Jeżdze głównie po miescie, trasy to ok. 300 km tygodniowo. Na pelnym baku, robie srednio 850-900km. W wakacje do Chorwacji(3 osoby) , przy sredniej predkosci 140km/h zrobiłem 1050km , co uznaje za znakomity wynik. Resumując, jestem zadowolony, brakuje odrobine wiekszej mocy , kusi 330d :)

Pozdrawiam :)[/img]

Opublikowano
to ładnie , nie moge uwierzyć :) moja na trasie Międzyzdroje-Kraków - ok 800km spaliła do rezerwy ale dostał w tyłek - jakoś jak licze nie mogę zejść poniżej 7 w trasie , tiptronik pewnie podwyższa zużycie - w cro ostatni raz byłem 3 lata temu / makarska / i prawie non stop 2 pasy więc nie dziwię się że mało spalił - tyle że jak ja tam jechałem to dwupasmówka była jedynie do Sibenika - teraz się zmieniło
Opublikowano
No tak, jeśli masz automata , zapewne spalanie wzrasta o 1l-2l/100km w zaleznosci od stylu jazdy. Mi spala rewelacyjnie nie patrząc na ciągłą awaryjnośc silnika; 30 000 km temu wtryski odmowily poszłuszeństwa(prawie wszystkie przepalone) konieczna była regeneracja, czyli wymiana końcówek. Teraz mam problem z pompą paliwową. Nie chce sadzic ze jednostka 2.0d jest awrayjna,ale wyraznie nie daje sobie rady z polskimi paliwami z "ekologicznymi" dodatkami(opinia fachowców z M-auto Katowice). Pozdrawiam!
  • Moderatorzy
Opublikowano

Patrząc po spalaniu i swojej 320d to 10l na 100 km jest b. realne w mieście na zimnym silniku.

Ruszyłem zimny silnik i pierwsze parę kilometrów spalanie śr. w kompa to od 10 do 12l/100 :jawdrop: - potem zaczyna spadać.

Generalnie zimny silnik to mega spalanie.

Ale z drugiej strony jazda ekonomiczna autostrada Niemcy licznikowo 120-130km na tempomacie spalanie średnie 5,7l. Pozatym po przejechaniu 100km miałem jeszcze 1000 km zasięgu. (spalanie wg litry/przebieg wyszło 5,8)

Przy 150 na tempomacie pali niewiele więcej.

Dopiero powyżej 180 zaczyna się wir w baku ok 10l/100km