Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.

mam pytanie, moge kupic e46, auto z 2000r. uderzone przodem ze zdjec kosmetyka.. wlasciciel mowi ze jak uderzyl to zdjeli klemry a teraz zalozyli i nie moze odpalic....czy one maja jakies zabezpieczenia??

dodam ze wywalone sa 2 poduszki przednie, nie wiem czy po uderzeniu jeszcze silnik chodzil bo nie pytalem..

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam ... to nic nie znaczy, że nie pali ... bo bardzo możliwe, że po prostu zadziałało zabezpieczenie przy akumulatorze jest to taki ładunek pirotechniczny, który po otrzymaniu sygnału od kompa eksploduje i odłącza zasilanie /prąd z aku do silnika/ ... zapobiega to zapaleniu się auta ...

Jest to taki bardzo gruby kabel biegnący od tyłu (z aku) do silnika ...

Jeśli to to jest przyczyno ... to nie ma problemu ... mój kolega ma 3.0d. e46 i miał mały wypadek ... strzelał bąki i trochę przedobrzył ... :nienie: ... też wystrzeliły dwie poduchy i odcięło zasilanie od silnika ... mimo, że uderzenie nie było bardzo mocne ...

ALE OCZYWIŚCIE NIE NAGANIAM ... Czy weźmiesz czy nie zależy od Ciebie ;-) :8)

Takie sobie BMW by TTC Kraków ;-)

http://images21.fotosik.pl/401/c4c86dad2f2897d0.jpg

Opublikowano
Takie zabezpieczenia miały już fiaty cinqecento,ajest to czujnik wstrząsowy i można go bez problemu załączyć,ale gdzie on jest w BMW to Ci nie powiem bo nie wiem.
Opublikowano

nowe informacje.... auto po przekreceniu zaplonu pokazuje kontrolki ale jest cisza nie kreci.... jakby to byl ten ladunek to by chyba calkiem wylaczylo zasilanie??

czy moze byc tak ze on podlaczyl aku, ale komp widzi wywalone poduchy i nie chce wystartowac??

Opublikowano
Wystrzelone poduszki nie mają nic do tego czy samochod odpala czy nie myśle ze gorsza sprawa by była kręcił a jednak nie odpalał myśle ze powinieneś podjechać tam z jakimś mech.(elektr) i to napewno nie bedzie nic strasznego. Kolega w e39 3.0d miał to samo tylko zapalały sie jeszcze awaryjne i okazało sie ze oprócz tego odłaczenia aku przy wypadku było jeszcz jakieś inne zabezp. elektr zajęło 10 min i wszystko jest SI do tej pory :cool2:
Opublikowano
witam.

mam pytanie, moge kupic e46, auto z 2000r. uderzone przodem ze zdjec kosmetyka..

po wystrzeleniu poduszek "kosmetyka"?? Wydawało mi się że poduszki strzelają przy jakiejś określonej prędkości przy której to już zazwyczaj nie jest "kosmetyka" :norty: Zastanów się nad sensem kupowania takiego samochodu, diabeł może tkwić także głębiej czego nie widać na pierwszy rzut oka, zawiecha, jakieś przesunięcia, potem w czasie jazdy może być nieprzyjemnie. Ponadto dziwne że kontrolki świecą a silnik nie kręci...

pzdr.

Yaro

Opublikowano

Powiem tylko ze zeby odpalic auto, akumulator w 320d musi byc naprawde "igla" :wink: ..sam mialem ten problem, a okazalo sie ze akumultor byl po prostu za slaby .

Swieca sie kontrolki, a jak przekrecisz w pozycje zaplonu to tylko swiatala pozycyjne migna raz i koniec ...ja mialem taki objaw - rozwiazanie - nowy akumulator 80Ah :) .

pozdro

piotres

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
kolego powiem tak styłu przy akumulatorze masz gruby kabel plusowy i z pewnością jest wyszczelony nabój wsuń ten grugy kabel i bedziesz miał główne zasilanie na silniku bo kontrolki bez tego też bedą świecic ale co Ci to da jak nie dochodzi prąd do rozrusznika i alternatora.....:!!!! Proste a jak sobie przypominam to e46 nie ma innego wyłącznika wstrząsowego przecież to bmw a nie fiat dlatego jest ten nabój pozdrawiam
Opublikowano
Jeżeli ładunek wystrzelił nie odpalisz, a po drugie, jak kolega wspomniał akumulator musi być w idealnym stanie, za słaby prąd nie odpali auta wogóle, nie okaże żadnych oznak słabego kręcenia, po prostu rozrusznik nawet nie ruszy, sprawdź aku, możesz również podłączyć drugie aku do klemy spod maski.
http://img638.imageshack.us/img638/9205/panoramaaut.png
Opublikowano
akumulator to podstawa musi byc naładowany :) ale co do ładunku czyli jak kabel pirotechniczny wystrzeli to też auto odpalisz trzeba wsunąc ten gruby czerwony kabel z walcową końcuwką na swoje miejsce przy klemie ...... pozdrawiam
  • 1 rok później...
Opublikowano
Miałem ten sam przypadek .Kupiłem auto po wypadku.Wystrzelony kabel pirotechniczny trzeba złączyć ze sobą w miejscu gdzie występuje ładunek.Auto musi odpalić .Zeby wygasić poduszki musi być wymieniony kabel co nie jest tanie w serwisie ok.1200zł.Można zostwić stary kabel łącząc go na sztywno ale wtedy trzeba wykasować go ze sterownika poduszek,w innym przypadku kontrolka poduszek będzie świeciła się cały czas