Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pewien problem - tyczy sie on wyceny wartosci auta na wypadek kradziezy, ubezpieczam w PZU - wiec auto-casco :)

Mam BMW 320d Touring, grudzien 2000r. 100.000 km przebiegu, auto sprowadzone w czerwcu tego roku, bylo l.uszk., przod przelozony jest od modelu po lifcie i dodane sa xenony :) . W planach orginalne 17' alu BMW (poki co org. alu 15') :D

Do rzeczy : na poczatku listopada ubezpieczalem auto na wypadek kradziezy w biurze PZU - wtedy po kilku telefonach w sprawie wyceny do przelozonego pracownika biura PZU ustalili oni wartosci mojego auta na ok. 35 k zł. Zaczelo sie od 45 k zł, a potem po telefonie ciagle "obcinki" (za to np. ze po wypadku, ze sprowadzony, ze przebieg "az" 100 k km :evil: ) . A np. na to ze przod jest od nowszego modelu nic nie bylo mowy :duh: .

Mowiac krotko - nie satysfakcjonuje mnie ta wycena, pragne miec ubezpieczone auto na 45 k. I teraz pytanie - co robic ? Slyszalem ze w takiej sprawie musze sie udac do jakiegos rzeczoznawcy, ktory indywidualnie wyceni mi wartosc auta .

Ale nic wiecej nie wiem - gdzie mam sie udac w tej sprawie, jakie sa to koszta i czy trzeba taka wycene by co roku odnawiac, przy przedluzaniu polisy ? :?: :?:

Ktos juz mial podobny problem ???

Bardzo dziekuje z gory za pomoc.

pozdrawiam

Piotrek

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano

Może warto skontaktować się z inną firmą ubezpieczeniową. Poza tym zależy z czego robią wycenę: eurotax ....?

Pytałam o kwestie "doubezpieczenia" kiedyś w generali, gdy zakupiłam parę "gadżetów" do mojego poprzedniego auta, dostałam odpowiedź że jest to możliwe jeśli przedstawię faktury i koszt to jest 10% wartości na którą dodatkowo chcę ubezpieczyć.

Oczywiście możesz "doposażyć" swoje auto, ale wszystko zależy od firmy ubezpieczeniowej. Czasami sami widzą że auto ma np. xenon i w swoich wyliczeniach dodają wyposażenie dodatkowe, wtedy wartość wzrasta.

Nie wiem jak jest to w pzu, bo dawno już zrezygnowaliśmy z ich usług :roll:

Opublikowano

W PZU jak to w PZU ... ze wszystkim mega problem :duh: :duh: .

Tak robia wg Eurotaxu .

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano

Mój znajomy rok temu przyprowadził sobie Passata TDi, autko chodliwe więc czym prędzej popędził po AC. I tutaj mocno się zdziwił,powiedzieli mu że ubezpieczą samochód sprowadzony od wartości podanej w dokumentach celnych, czyli kwota mocno zaniżona z powodu akcyzy.

Rozwiązaniem okazała sie opinia rzeczoznawcy z PZMotu, koszt około 250zł wraz z księgą opisującą i dokumentującą (zdjęcia) auto.

Następnie udał się z wyceną do ubezpieczalni i tam nie robili już żadnych problemów co do wartości auta.

W Twoim przypadku radzę najpierw zorientować sie w faktycznej wartości samochodu, gdyż nawet jeżeli ubezpieczysz na więcej to w przypadku szkody całkowitej biorą wartość z katalogu i nie dostaniesz nic więcej.

Chyba ,że podwyższona wartość samochodu zostanie potwierdzona przez rzeczoznawcę i ubezpieczysz auto indywidualnie

Opublikowano
a ja mojego compacta mam w tuw pocztowym na 15 tys ubezpieczonego gratis ubezpieczenie mieszkania...przy 0% znizki na AC i 60% na OC za pakiet ubezpieczenia ze wzwyzka 20% z uwagi ze jest to BMW zaplacilem 1400zl :)