Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wiec w poniedzialek jade do mechanika i bedziemy dolewac olej do skrzyni,bo wydaje mi sie ze trzeba troszke dolac..przy wymianie wlalismy tylko 4 litry ale po przeczytaniu niektorych postow wydaje mi sie ze za malo..w jednym z postow wyczytalem ze po wymianie oleju gosc wlal okolo 7litrow..

czy to miozliwe..gosc opisal to tak ze po wlaniu 4 litrow i odpaleniu silnika,po 10 min wlal nastepne 1litr,pozniej po 15 min na wlaczonym silniku kolejny litr bo jak powiedzial olej musi sie wszedzie rozprowadzic..i tez mial taka skrzynie 5hp24..troszke mnie to przerazilo i w poniedzialek jade to sprawdzic..

jesli dobrze pamietam to stan oleju mozna zmierzyc na zapalonym silniku odkrecic srube z boku skrzyni i jesli leci z niej olej to stan jest ok,jesli nie to trzeba dolac doputy dopuki nie bedzie sie wylewal..czy dobrze mysle??? uswiadomcie mnie prosze jesli sie myle..

a ja nie sprzedaje swojej 7ki.

odpowiem na kazde pytanie zwiazane z felgami,oponami.

Opublikowano

jesli dobrze pamietam to stan oleju mozna zmierzyc na zapalonym silniku odkrecic srube z boku skrzyni i jesli leci z niej olej to stan jest ok,jesli nie to trzeba dolac doputy dopuki nie bedzie sie wylewal..czy dobrze mysle??? uswiadomcie mnie prosze jesli sie myle..

Rozumiem ze nie masz bagnetu.

W takim razie olej wlewasz zawsze na ZIMNEJ SKRZYNI i mozliwie zimnym silniku z tego wzgledu ze ... olej jak jest cieply rozpreza sie i jest go wiecej (zwieksza swoja objetosc). Dlatego cala operacja wlewania oleju nie powinna dlugo trwac - tak aby skrzynka nie zdazyla sie nagrzac!.

Tak odpalasz auto - odkrecasz korek przerzuca jedna osoba biegami R N D R N D po malu... a ktos WLEWA OLEJ ile wlezie.. az sie zacznie przelewac.

Po kilku dniach warto podjechac jeszcze raz i w miare na zimno powtorzyc operacje. Mocno - rozsadnie - zakrecic koreczek i po kilku dniach sprawdzic czy nie ma wyciekow. Jak jest ok nic tylko cieszyc sie jazda (bezawaryjnie) automatem. ;P

http://img571.imageshack.us/img571/7404/logotds.jpg

Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano
ok,dzieki "biernus za porade,bede sie trzymal twoich wskazowek.. :cool2:

Opublikowano
olej kupowalem w servisie "minke" w bremen 20 euro za litr..to jest esso lt..

Opublikowano

bylem w warsztacie i metoda ktora polecil mi biernus (wielkie dzieki) dolalem 2 litry oleju..

takze panowie ktorzy wymieniaja olej w automacie..proponuje po wymianie za jakis czas podjechac i dolac pare kropli..wedlug w/w wskazan..

Opublikowano

Witam!

W takim razie olej wlewasz zawsze na ZIMNEJ SKRZYNI i mozliwie zimnym silniku z tego wzgledu ze ... olej jak jest cieply rozpreza sie i jest go wiecej (zwieksza swoja objetosc).

Tylko, że producent (ZF) zaleca nagrzanie skrzyni do 40C+-10C.

Jak zakręcisz korek na zimnej to w efekcie będziesz miał za dużo oleju.

A jak masz za dużo oleju to skrzynia może się przegrzewać.

Pozdro.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

znowu mam wrazenie ze mam za malo oleju w skrzyni..w sumie po wymianie dolalem juz 6 litrow,czy to mozliwe ze np wejdzie 7l?? po ostatniej dolewce zalane bylo pod korek az sie przelewalo..

moze mam jakis wyciek ale gdzie go szukac?? nic nie kapie itp..jade dzisiaj dolac mam nadzieje ze to cos pomoze...

Opublikowano

termin na dolewke oleju mam dopiero w poniedzialek, :cry2:

moze ktos sie spotkal z taka az dolewka?? w sumie w skrzyni jest 9,70l..wiec moze te 7l to mozliwe ,ale zastanawiam sie czy nie mam wycieku np.przy chlodnicy oleju skrzyni..mialem ten sam problem kiedys w e34 525i..