Skocz do zawartości

komputer pokładowy mnie oszukuje - średnie spalanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Widze ze raczej nikomu domowym sposobem nie udalo sie poprawic wskazan komputera pokladowego.

W takim razie pytanie czy ktos moze korygował wskazania spalania komputera pokladowego w serwisie ASO w E46. Czy jest to wogole mozliwe ?? Bo w jednych serwisach mowią ze mozna w innych ze nie.

Jesli 'domowym' sposobem uruchomiles DIS'a (GT1) :worried: to mozesz przeprowadzic taka korekcje sam. Pod warunkiem ze jest to M47N bo do M47 nie moglem znalezc tej opcji w DIS'ie...

A jesli w ASO mowia ze sie sie nie da to mozesz sprobowac ich doksztalcic, opcja korygowania jest w (angielska wersja DIS'a): Function selection/Operations(Servie functions, Drive, DDE5.0)/Adjustment programs/Consumption calculation.

• Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
a u mnie pokazuje prawie tak jak jest w rzeczywistosci O!;) co prawda nie mam 100% pewnosci ale tak wynika z moich wyliczen. Tylko moje spalanie jest bardzo nie rownomierne i czasem mam po miescie 8,5 a czasem 12,2 na 100 km;/ komputer tyle pokazuje i tyle tez jest w rzeczywistosci;P

MaCkoS

Kocham 3jeczki:)

Nastepne bedzie M3!

• 1 rok później...
Opublikowano

Uprzejmie przepraszam że ogrzewam aż tak starego kotleta ale z tego tematu co znalazłem (możne źle szukałem) ten wydał mi się najbardziej odpowiedni

Auto było u mechanika na myjnie 2 dni w pracy stoi otwarte w garażu i tak sobie tłumaczyłem że jakiś zły człowiek w szejka moim kosztem się bawi. A ze od niedawna je mam no od maja to jakoś tak wyszło.

Ostatnio jechałem nad morze i nazad tankowałem 2 razy popatrzyłem na spalanie w/g BC i na przeliczenie z dystrybutora i mi ten głupkowaty uśmieszek zadowolenia z twarzy zniknął :(

Poszukałem poczytałem i widzę że to normalna przypadłość że wskazania zaniża BC w E46. A takie było piękne spalanie 5/100 automat 150 koni w trasie

Ale do rzeczy

Przepis jest podany niestety nie dysponuje ani softem ani fejsem (jeszcze nie) a z moim szczęściem nie chce kombinować.

Czy ktoś może się pochwalić sukcesem zakończoną operację korekty wskazań średniego spalania?

A jeśli tak czy ktoś w Poznaniu lub okolicach może takiej korekty dokonać?

Nie chodzi mi o ASO. Wolę dać zarobić klubowiczom niż ASO :8)

Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych
Opublikowano
Ja robilem u siebie ... przed korekta mialem przeklamanie nie mniejsze niz 1 ltr, teraz (w zimie bylo podobnie) z tego co wylicze na kalkulatorze a OBC 0.1-0.2 wiec roznica jest. Chetnie pomoge w tym temacie ale tylko w okolicach Szczecina.
Opublikowano

Dzięki serdeczne

Szkoda ze na razie w okolice Szczecina nic mi się nie szykuje

w ten weekend będę jechał przesz Łódź A2 do Nowego Miasta nad Pilicą a w przyszły nad morze w okolice Ustki przez Wągrowiec Nakło Bytów Słupsk. Może gdzieś po tych trasach

Jak nic się nie uda odezwę się coś ustalimy :)

Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych
Opublikowano
Od kilku tankowań komputer zawyża mi spalanie o 0,3-0,4 litra. Wcześniej zaniżał o taką samą wartość. Dlaczego ?
Opublikowano
Baranek :D wejdz na dzial diagnostyki ... kilka osob z forum ma "odpowiednie narzedzia" :norty: ... moze ktos sie znajdzie blizej Ciebie
Opublikowano

Z nieba spadł mi ten wątek!

Dwa tygodnie temu nabyłem 320d w automacie i jakie było moje wielkie zdziwienie kiedy nie dość że spalanie mimo spokojnej jazdy według BC kształtowało się na poziomie 7 – 8 l/100, to zniknęło mi pół zbiornika po 300 km, szczęka opadła mi do ziemi. Zastanawia mnię w tym kilka spraw:

1 Czy oszukiwanie przez BC nie wiąże się z jakąś np. usterką w stylu lejących wtrysków lub jakiegoś zużycia lub złej pracy skrzyni.

2 Czy możliwe jest przekłamanie prawie o 100%

3 Czy możliwe jest że spalanie podobno w udanym silniku jakim jest M47N przy spokojnej jeździe w 80% trasa BARDZO SPOKOJNA I DELIKATNA JAZDA, wychodzi z tankowania 12-15l /100km. Dodam tylko że przed kupnem prześwietliłem go i komputer nie pokazał błędów.

Przez ostatni tydzień miałem straszne „myślenice” i w końcu najbardziej na podejrzaną wygląda mi skrzynia.

Może znajdzie się ktoś z Krakowa lub Tarnowa lub okolic z 320d automat, żeby zasiąść w moim i porównać.

Nawet moje E39 528i nie paliło więcej niż 11 przy normalnej jeździe, E34 535 palił 8 trasa i 16 miasto i tyle pokazywał!!!. Czy to BMW coś schrzaniło czy ja trafiłem na felerny egzemplarz.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wiem jak Wy to macie ale u mnie spalanie na BC jest takie jak w rzeczywistosci

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano

Pewnie w większosci tak jest ale ja uważam, że przekłamania komputera wynikają z jakiegoś uszkodzenia np. czujnika temperatury powietrza zasysanego do silnika może uszkodzona skrzynia albo coś podobnego. Dlatego np u mnie tak drastycznie różnią się wskazania BC od rzeczywistości. Tu trzeba by znaleźć przyczynę a nie korygowac wskazania BC.

Siostrze w Skodzie Oktavi wysiadł przepływomierz i też paliła duzo a wskazania BC były nieprawdziwe.

Opublikowano
U mnie też BC pokazuje dokładnie takie spalanie jak jest w rzeczywistości. A z tymi uszkodzeniami to wydaje mi się naciągane. Jak Padła mi cewka to BC nagle pokazywał więcej niż 20l/100km i w rzeczywistści tak było.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dzisiaj odebrałem autko od mechanika i mogę powiedzieć że prawie wiem co było przyczyna dużego spalania. Przyczyny byłe dwie: filtr odmy i niedogrzany silnik tylko jeszcze nie wiem z jakiego powodu ale opisałem to tu: viewtopic.php?f=34&t=113880

Co do oszukiwania przez BC to jeszcze testuje ale BC pokazuje teraz około 6,3l a nie 7-8l zobaczymy jak wyjdzie z tankowania :D

Opublikowano
te EŁSE to test pisane małymi literami, prosze wybrac test 19 i drugim przyciskiem ustawic na ON, beda dostepne dodatkowe funkcje,

po właczeniu w 19 beda juz dostepne za kazdym razem dodatkowe funkcje, po odłaczeniu aku trzeba ponownie zrobic 19 na ON

test 1 - nr VIN

test 2 - testowanie licznika

test 3 - czas / ilosc paliwa od ostatniego serwisu

....

....

test 20 korekta spalania

test 21 reset BC

Witam.Skoro jak raz się odblokuje test 19,to dlaczego u mnie muszę za kazdym razem odblokowywać 19,żeby wejść w ustawienia??????

Opublikowano

korekta, poprzez zegary z testu 20 w E46 1998-2005 nie działa.

sprawdzałem na wszystke znane mi sposoby i efekt żaden, jedyna możliwość to ustawienie poprzez DISA.

ps. mi BC zawyża średnio o jakies 1-1.5 litra

pozdr.